Gori vojni helikopter Mi-8: Zapalili ga tinejdžeri

Gori vojni helikopter Mi-8: Zapalili ga tinejdžeri

U ruskom gradu Omsk, dvojica šesnaestogodišnjih dječaka upali su u vojnu vazdušnu bazu i zapalili helikopter Mi-8 koji je tamo stacioniran, prenosi "Radio Slobodna Evropa" pozivajući se na ruske Telegram kanale "Baza" i "Šot".

Tinejdžeri su bacili molotovljev koktel na helikopter i pobjegli, a ubrzo ih je privela policija. Fotografije sa lica mjesta pokazuju da su kabina helikoptera i cijeli njegov prednji dio potpuno izgorjeli, piše RSE. 

Prema telegram kanalu "Šot", letjelica je već bila otpisana i nije bila u funkciji.

Navodi se da su srednjoškolce za podmetanje požara vrbovali izvjesni "ukrajinski agenti" koji su se dopisivali sa njima na internetu i obećali da će im platiti 20.000 dolara za sabotažu. Međutim, nakon što su djeca zapalila helikopter, "agenti" su prestali da komuniciraju i izbrisali su prepisku.

Sličan incident dogodio se 11. septembra u Nojabrsku, u Jamalo-Neneckom okrugu, gdje su dvojica tinejdžera od 13 i 14 godina ušla na aerodrom i zapalila civilni helikopter. Navodno su im nepoznate osobe na Telegramu obećale veliku sumu novca za tu akciju.

Od početka specijalne ruske vojne operacije na tlu Ukrajine, širom Rusije su zapaljene vojne matične službe, policijske uprave, zgrade gradske uprave i prijemne kancelarije Jedinstvene Rusije.

Nakon objavljivanja mobilizacije, broj ovakvih napada se povećao. U jednom broju slučajeva, pritvorenici su tvrdili da su ih stranci nagovorili na podmetanje požara putem interneta, navodi "RSE", prenosi "b92".

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.