Karijera najboljeg na svijetu pred kolapsom: WADA traži dvije godine suspenzije za Sinnera
Foto: EPA-EFE

Karijera najboljeg na svijetu pred kolapsom: WADA traži dvije godine suspenzije za Sinnera

Dok najbolji teniser svijeta Jannik Sinner u Pekingu igra svoj meč osmine finala turnira protiv Romana Safiulina i u trećem setu ide ka pobjedi, svjetskom javnošću odjeknula je vijest o posljednjem potezu Svjetske antidoping agencije (WADA).

WADA je danas odlučila zatražiti dvogodišnju suspenziju za Sinnera, koji je nedavno pao na doping testu, tako što je uložila žalbu na odluku nezavisnog suda koji je oslobodio Sinnera optužbi.

Žalila se WADA Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani te traži da Italijan bude suspendovan na dvije godine, što bi zasigurno bio težak udarac za karijeru najboljeg tenisera svijeta.
Podsjećamo, veliki skandal s dopingom Sinnera je zadesio u augustu, ali je on ipak dobio dozvolu da nastavi igrati te je uslijedilo njegovo osvajanje titule na US Openu.

Sinner je u augustu, tokom testiranja na turniru u Indian Wellsu, bio pozitivan na ilegalnu stupstancu, odnosno steroid koji se koristi za povećanje mišićne mase, a osam dana kasnije je novi test pokazao isti rezultat.

Iako je Sinner tada prihvatio krivicu, istakao je da nije svjesno konzumirao nedopuštena sredstva. Svjetska teniska doping agencija prihvatila je to kao razlog, a Sinneru su tada oduzeti bodovi osvojeni u Indian Wellsu gdje je igrao u polufinalu.

Sinner je trenutno sa 11.180 bodova prvi teniser na ATP listi, a iza njega je Alexander Zverev sa 6.875 bodova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.