U jučerašnjem napadu na Bejrut ubijen i Ali Karaki, jedan od nasljednika Nasrallaha

U jučerašnjem napadu na Bejrut ubijen i Ali Karaki, jedan od nasljednika Nasrallaha

Hezbolah je objavio smrt višeg vojnog zapovjednika, Alija Karakija, u nedjelju poslijepodne, nakon što je poginuo u velikim izraelskim zračnim napadima na Dahiyeh, južno predgrađe Bejruta.

Ovi napadi su isti oni u kojima je poginuo i vođa Hezbolaha, Hassan Nasrallah. Karaki je, kako navode lokalni mediji, bio jedan od potencijalnih nasljednika Nasrallaha u slučaju njegove smrti.

Karaki je bio član Vijeća za džihad i komandant južnog fronta organizacije. Prethodno je izbjegao smrt prije nekoliko dana, nakon što je Izrael objavio da je pokušao da ga ubije u vazdušnom napadu na Dahiyeh prošlog ponedjeljka.

"Karaki je bio direktno i na terenu odgovoran za vođenje južnog fronta sa svim njegovim pravcima i jedinicama na podršci frontu od 8. oktobra 2023. do njegove blagoslovljene šehidske smrti", navodi se u saopštenju Hezbollaha kojim je objavljena njegova smrt.

Karaki je posljednji u nizu vojnih zapovjednika koje je Izrael ubio, što je gotovo potpuno osakatilo visoko vojno rukovodstvo Hezbollaha.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.