Ukrajinski piloti dramatično promijenili način na koji let

Ukrajinski piloti dramatično promijenili način na koji let

Ukrajinski piloti F-16 morali su dramatično da promjene način na koji lete u veoma kratkom vremenskom periodu, kako bi se borili protiv Rusije, a to je ogroman izazov za pilote kada su pod pritiskom, rekao je stručnjak za vazdušni rat za Biznis Insajder (BI).

Majkl Bonert, inženjer u korporaciji RAND, rekao je za BI da zato što su ukrajinski piloti ove velike promjene morali da uvedu tako brzo, to im je otežalo da prevaziđu stare navike i mišićnu memoriju. Ukrajinski piloti su prošli otprilike devet mjeseci obuke u SAD i nekim evropskim zemljama, dok je većini zapadnih pilota dato tri godine da nauče da voze mlaznjake, izvjestio je Asošiejted pres.

I šire gledano, ukrajinsko vazduhoplovstvo mora brzo da prođe kroz veću tranziciju, za koju je njenim drugima trebalo znatno više vremena.

Sve u svemu, ukrajinska vojska je morala da se prilagodi novom oružju i stilovima borbe vrlo brzo, a rezultati su bili pomiješani. To je daleko od lakog zadatka, a u borbi je najlakše da se vratite na ono što najbolje znate, piše Biznis insajder.

Prije nego što su F-16 prvi put stigli u Ukrajinu u avgustu, lovačka flota zemlje se sastojala samo od mnogo starijih aviona iz sovjetskog doba. Ti stariji mlaznjaci imaju hidraulične sisteme, dok F-16 lete „po žici“, što znači da kompjuteri obrađuju unos od strane pilota.

- To znači da F-16 nisu samo lakši za manevrisanje, već i za brže i bolje reagovanje. A prelazak pilota sa starijih na novije je problem, jer možete naučiti nekoga da upravlja avionom za šest meseci do godinu dana. Ali da biste ga naučili toj mišićnoj memoriji, da znaju šta da rade kada nešto krene naopako potrebno je četiri ili pet, šest, potrebno je još mnogo godina - rekao je Bonert.

Rekao je da je pilotima bilo teško da se ponovo obuče na tako radikalno različitim tipovima mlaznjaka, jer „ako nešto krene naopako, vaša mišićna memorija se vraća na ono što zna“.

To bi se moglo prevazići sa sve više vremena na simulatorima, dodao je — ali ukrajinska vojska nema mnogo vremena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.