Mask govorio na Trampovom skupu: Ako ne pobijedi, ovo će biti posljednji izbori
Tramp i Mask, Foto: Reuters

Mask govorio na Trampovom skupu: Ako ne pobijedi, ovo će biti posljednji izbori

Bivši američki predsjednik Donald Tramp i republikanski kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima izveo je tehnološkog milijardera Ilona Maska na pozornicu tokom predizbornog skupa u Batleru u Pensilvaniji, mjestu na kojem je sredinom jula na njega izveden atentat u kojem je lakše ranjen.

Tramp je sa mitinga pozvao pristalice da mu donesu pobjedu na izborima.

"Prije dvanaest sedmica svi smo primili metak za Ameriku. Sve što tražim je da svi izađu i glasaju. Moramo pobijediti", istakao je Tramp, kako prenosi AP.

Stojeći iza neprobojnog zaštitnog stakla, on je svog atentatora nazvao "zloćudnim čudovištem" i dodao da njegov naum nije uspio zahvaljujući "božjoj volji i milosti".
Mask je u obraćanju hiljadama okupljenih Trampovih pristalica ponovio mnoge teze koje su u svojoj kampanji koristili bivši američki predsjednik i njegov potpredsjednički kandidat Džej Di Vens.

Tehnološki preduzetnik koji je pokrenuo Teslu i SpejsEks (Space X) te kupio društvenu platformu Iks (X, bivši Tviter) nazvao je predsjedničke izbore koji će biti održani 5. novembru "najvažnijim izborima u našem životnom vijeku".

"Druga strana želi vam oduzeti slobodu govora. Žele vam oduzeti pravo da nosite oružje", rekao je Mask okupljenima te dodao: "Oni vam žele oduzeti pravo glasa."

Na mjestu skupa u Batleru, Tomas Kruks (20) iz Pensilvanije pucao je 13. jula na bivšeg predsjednika, ranivši ga u desno uho, a pritom je ubio penzionisanog vatrogasnog komandira. Atentatora su ubile snage bezbjednosti.

"Predsjednik Tramp mora pobijediti kako bi sačuvao ustav. Mora pobijediti kako bi sačuvao demokratiju u Americi", rekao je Mask.

"Ako to ne učini, ovo će biti posljednji izbori. To je moje predviđanje", poručio je Mask, kako prenosi Hina.
Činjenica je, pak, da su Trampa demokrate, a i mnogi republikanci, optužili da je želio potkopati ustav i volju američkih glasača pokušavajući poništiti rezultate izbora 2020, na kojima je izgubio od Džoa Bajdena.

Mask često promoviše teorije zavjere i već duže vrijeme podržava Trampa, a redovno kritikuje njegovu protivkandidatkinju, aktuelnu američku potpredsjednicu Kamalu Haris.

Tramp je nedavno nagovijestio da bi Mask mogao voditi odbor za reviziju američkih finansija, ako on pobijedi na izborima. "Musk bi trebalo da smanji državnu potrošnju", rekao je Tramp.

Na mitingu u Batleru vidno su bile pojačane bezbjednosne mjere, a na okolnim krovovima bili su raspoređeni naoružani policajci u kamuflažnim uniformama.

Tramp je na izborima prije četiri godine izgubio u Pensilvaniji, ključnoj državi za predsjedničke izbore u SAD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.