Popović: Za kampanju sam dobio 882 eura, smiješna priča da sam bio u izbornoj trci zbog novca
Foto: Privatna arhiva

Popović: Za kampanju sam dobio 882 eura, smiješna priča da sam bio u izbornoj trci zbog novca

Nosilac liste „Za Kotor“ Miljan Popović, koji je nasmijao domaću, ali i regionalnu javnost svojom izjavom da za njega nijesu glasali ni njegovi kod kuće, za Pobjedu kaže da se nije uključio u izbornu trku zbog novca.

- Građanska lista „ Za Kotor“, čiji sam nosilac, dobila je 882 eura i 18 centi za ovu kampanju. Ovo vam najbolje govori da li sam učestvovao na lokalnim izborima zbog novca. To je zaista smiješna priča. Da li su drugi politički konstituenti imali veći priliv novca, sponzorstva i logistiku, to je moguće. Ali lista čiji sam ja nosilac, nikakvog sponzora nije imala, privrednika koji će da stane za nas, nijesmo imali ni infrastrukturu niti logističku podršku. Sve što smo radili, radili smo iz sopstvenih skromnih sredstava i iz ljubavi, tako da na te priče stavljam tačku jer su smiješne - kaže Popović.

Motiv da se politički angažuje bio je taj što je kao rođeni Kotoranin i dijete ovog grada posmatrao svakodnevnu devastaciju opštine.

- Đe kao prvi među jednakima, moram dati doprinos da sačuvamo Kotor i vratimo mu stari sjaj. Svjedoci smo, decenijama unazad, da političke partije, lični interes, stavljaju ispred interesa građana i tim praksama se mora reći, dosta je! Zato što one dugoročno štete razvoju Kotora i našim sugrađanima. U ovu

političku trku ušli smo iz čiste ljubavi prema našem gradu, bez logističke podrške i sponzorstava bilo kog vida - ponovio je Popović.

Miljan Popović ima 32 godine, bivši je vaterpolista, igrao je i za reprezentaciju, a posljednje dvije godine radi u ugostiteljstvu, a u ovu političku priču ušao je, kaže, iz čiste ljubavi i s namjerom da doprinese promjenama u Kotoru.

- Za mene nijesu glasali ni moji iz kuće. Čestitam svima i iz srca želim da Kotor krene naprijed. Ostavite ego iza sebe, izbacite mržnju koju njegujete i sjednite, popričajte zarad svih građana. Da živimo bolje i ljepše! Ispunjenije. Za Kotor - napisao je Popović nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora.

Objavom da za njega nijesu glasali ni njegovi iz kuće, Miljan je nasmijao javnost, a sada objašnjava da to ipak nije tako, odnosno da su ga podržali njegovi iz kuće.

- Naša lista „ Za Kotor“ osvojila je 71 glas, a moja prvobitna izjava je bila šala. To je bio moj način da pokažem, prije svega našim političarima, da poraz može da se posmatra drugačije, i našalio sam se u prvom tom obraćanju na svoj način i na svoj račun, s namjerom da svima stavim do znanja da ovo nije moje, niti ijednog političara. Ovo je grad svih građana i da treba da se građani pitaju, a da li će biti ova ili ona politika, sasvim je nebitno - kaže Popović.

Naglašava da je i pored poraza, jer njegova lista nije osvojila potreban broj glasova za cenzus, ipak uspio u svojoj namjeri, da nešto promijeni.

- Siguran sam da sam promijenio nešto. Ako ništa drugo, makar je to pogled na sve koji sam promijenio, vjerujem kod velikog broja ljudi. I da mi možemo da počnemo napokon drugačije da gledamo na stvari, ljude i događaje, da razmišljamo i radimo, međusobno komuniciramo - kaže Popović.

Poručio je političarima da se malo ugledaju na njega i da shvate napokon da radimo nešto iz ljubavi i da svi zajedno promijenimo jer ovaj grad nam niko nije ostavio da ga vodimo privatno i lično.

- Ovo ovdje je sve stvarano mnogo godina prije nas i kad mi nijesmo postojali, a mi treba da se usmjerimo da ovaj grad čuvamo, njegujemo i da napokon napredujemo za bolji život svih nas zajedno. I na kraju, u svemu ovome što sam radio, najponosniji sam na to, što je barem jedna osoba imala hrabrosti da kaže da je dosta, a to sam bio ja. I vidio sam da su i mnogi drugi krenuli da se bude, što znači da ipak se nešto dešava, postigao sam cilj - kaže Popović.

Miljanov stric je Andrija Popović, jedan od najtrofejnijih crnogorskih vaterpolista svih vremena i prvi crnogorski sportista koji je kao član crnogorskog sportskog kolektiva nosilac zlatne olimpijske medalje. Sa vaterpolo reprezentacijom SFRJ osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine, zatim zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1986. godine i srebrnih medalja na Evropskim prvenstvima 1985. i 1987. godine, a proglašen je za najboljeg sportistu Crne Gore 1985. godine. Popović je do skoro bio i poznati političar koji je karijeru započeo u Liberalnom savezu, a potom i u Liberalnoj partiji čiji je bio predsjednik dugi niz godina, kao i poslanik u Skupštini Crne Gore. Na pitanje Pobjede da li je krenuo stričevim stopama, i kada su u pitanju vaterpolo i politika, Miljan sa osmijehom kaže da je stric Andrija bio mnogo uspješniji vaterpolista od njega.

- On je naš olimpijac, a ja sam rano završio vaterpolo karijeru, zbog svojih nekih drugih životnih odluka. Ali kada je u pitanju politika, da li sam ja njegov nasljednik, ne znam, ali ajde da se vodimo time da, ako je on bio bolji sportista, ja ću sigurno biti bolji političar od njega - kaže s osmijehom Miljan.

Otkriva da sa stricem nikada nije pričao o ovoj temi, te da nije znao za njegovu namjeru da će učestvovati na izborima.

- To nije niko znao, osim malog kruga ljudi. Možda mnogi nijesu vjerovali u sve ovo, ali ovih 71 koji su mi dali glas učinili su to iz ljubavi prema meni - kaže naš sagovornik.

Pritisci i ucjene
Miljan Popović kaže da u posljednjih nekoliko dana dobijaju prijetnje i ucjene i da se prave veliki pritisci iz njemu nepoznatih razloga.

- Neke političke strukture u Kotoru, koje su objavile svoju pobjedu, naknadno su počele da šalju prigovore koji nijesu u skladu sa zakonom, OIK odbija, jer ovdje nije pravo glasa povrijeđeno i to treba svima da bude jasno, već je došlo do povrede izbornog procesa. I ono što je sigurno jeste da ja kao nosilac liste neću pristati na bilo koje kršenje zakona jer poštujem Ustav i zakon ove zemlje i ne treba da obmanjuju ljude i javnost, nego da se usprave i ako gube, da prihvate poraz kao što sam i ja prihvatio - zaključuje Popović, ne želeći da kaže na koje političke strukture aludira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.