U Kazahstanu referendum o izgradnji nuklearne elektrane

U Kazahstanu referendum o izgradnji nuklearne elektrane

Referendum o izgradnji nuklearne elektrane održava se u Kazahstanu. Više od 12 miliona građana može da se izjasni na 10.325 biračkih mjesta.

Referendumsko pitanje je "Da li se slažete sa izgradnjom nuklearne elektrane u Kazahstanu".

Ideju o izgradnji nuklearke promoviše vlada predsjednika Kasima Tokajeva, dok ova centralnoazijska država nastoji da postepeno ukine zastarjele termoelektrane na ugalj.

Taj plan se, međutim, suočio sa javnom kritikama zbog mogućih opasnosti, nasljeđa sovjetskog nuklearnog testiranja i strahova da će Rusija biti uključena u projekat izgradnje nuklearke, prenosi Rojters.

Iako ima značajne rezerve prirodnog gasa, Kazahstan, zemlja sa oko 20 miliona stanovnika, oslanja se uglavnom na termoelektrane na ugalj za proizvodnju električne energije, uz dopunsku proizvodnju u nekim hidroelektranama i sektoru obnovljivih izvora energije.

Kazahstan uvozi električnu energiju, pretežno iz Rusije, a domaći elektroenergetski objekti uglavnom su zastarjeli.

Održavanje referenduma obezbjeđivaće 33.000 policajaca.

Svoj stav će moći da iznesu i građani koji žive u inostranstvu, a Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana saopštilo je da će biti otvorena 74 biračka mjesta u 59 zemalja.

Rezultati referenduma biće objavljeni od 7. do 12. oktobra.a

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.