Netanjahu uoči godišnjice napada Hamasa poručio da će Izrael

Netanjahu uoči godišnjice napada Hamasa poručio da će Izrael "pobijediti"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je 6. oktobra da je izraelska vojska "potpuno transformisala stvarnost" u godini od Hamasovog napada 7. oktobra, koji je zemlju uveo u dva rata, prenijela je agencija AFP.

Netanjahu je u obraćanju vojnicima tokom posjete granici Izraela sa Libanom rekao da će Izrael "pobijediti", prenio je AFP pozivajući se na saopštenje kabineta izraelskog premijera.

- Prije godinu pretrpjeli smo užasan udarac. Tokom proteklih 12 mjeseci potpuno smo transformisali stvarnost. Cijeli svijet se divi udarcima koje zadajete našim neprijateljima i ja vas pozdravljam. Zajedno ćemo se boriti i zajedno ćemo pobijediti - rekao je Netanjahu.

Njegova izjava dolazi dan uoči prve godišnjice napada Hamasa, koji su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, na jug Izraela.

Godinu kasnije, izraelska vojska i dalje vrši napade na Gazu, ali i Liban, nakon sukoba sa Hezbolahom.

U napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je oteto oko 251 ljudi, od kojih 97 Hamas još drži u Gazi kao taoce, uključujući 33 osobe za koje izraelska vojska tvrdi da su mrtve.

U odmazdi Izraela koja je uslijedila, u Gazi je u napadima izraelske vojske od početka rata ubijeno blizu 42.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, pod kontrolom Hamasa.

Netanjahu, koji je na vlasti veći dio posljednjih 15 godina, suočava se sa teškim kritikama jer nije preuzeo odgovornost za obavještajne i vojne neuspjehe koji su doveli do napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je, prema podacima izraelskih zvaničnika, ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je 250 osoba uzeto za taoce. Netanjahu je ranije naveo da će se sve ispitati po završetku rata.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.