Evropi prijeti opasnost od kraha elektromreže
Ilustracija

Evropi prijeti opasnost od kraha elektromreže

Pad frekvencije u elektromreži Evrope mogao je da izazove ogromne probleme u snabdijevanju električnom energijom, a za to je kriv nestanak struje u Rumuniji.

Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da je u petak, 7. januara došlo do pada frekvencije na 49.745 herca, a za normalni rad mreže potrebna je frekvencija od 50 herca.

Evropski operateri električnom energijom uspjeli su da stabilizuju mrežu poslije sat vremena.

Rumunski operater Transelectrica potvrdio je da je sjeverozapadni dio Rumunije ostao bez struje, u nekim mjestima i do sat i po, dok je u drugim dijelovima zemlje napon pao i na 90 volti.

Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi prijeti opasnost od "pomračenja" jer poslije ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, što može voditi ka lančanoj reakciji i opasnosti od kraha cijelog sistema.

Ekspert operatera EVN Stefan Zach rekao je da su zbog pada frekvencije bili na rubu katastrofe.

"To bi samo u Austriji, po privredu, izazvalo štetu od oko milijardu eura dnevno. Potpuni krah elektromreže dovio bi i do tragedija, jer treba misliti na bolesne i starije koji bi sjedjeli u mraku", rekao je Zach.

Ovaj pad frekvencije bio je do sada drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006. godine, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje, prenosi Sputnjik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.