Kolike su šanse da se zarazite koronavirusom posle vakcinacije?

Kolike su šanse da se zarazite koronavirusom posle vakcinacije?

Vakcina protiv kovida-19 jedan je od glavnih alata koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali nijedna vakcina nema stopostotnu efikasnost. To znači da neke osobe mogu da se zaraze koronavirusom čak i ako su vakcinisane.

Novo istraživanje analiziralo je kolike su šanse da se zarazite nakon vakcinisanja, a rezultati su pokazali da vakcine ipak dobro rade.

Studija koja je ove nedelje objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je koliko mogu da budu rijetki slučajevi da se osoba zarazi nakon što je u potpunosti vakcinisana, odnosno nakon primanja obje doze vakcine.

Istraživači su pregledali više od 28.000 zdravstvenih radnika u Kaliforniji koji su bili potpuno vakcinisani. Samo njih sedam, odnosno 0,02 odsto, bilo je pozitivno na kovid-19 nakon više od dvije nedelje od primanja druge doze Modernine ili Fajzerove vakcine, prenosi N1 Hrvatska.

Čak i oni ispitanici koji su bili pozitivni nakon vakcinacije imali su samo blage simptome bolesti ili su bili asimptomatski nosioci. Doktor Dejvid Vol, specijalist za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severne Karoline, rekao je da su rezultati izvanredni.

Zabilježen je pad slučajeva nakon što je proteklo više vremena od primanja prve, a potom i druge doze vakcine. Ukupno je zabilježeno 145 slučajeva u prvih sedam dana od prve doze.

“Broj zaraženih se smanjivao”, rekao je Vol.

Autori studije ističu da su rezultati ohrabrujući i da „ukazuju na to da se efikasnost ovih vakcina održava  i van ispitivanja”. Ali, i dalje se treba pridržavati epidemioloških mjera sve dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Vol ističe i da treba biti posebno oprezan zbog pojave novih sojeva virusa jer oni mogu da naruše dosadašnje napore u suzbijanju epidemije. Upravo zbog toga on podržava vakcinaciju jer „vakcine koje sada imamo u određenoj mjeri štite i od novih sojeva“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.