Samsung predstavio plan nastavak poslovanja: Početkom 2022. godine stižu 3nm čipovi
Ilustracija

Samsung predstavio plan nastavak poslovanja: Početkom 2022. godine stižu 3nm čipovi

Samsung želi da ostane konkurentan uprkos globalnom nedostatku komponenti.

Tokom godišnjeg Samsungovog Foundry foruma, Choi Si-young je govorio o budućnosti Samsungove proizvodnje čipova i o tome šta će globalna nestašica značiti za budućnost njihovog poslovanja. Si-young je predsjednik i čelnik Samsungovog preduzeća Foundry Business i govorio je o Samsungovim planovima za izradu 3nm i 2nm čipova.

Si-young je ponovio da će Samsung "voditi najnaprednije tehnologije, dok će u skaliranju čipova otići korak dalje". Čak i u toku nestašice čipova, kompanija očekuje da će svega nekoliko kompanija biti opremljeno za trku u proizvodnji čipova.

Za početak, masovnu proizvodnju čipova na 2nm procesu Samsung planira da započne 2025. godine. Sadašnja generacija pametnih telefona kompanije Samsung i Apple (proizvedeni od strane Samsunga, Qualcomma i TSMCa) pokreću SoC-ovi izgrađeni na 5nm procesu.

Prve čipove zasnovane na 3nm čipovima, proizvođač očekuje da će početi da proizvodi u prvoj polovini 2022. Ovi novi čipovi trebalo bi da povećaju performanse za 30% i da koriste upola manje energije zahvaljujući 3nm gate-all-around (GAA) tehnološkom rješenju. Navodi se da će čip zauzimati do 35 odsto manje prostora od svog 5nm rođaka.

Ti čipovi će se proizvoditi u Samsungovoj fabrici u jugozapadnoj Koreji, u gradu Pyeongtaek - koja se trenutno proširuje kako bi podržala veće kapacitete. Planirana je i fabrika za proizvodnju za američko tržište, mada su detalji o njenoj lokaciji nepoznati. U međuvremenu, očekuje se da će druga generacija 3nm čipova početi sa proizvodnjom 2023.

Kompanija je čak otkrila da su čipovi u 2nm procesu u ranoj fazi razvoja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.