Predstavljen novi grb kralja Čarlsa Trećeg
Kralj Čarls III

Predstavljen novi grb kralja Čarlsa Trećeg

Monogram novog britanskog kralja, Čarlsa Trećeg, predstavljen je javnosti na kraju zvaničnog perioda žalosti zbog smrti njegove majke – kraljice Elizabete Druge.

Tokom narednih mjeseci i godina Čarlov grb će se pojaviti na vladinim zgradama, državnim dokumentima i nekim poštanskim sandučićima.

Grb se sastoji od prvog slova kraljevog imena, slova “C“ koje je prepleteno sa slovom “R“ od latinske reči rex- kralj. U sredini slova “R“ se nalazi rimski broj “III“, što upućuje na Čarlsa Trećeg. Iznad slova je smještena kruna.

Monogram je kraljeva lična svojina i izabran je od više ponuđenih dizajnerskih rješenja, koja je izradio takozvani Koledž of Arms, institucija zadužena za izradu kraljevskih grbova. Škotska verzija grba imaće iznad slova škotsku krunu.

Grb će koristiti vladine službe i kraljevska domaćinstva za označavanje pošte. Odluka o zamjeni starog kraljičinog grba novim biće na svakoj pojedinačnoj organizaciji. Proces će biti postepen, a kraljičin grb će se još neko vrijeme naći na javnim zgradama, mobilijaru i posebno poštanskim sandučićima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.