Toyota na čelu svjetske liste proizvođača automobila
Ilustracija

Toyota na čelu svjetske liste proizvođača automobila

Japanski automobilski div, Toyota Motor, zadržao je i u prošloj godini poziciju proizvođača s najvećom prodajom u svijetu, pretekavši ponovo njemački Volkswagen.

Japanski div prodao je prošle godine 11,2 miliona vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, 7,2 odsto više nego u 2022, prenose agencije.

Te dvije podružnice, kao i podružnica Toyota Industries, suočeni su s problemima koji uključuju procedure testiranja automobila i motora koji bi mogli naštetiti globalnoj reputaciji marke.

- Želio bih se najdublje izviniti našim kupcima i dionicima zbog neugodnosti i zabrinutosti koje su izazvale nepravilnosti u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries - rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda novinarima na događaju na kojem je najavio vizije Toyote grupe.

Grupu je osnovao njegov pradjed.

Globalna prodaja grupe Toyota premašila je deset miliona vozila u devet od proteklih deset godina, osim 2020. kada je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru.

Na drugom mjestu globalne liste je njemačka grupa Volkswagen, koja je prošle godine isporučila 9,2 miliona vozila, 12 posto više nego u 2022, nagovještavajući oporavak od pandemijskih problema u lancu snabdijevanja.

Daihatsu je u decembru obustavio isporuke svih automobila, budući da je istraga otkrila probleme u 64 modela, uključujući gotovo 20-ak prodatih pod Toyotinim brendom.

Članica grupe objavila je u utorak da je u decembru proizvela samo 121 hiljadu vozila, 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.