OPSTRUKCIJE ILI MANJAK KADRA

OPSTRUKCIJE ILI MANJAK KADRA

Uhapšena zvučna imena, sudskih presuda ni na vidiku

Hapšenje Jelene Perović samo je jedno u nizu koje su sproveli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Zvučnih imena je sve više u njihovim predmetima. Mnogi završe na sudu, ali se prve presude u mnogim slučajevima ni ne naziru.

Spektakularna hapšenja, zvučna imena i velika očekivanja javnosti, a sudskih epiloga ni na vidiku. Nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, lisice na ruke stavljene su prije dvije godine. Gotovo toliko je prošlo od kada je policija došla po bivšeg čelnika Privrednog suda Blaža Jovanića. Prije tri godine i četiri mjeseca, uhapsili su direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića. Uskoro će dvije godine i od kada su uhapšeni bivši predsjednik Odbora direktora Plantaža Veselin Vukotić i nekadašnja izvršna direktorica te kompanije Verica Maraš.

To su samo neki od javnosti poznatijih slučajeva, čiji se akteri brane sa slobode, a do suda uglavnom dolaze reda radi.

"Moramo imati neku odluku nemoguće je da nemamo toliko odluka za toliki period vremena. Ali postoje i objektivne okolnosti koje to u ovom mometu sprečavaju. Imate predmet sa velikim brojem optuženih, s najmanje toliko advokata i ako sada po malo svi prave opstrukciju onda je jako teško u prisustvu sadašnjih procesnih pravila da započnete postupak ma kakvu volju da imate", kaže Radoje Korać predsjednik Sudskog savjeta.

Samo u postupku protiv Medenice, suđenje je odgađano 15-ak puta. Na njen zahtjev nijednom, navodi advokat Zdravko Begović.

"Opšte je poznata činjenica da u tom predmetu postoji veliki broj okrivljenih, da se gotovo svi osim sina Medenice nalaze na slobodi i upravo iz tih razloga što se može desiti da je neko iz objektivnih razloga spriječen, do sada je bilo slučajeva da je jedan broj okrivljenih bio bolestan dostavljao medicinsku dokumentaciju i to je bio razlog da se glavni pretes odloži", kaže Begović.

A pitanje je i kako očekivati efikasno suđenje kada je jučerašnje ročište, odgođeno tek za 13. jun.

"U Višem sudu imamo samo dvije sudnice. Kad bi bilo prostora to bi se moglo organizovati u kontinuitetu. Pretres se zakaže za narednih 10-ak dana. Ovako od trentuka od kada se odloži glavni pretres do trenutka kad se zakaže prođe 40 dana", kazao je Begović.

Korać napominje da bi izvršna vlast trebala da obezbijedi prostorne i tehničke uslove za nesmetan rad, a nema ih.

Zbog svega, jasno je da se sistem nije pripremio na lavinu akcija SDT-a.

"Mali je broj sudija koje sude te predmete", napominje Korać.

Begović dodaje da smo morali imati Specijalni sud, veći broj sudija u tom sudu, jednu stratešku i tehničku podršku.

Na kraju, sigurno je da u moru predmeta ima i onih koji će dokazati nevinost. Odugovlačenje postupka, takvima, najmanje odgovara.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.