Hemikalije u elektronskim cigaretama mogu biti veoma toksične kada se zagrijavaju
Ilustracija

Istraživanje sprovedeno uz pomoć vještačke inteligencije

Hemikalije u elektronskim cigaretama mogu biti veoma toksične kada se zagrijavaju

Uređaji za elektronske cigarete zagrijavaju tečnost za aromatizovanje na visoke temperature kako bi formirali aerosol koji se zatim udiše. Sadrže hemikalije uključujući biljni glicerin, propilen glikol, nikotin i arome, kombinovane u različitim količinama, a prethodni eksperimenti su pokazali da neki voćni ukusi - poput jagode, dinje i borovnice - proizvode opasne supstance tokom zagrijavanja, javlja Guardian.

Ove supstance poznate su po zdravstvenim posljedicama za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (COPD), kardiovaskularne bolesti i karcinome.

S obzirom na toliko hemikalija koje se koriste u desetinama hiljada različitih proizvoda za pušenje elektronskih cigareta, sprovođenje eksperimenata za testiranje svake marke i ukusa na toksičnost moglo bi potrajati desetinama godina.

Umjesto toga, studija je koristila vještačku inteligenciju za analizu hemijskog sastava 180 ukusa elektronskih cigareta i simulirala kako se hemikalije ponašaju kada se zagriju. Istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu Scientific Reports, predvidjelo je da elektronske cigarete proizvode 127 “akutno toksičnih” hemikalija, 153 materija “zdravstvene opasnosti” i 225 “iritanata”.

Gotovo svaki ukus koji je prošao kroz AI program pokazao je barem jedan proizvod koji je klasifikovan kao zdravstvena opasnost, a mnogi su predvidjeli više njih. Toksini su povezani i s elektronskim cigaretama koje sadrže nikotin i s onima koji ga ne sadrže.

Tim istraživača na RCSI Univerzitetu za medicinu i zdravstvo u Dablinu zaključio je da postoji “potencijalna prijetnja javnom zdravlju za 4,5 miliona korisnika elektronskih cigareta u Velikoj Britaniji” i hitna potreba za “pojačanim ograničenjima” oko aroma i regulativa koje odražavaju zdravstvene rizike elektronskog pušenja, posebno za mlade ljude.

U januaru je vlada Velike Britanije objavila da će zabraniti jednokratne elektronske cigarete i ograničiti slatke i voćne arome. Vodeći autor Donal O'Shea, profesor hemije na RCSI, rekao je da bi britanska vlada trebala ići dalje i ukloniti sve arome iz elektronskih cigareta.

Važno je razumjeti uticaj aromatiziranih elektronskih cigareta na zdravlje “prije nego što bude prekasno”, rekao je on.

“Moguće je da smo na pragu novog talasa hroničnih bolesti koje će se pojaviti za 15 do 20 godina zbog ovih izloženosti“, dodao je.

S obzirom na popularnost aromatizovanih elektronskih cigareta među mladima koji ne puše, važno je razumjeti dugoročne efekte ovih proizvoda na javno zdravlje, morbiditet i smrtnost, zaključuje studija.

“Bez sveobuhvatne regulacije, dok pokušavamo liječiti nikotinske zavisnosti starijih pušača, postoji značajan rizik od prenošenja novih zdravstvenih problema na mlađe generacije“, ističe se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.