Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana
Opština Andrijevica

Ministarstvo unutrašnjih poslovao saopštilo

Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana

Pravo glasa u Andrijevici ima 3.827 građana, što je za 23 manje u odnosu na broj birača u biračkom spisku u toj opštini po kome su održani izbori u junu prošle godine, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora su, povodom Odluke predsjednika Jakova Milatovića o raspisivanju izbora u Andrijevici za 2. jun, kazali da je broj birača u Andrijevici po kom su održani prethodni izbori bio 3.850.

Iz MUP-a su podsjetili da građani uvid u birački spisak mogu ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili pasoš.

"Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, u vrijeme održavanja izbora, 2. juna, radiće od sedam do 20 sati, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su istakli da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

“Napominjemo da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

Iz MUP-a su kazali da su, uoči izbora, oformili „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je jedinstveni broj 19820 besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

“Call-centar“ MUP-a radiće od sjutra svakog dana, od osam do 15 sati, dok će u u uoči izbora, u petak i subotu, raditi od osam do 20 sati.

Na dan izbora, u nedjelju, "Call-centar" će raditi od sedam do 20 sati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.