Patrijarh Porfirije: Srbi se ni milom ni silom ne mogu odreći svoje vjere
Patrijarh Porfirije

Poglavar SPC u Bratuncu

Patrijarh Porfirije: Srbi se ni milom ni silom ne mogu odreći svoje vjere

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Bratuncu da se Srbi "ni milom ni silom ne mogu odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere".

"Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod, kao i crkva otkad zna za sebe, nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save, pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet", rekao je Porfirije, poslije služenja liturgije za pomen stradalim Srbima u Podrinju tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

Navodeći da je srpski narod "dobrovoljno pošao sa Hristom, uzeo krst i krenuo za njim", on je naglasio da su Srbi zato "jedno, gdje god se nalazili".

U Bratuncu se danas pod nazivom "32 godine – zločin bez kazne" obilježava 32. godišnjica stradanja Srba na području Birča i srednjeg Podrinja.

Obilježavanju prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske (RS), sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom na čelu, kao i premijer Srbije Miloš Vučević i ministri u vladi Srbije, srpski ministri u Savjetu ministara BiH, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te brojni građani.

Pomen je organizovan povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a desetoro se još vode kao nestali.

Na dionici puta koja vodi ka mjestu obilježavanja postavljene su fotografije srpskih žrtava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.