Novo istraživanje : Ovo je

Novo istraživanje : Ovo je "najpametniji" grad u Evropi

Rađeno je istraživanje koji je grad "najpametniji" u Evropi, a u obzir su uzeti infrastruktura, održivost, ali i mogućnosti zapošljavanja u tehnološkom sektoru koji su analizirani da bi se došlo do rezultata.

Analiziran svaki aspekt

Šta jedan grad čini „pametnim“? Pionirska zelena tehnologija? Javni prevoz? Velike mogućnosti zapošljavanja ili njegov snažan fokus na održivost?

Prema novom Smart City Index tehnološke kompanije ProptechOS, to je kombinacija svega gore navedenog. Analizirajući sve, od brzine pristupa internetu, do broja drveća, aerodroma i tehnoloških poslova, ova platforma je proglasila najpametniji grad u Evropi za 2024. godinu.

Najviši rezultat

Na vrh je izašao Pariz. Francuska prijestonica, koja je bila domaćin Olimpijskih igara 2024., dobila je 91,8 od 100 poena u povezivanju i infrastrukturi i 89,1 poen na tržištu tehnološkog rada, dok je u zelenoj infrastrukturi zabilježila samo 51,4/100. 

Njegov ukupan rezultat bio je 76,4/100, ostavljajući London (sa 73,1/100), koji je bio na vrhu prošlogodišnje tabele, na drugom mjestu. Treće mjesto pripalo je Amsterdamu sa ocjenom 72,8/100, ali je imao impresivnih 75,4 u zelenoj infrastrukturi, što je najviši rezultat na listi. Berlin je zauzeo četvrto mjesto sa 69/100, a Madrid peti sa 68,5/100.

Lisabon, Stokholm, Luksemburg, Dablin i Kopenhagen ispunili su listu top 10 najpametnijih gradova za 2024. godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.