Sedam načina kako da vam kosa bude zdrava

Sedam načina kako da vam kosa bude zdrava

Krajevi kose su najosjetljiviji jer predstavljaju dio vlasi koji je prvi izrastao, što ih čini podložnijim pucanju. Ispucali krajevi ne samo da utiču na izgled kose, već mogu dovesti i do ozbiljnijih oštećenja, kao što su proređivanje kose ili čak pojava ćelavih djelova.

Saznajte šta uzrokuje ispucale krajeve, kako ih prepoznati i šta možete preduzeti da biste ih spriječili.

Ispucali krajevi mogu se pojaviti kod svakoga, bez obzira godine ili pol. Iako je kosa generalno jaka, i dalje je podložna oštećenju usljed svakodnevnog habanja. Ova oštećenja se najčešće javljaju na krajevima kose, jer su tu najstariji i najkrhkiji pramenovi.

Šta su ispucali krajevi?

Dok pokušavate da održite lijepu i zdravu kosu, može se desiti da koristite proizvode za koje proizvođači tvrde da pomažu, a zapravo prave suprotan efekat. Oštećena kosa postaje slaba, sklona lomljenju i pucanju, što dovodi do ispucalih krajeva. Ovaj problem može rezultirati nezdravom, kovrdžavom kosom, a u ozbiljnijim slučajevima može doći do proređivanja kose pa čak i pojave ćelavih delova.

Šta uzrokuje ispucale krajeve?

Nekoliko faktora i navika može dovesti do ispucalih krajeva, a uključuju:

Trljanje šampona kroz cijelu kosu prilikom pranja, a ne samo tjemena

Nekorišćenje regeneratora

Kontakt kose sa agresivnim hemikalijama, poput onih u bazenima

Brisanje kose peškirom

Češljanje mokre kose odmah nakon pranja

Učestala upotreba fenova, presa za kosu i uvijača na visokim temperaturama

Nošenje frizura poput zategnutih repova, punđi ili pletenica

Nošenje ekstenzija i umetaka

Česta upotreba hemijskih tretmana poput farbanja, minivala ili ispravljanja

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.