Baterija na „šesnaestici“ traje duže, ali očekivali smo više...

Baterija na „šesnaestici“ traje duže, ali očekivali smo više...

Serija iPhone 16 donosi poboljšanja kod trajanja baterije, tehnologije punjenja i efikasnosti novih A18 i A18 Pro čipova.

Postoji mnogo razloga zbog kojeg korisnici preferiraju iPhone uređaje, ali vijek baterije svakako nije ono što ih odvaja od konkurencije. Iako sa svakom novom serijom dolazi do poboljšanja, ovo je i dalje kategorija u kojoj Apple ne prednjači u odnosu na konkurenciju.

Međutim, kada je serija iPhone 16 u pitanju važno je naglasiti da je vijek baterije veći u odnosu na modele iste klase iz iPhone 15 serije, a poboljšanja su napravljena u onoj mjeri u kojoj to ne bi povećalo dimenzije i masu uređaja.

Unapređenja na „šesnaesticama“ ne samo da omogućavaju duže vrijeme korišćenja, već takođe odražavaju napredak u hardveru i tehnologiji punjenja, pružajući korisnicima moćnije i izdržljivije iskustvo korišćenja uređaja.

Serija iPhone 16, koja obuhvata standardni iPhone 16, kao i modele 16 Plus, 16 Pro i 16 Pro Max, donosi značajna povećanja kapaciteta baterije u poređenju sa prethodnom serijom. Povećanje kapaciteta baterije prenosi se i na poboljšanja u stvarnom korišćenju uređaja u različitim aktivnostima, od reprodukcije video sadržaja do strimovanja i slušanja muzike.

Osnovni model iPhone 16 sada ima bateriju kapaciteta 3.561 mAh, što predstavlja povećanje od 6,3% u odnosu na kapacitet baterije modela iPhone 15. Ovo unapređenje je osmišljeno da pruži više dnevnog korišćenja bez narušavanja elegantnog dizajna uređaja.

Korisnici uz osnovni model iPhone 16 sada mogu uživati do 22 sata reprodukcije video sadržaja, u poređenju sa 20 sati kod iPhone 15. Vrijeme za strimovanje video sadržaja povećano je na 18 sati sa 16 sati, dok reprodukcija zvuka ostaje ista na 80 sati.

Model iPhone 16 Plus sada posjeduje bateriju kapaciteta 4.674 mAh, što je povećanje od 6,6%. Ovo povećanje osigurava da uređaj sa većim ekranom može podnijeti zahtjeve korisnika tokom dužeg perioda korišćenja za pregled multimedijalnih sadržaja i obavljanja svakodnevnih zadataka.

Ovaj model sada nudi 27 sati reprodukcije video sadržaja, što je sat više u poređenju sa 26 sati kod iPhone 15 Plus. Vrijeme za strimovanje povećano je sa 20 na 24 sata, dok reprodukcija zvuka ostaje na 100 sati.

Najveće povećanje kapaciteta baterije donosi iPhone 16 Pro, koji sada ima bateriju od 3.582 mAh, odnosno impresivno povećanje od 9,4% u odnosu na prethodni model. Ovo značajno unapređenje usklađeno je sa fokusom modela na pružanje performansi profesionalnog nivoa i dužeg vremena rada.

Pro model dobio je najveće poboljšanje i u vremenu korišćenja, jer omogućava 27 sati reprodukcije video sadržaja, u poređenju sa 23 sata, kao i 22 sata strimovanja, u poređenju sa 20 sati kod prethodnog modela. Reprodukcija zvuka povećana je sa 75 na 85 sati, što odražava poboljšanu efikasnost uređaja.

Najveći model u seriji, iPhone 16 Pro Max, sada ima bateriju od 4.685 mAh, što odražava povećanje kapaciteta od 6%. Ovo unapređenje podržava poziciju Pro Max modela kao najmoćnijeg u liniji, idealnog za korisnike kojima je potrebna maksimalna izdržljivost za intenzivnu upotrebu.

Pored toga, iPhone 16 Pro Max sada podržava 33 sata reprodukcije video sadržaja, u poređenju sa 29 sati kod Prom Max modela prethodne serije, kao i 29 sati strimovanja, što je povećanje sa 25 sati koje je omogućio iPhone 15 Pro Max. Reprodukcija zvuka je takođe poboljšana, sa uređajem koji sada može pružiti do 105 sati, u poređenju sa 95 sati kod modela prethodne generacije.

Ova unapređenja se u velikoj mjeri pripisuju novim A18 i A18 Pro čipovima, koji donose značajna poboljšanja u efikasnosti potrošnje energije. Čipovi, u kombinaciji sa boljim upravljanjem toplotom, omogućavaju uređajima da pruže duže trajanje baterije bez povećanja veličine ili težine uređaja.

Apple je takođe napravio iskorak u tehnologiji punjenja sa iPhone 16 serijom. Svi modeli sada podržavaju brže MagSafe punjenje od 25W. Međutim, da bi korisnici iskoristili ovu poboljšanu brzinu, potrebno je da koriste jedan od novih Apple MagSafe punjača u kombinaciji sa 30W adapterom za napajanje. Ova konfiguracija omogućava najbrže bežične brzine punjenja dostupne za ove uređaje.

Za one koji preferiraju punjenje putem kabla, Apple je opremio iPhone 16 seriju USB-C portovima koji podržavaju brzine punjenja do 45W, što znači značajno kraće vrijeme punjenja za korisnike, čime se olakšava brzo punjenje u pokretu.

Iako ovo predstavlja značajno produženje vijeka baterije u odnosu na prethodnu seriju, većina korisnika ocijenjuje ovo unapređenje kao nedovoljno s obzirom na ne tako veliku, a očekivanu razliku u funkcionalnim karakteristikama novih uređaja.

Izvor:Antena m

Izvor.:Antena m

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.