CGO: Dupli aršini tužilaštva i dalje na snazi
Daliborka Uljarević, Foto: CGO

CGO: Dupli aršini tužilaštva i dalje na snazi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je na današnji dan prije dvije godine podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv NN lica koja su radila u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) tokom 2021. godine, a koja su odgovorna za brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom vrijednosti od 219 193 714, 26 eura.

"To je kroz duplo negativno mišljenje za rad ovog organa u 2021. godini utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), kao najviše pozicionirana institucija kontrole javnih finansija. Na žalost, SDT još uvijek u ovom prilično jasnom slučaju nije odmakao od faze izviđanja, a CGO nema informacije ni da li je Vesna Bratić, koja je rukovodila ovim Ministarstvom tada, ikada pozvana od strane SDT da se odredi o navodima iz krivične prijave", kazala je izvršna direktorka Daliborka Uljarević. 

Iz CGO podsjećaju da je DRI je finansijskom revizijom utvrdila da finansijski izvještaj ovog organa ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor, a da utvrđene greške u finansijskom izvještaju imaju materijalan i prožimajući efekat na finansijski izvještaj.  

"Dalje, revizijom pravilnosti poslovanja Ministarstva utvrđene su neusklađenosti poslovanja istog sa brojnim propisima, poput Zakona o budžetu za 2021. godinu, Zakona o radu, Zakona o državnoj imovini, Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Uputstva o radu državnog trezora i podzakonskim aktima kojima se uređuje oblast javnih nabavki i upotreba službenih vozila, a te utvrđene neusklađenosti imaju materijalan i prožimajući efekat na finansijski izvještaj", dodaje se.

Između ostalog, kako se navodi, DRI utvrđuje:

  •        javne nabavke nijesu sprovođene u skladu sa zakonom;
  •        izdaci od 7.629.540,25€, koji se odnose na prenos sredstava sa računa Ministarstva na račune javnih ustanova, nijesu evidentirani u skladu sa propisima, pri čemu za 3.808.290,83€ nema propisane dokumentacije ni osnova izdataka za koje su zahtijevana sredstva, a za 3.821.249,42€ revizori u postojećoj dokumentaciji nijesu našli osnov za isplatu sredstava;
  •        suprotno zakonu, planovi za prihod i rashod za ostvarene samostalne prihode javnih ustanova u iznosu od 19.139.915€ nijesu dostavljeni nadležnim organima;
  •        kod više od 50% zapošljenih, obuhvaćenih revizijom, ne poklapaju se podaci o dužini radnog staža iz rješenja o zaradama na osnovu kojeg su dobili uvećanja tih zarada sa podacima iz radne knjižice, a nezakonit je bio i jedan broj ugovora o dopunskom radu;
  •        isplate naknada po ugovorima o obrazovanju učenika kod poslodavaca (dualno obrazovanje) u iznosu od 236.426,10€ vršene su bez propisane dokumentacije;
  •        od 2.405.135,63€ izdataka koji se odnose na rashode za usluge, a koji su obuhvaćeni uzorkom, čak 1.454.215, 40€ ne prati propisana dokumentacija;
  •        najveći dio ugovora o pružanju konsultantskih usluga ne sadrži pravni osnov niti dokaze o rezultatima rada angažovanih lica (stavka za ove usluge je preko 3.5 miliona €), a i isplate pojedinim komisijama vršene su bez zakonski propisane dokumentacije.

"U periodu podnošenja ove krivične prijave, CGO je konstatovao aktivan pristup procesuiranju nezakonitosti od strane SDT-a, kroz primjere brzih reagovanja i na navode iz medija koji nijesu bili neminovno praćeni dokumentacijom. No, ta agilnost je izostala kad je riječ o ovoj prijavi i njome obuhvaćenim licima što budi zabrinutost da i dalje imamo selektivnost u postupanju tužilačke organizacije", kazala je Uljarević.

Dodaje se da je CGO u protekle dvije godine podnio i više dopuna ove krivične prijave kako bi, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogli Tužilaštvu u ostvarenju javnog interesa. Takođe, podnijeli smo niz upita i urgencija kako bi saznali da li Tužilaštvo preduzima bilo kakve radnje u ovom slučaju, jer nije bilo razloga da ova prijava, potkrijepljena dokazima, stoji u fioci Tužilaštva. 

Konačno, kako dodaju, "naše sumnje da u ovom slučaju izostaje profesionalan pristup potvrdio je i Tužilački savjet, koji je postupajući po našoj pritužbi, na sjednici održanoj 14. marta 2024. godine, jednoglasno utvrdio da specijalna tužiteljka Nataša Bošković nije zakonito postupala u procesuiranju te krivične prijave."

"U posljednjem odgovoru koji smo dobili na naše interesovanje VDT-a, a koji datira iz juna 2024. godine, navodi se da je u toku intezivan rad u ovom predmetu i da će odluka biti brzo donijeta, ali ni danas nema nikakvih javno dostupnih informacija da se bilo što promijenilo u odnosu SDT-a prema ovoj prijavi.

CGO cijeni da javnost treba da zna što su razlozi zbog kojih SDT ne postupa efikasno u ovom slučaju za koji postoji mnoštvo nesporne dokumentacije. Upravo je činjenica da nezakonitosti potvrđuju nalazi DRI trebalo da bude od značajne pomoći SDT-u, a posebno imajući u vidu da je SDT brzo postupao i po nalazima nekih u hijerarhiji nižih kontrolnih institucija",  zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.