Svaki pas uradi jednu stvar kada se nađe u blizini loše osobe: Dobro zapamtite ovu reakciju

Svaki pas uradi jednu stvar kada se nađe u blizini loše osobe: Dobro zapamtite ovu reakciju

Pas najbolji prijatelj

Dokazano je da psi mogu pozitivno da utiču na svoje vlasnike, a jedno od opštih uverenja jeste ono da psi mogu da prepoznaju ljudske kvalitete i znaju kada ih neko laže.Tom temom bavilo se istraživanje koje je sproveo Akiko Takaoka, istraživač sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Tokiju.

Tokom nekoliko godina istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, na nekoliko različitih načina testirao je ideju da psi znaju kada ih neko prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Ta se premisa pokazala tačnom – ne samo to, nego psi nakon što ih prevare gube poverenje u neku osobu.

Jedan od tih eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga osoba je postavila te prazne posude, što oni nisu mogli videti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte ko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljutito. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali su privrženost, piše National Geographic.

Druga studija, koju su sproveli naučnici Katedre za psihologiju Univerziteta Kjoto pokazali su da je njima jasno ako se neko ponaša ružno prema ljudskim članovima njihove porodice i da će se ponašati u skladu s tim. Šta će učiniti, zavisi od karaktera psa, ali razumeju šta se događa.

U eksperimentu su učestvovali psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali. Oni su imali zadatak: deo njih se lepo ponašao prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.

 

Izvor:Krstarica

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.