Da li bi TikTok mogao da bude zabranjen za devet mjeseci? Evo šta bi moglo to da spriječi

Da li bi TikTok mogao da bude zabranjen za devet mjeseci? Evo šta bi moglo to da spriječi

Očekuje se da bi propis o zabrani TikToka u SAD uskoro mogao postati zakon nakon što je Predstavnički dom odobrio predlog u subotu kao dio žučne rasprave o paketu pomoći inostranstvu – ali postoji nekoliko načina na koje zabrana zapravo nikada ne bi mogla da se desi.

Zakon, odobren u Predstavničkom domu glasovima 360 prema 58, bi primorao kineskog vlasnika TikToka, kompaniju Bajtdens (ByteDance), da proda aplikaciju kupcu koji nije pod kontrolom stranog protivnika, poput Rusije, Kine ili Irana, u roku od 270 dana (sa opcijom za predsjednika Bajdena da produži rok za 90 dana ako vidi napredak ka prodaji) ili se suoči sa zabranom.

Malo je vjerovatno da će se TikTok ili kineska vlada složiti sa uslovima – kompanija je kritikovala predlog kao kršenje slobode govora i udar na ekonomiju i potrošila je pet miliona dolara na reklame protiv zakona od sredine marta, prema podacima firme za praćenje reklama AdImpact, dok je i kineska vlada izrazila otpor prema prinudnoj prodaji, a potrebno je da odobri transakciju.

Kompanija je naznačila da bi mogla da izazove zakon na sudu. Izvršni direktor Tiktoka Šu Zi Čev (Shou Zi Chew) je korisnicima rekao u video snimku prošlog mjeseca da će kompanija „nastaviti da čini sve što može, uključujući korišćenje prava, da zaštiti ovu nevjerovatnu platformu koju smo izgradili sa vama“.

Sudovi su prethodno presudili u korist TikToka, uključujući 2020. kada je federalni sudija odbacio pokušaj bivšeg predsjednika Donalda Trampa da zabrani aplikaciju, ocjenjujući da Trampova administracija nije „adekvatno razmatrala očiglednu i razumnu alternativu prije nego što je htjela da zabrani TikTok“, označavajući drugi put da je federalni sudija blokirao napore Trampove administracije da značajno ograniči korišćenje TikToka u SAD-u.

Drugi federalni sudija je podržao kreatore TikToka i kompaniju u novembru nakon što su tužili državu Montana zbog njenog zakona koji bi zabranio svaku upotrebu aplikacije u državi, ocijenivši da „prelazi granice državne moći i krši ustavno pravo korisnika i preduzeća“.

Neki pokušaji da se ograniči TikTok na užem osnovu su uspješni uprkos sudskim izazovima, uključujući zakon Teksasa koji zabranjuje zaposlenima države, uključujući zaposlene na javnim univerzitetima, da koriste aplikaciju na uređajima koje im je izdala država, pri čemu je federalni sudija u decembru odbio pokušaj da se ukine ograničenje.

Koliko brzo bi TikTok mogao biti zabranjen ako ovaj propis postane zakon?

Morao bi biti prodat u roku od devet mjeseci, inače bi mogao biti zabranjen.

Zakon ima podršku obje političke stranke u Senatu, za koji se očekuje da će sljedeće nedjelje razmatrati mjeru. Bajden je rekao da će ga potpisati ako ga Gornji dom usvoji.

„Kina i drugi strani neprijatelji i dalje bi mogli da kupuju osjetljive podatke Amerikanaca od posrednika za podatke na otvorenom tržištu“, rekla je Nadin Farid Džonson (Nadine Farid Johnson), direktorka za pitanja Prvog amandmana u Institutu Najt na Univerzitetu Kolumbija, u saopštenju o zakonu Predstavničkog doma. „I mogli bi i dalje da se bave dezinformacionim kampanjama koristeći američke platforme koje su u vlasništvu Amerikanaca“.

Tramp je bio protiv prethodne verzije Tiktok zakona usvojene prošlog meseca, pišući na Truth Social-u da bi koristio rivalskom Fejsbuku, tvrdeći da je ta kompanija doprinela njegovom gubitku 2020. godine nepravednim moderiranjem političkog sadržaja uoči izbora.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, podneo je predlog zakona u Predstavničkom domu kao deo zakonodavnog paketa koji bi obezbedio 95 milijardi dolara pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu, u pokušaju da privuče desničarske kritičare koji su protiv dodatne pomoći.

Predstavnički dom je u martu odobrio sličan zakon koji bi zahtevao od Bajtdensa da proda Tiktok pod strožijim rokom (180 dana), ali je zapeo u Senatu. Zakon bi trebalo da bude usvojen u gornjem domu već sledeće nedelje, budući da su neki početni skeptici prema meri protiv Tiktoka, uključujući predsednicu Senatskog odbora za trgovinu Mariju Kantvel, rekli da podržavaju poslednju verziju sa produženim rokom. Zakonodavci su godinama izražavali zabrinutost zbog veza Bajtdensa sa kineskom vladom i priznanjem kompanije da je koristila aplikaciju za špijuniranje američkih građana, uključujući novinare Forbes.

Izvor Forbes

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.