Spremaju li se nove i stare partije za vanredne izbore?

Spremaju li se nove i stare partije za vanredne izbore?

Političke partije u Crnoj Gori spremaju se za vanredne izbore na državnom ili lokalnom nivou što nagovještava i osnivanje novih stranaka, ali i stvaranje koalicija na državnom nivou, smatraju politički analitičari Nikoleta Đukanović i Stefan Đukić.

Osnivanje novih političkih partija, i pregrupisavanje postojećih, najčešće najavljuju dinamiziranje političke scene u jednom društvu. Nekada su u pitanju političke evolucije stranaka koje žele promjene, ali i onih koji tek stupaju na scenu, a nekada je to najava krupnijih političkih dešavanja.

„Mislim da je do danas politika pokazala da je vrlo unosan posao, tako da mnogi političari, pa čak i oni koji to nisu, pokušavaju da kroz političke partije zadovolje neke interese, da li lične, da li neke veće od toga, ali prosto vidimo veliki broj političkih partija. Mislim da se sve političke partije nekako spremaju za izbore. Vrlo je velika politička nestabilnost u zemlji, koliko god da imamo veliku podršku parlamentu, ona je nekako uvijek na klimavim nogama. Vrlo veliki izuzetni, da kažemo, problem i u razvojnom smislu, i u demokratskom, i političkom, ekonomskom i tako dalje. Sve to negdje daje partijama motiv da budu u ovom periodu vrlo aktivne“, kaže politička analitičarka Nikoleta Đukanović.

Jasno je da Crna Gora traži stabilan politički put. Na tom putu, pored tranzicije vlasti od prije četiri godine i od formiranja tri vlade, stvaraju se nove stranke, kao što je Stranka evropskog progresa, Duška Markovića, mediji prenose i da bi aktuelni predsjednik Jakov Milatović mogao osnovati partiju. Izvjesno je formiranje novih političkih blokova SDP-a, SD-a i Liberalne partije, a jačaju i stranačke aktivnosti na terenu. Postavlja se i pitanje - za šta se pripremaju političke partije, da li su u pitanju vanredni izbori ili je sve dio uobičajenih političkih aktivnosti.

„Partije se generalno kod nas uvijek osnivaju kada je nekih šest mjeseci do izbora, jer računaju da je to period kada oni prave najjači udar, poslije već bivaju zaboravljanji. Tako da ako bi samo iz toga izvlačili situaciju, imam osjećaj da oni očekuju da se neki izbori uskoro dese, da li su to na nivou države ili možda na nivou Podgorice. Ja pretpostavljam da je to njihova nada i iščekivanje. Ova vlada ne funkcioniše baš dobro, to vidimo i po budućoj interpelaciji ministra pravde, po rekonstrukciji koja se najavljuje mjesecima nikako da se desi. Tako da ja mislim da se svi pozicioniraju, pokušavaju da se spreme za eventualne vanredne parlamentarne izbore. Da li će se oni desiti, u suštini zavisi od razgovora na nivou PES, Za budućnost Crne Gore, Demokrate i možda i čak i Bošnjačka stranka“, smatra analitičar Stefan Đukić.

Šta će se i u kojoj mjeri mijenjati na našoj političkoj sceni, vrijeme će pokazati. Ostaje pitanje – da li pored ljetnjih vrućina možemo očekivati vrelo političko ljeto ili jesen, ili će biti po staroj narodnoj – tresla se gora, rodio se miš.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.