Radulović: Odbijanje poslanika da skinu imunitet Kovačeviću bila bi loša poruka

Radulović: Odbijanje poslanika da skinu imunitet Kovačeviću bila bi loša poruka

Više državno tužilaštvo pokrenulo postupak zbog govora na Grahovu Političari u svojim govorima šalju poruke koje mogu da se tumače kao govor mržnje, a koje ni u kom slučaju ne mogu imati bilo čiju zaštitu, dodaje sagovornik Pobjede

Treba pozdraviti odluku Višeg državnog tužilaštva da zatraži skidanje poslaničkog imuniteta Marku Kovačeviću, jer je način na koji političari istupaju u javnosti odavno pokazao da tu ne postoji, prije svega, ni minimum opšte kulture, smatra advokat Veselin Radulović.

Komentarišući za Pobjedu najavu Višeg tužilaštva da će konačno zatražiti da predsjednik opštine Nikšić i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) pred zakonom odgovara kao „običan građanin“ zbog govora mržnje u junu ove godine.

VDT je protiv njega još u julu formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a nakon njegovog govora na obilježavanju 166 godina od Bitke na Grahovu. Obraćajući se, kako je precizirao, „bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima“, Kovačević je tada poručio da će „s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima“. Kada je pozvan na saslušanje zbog takvih izjava, on se pozvao na imunitet koji ima kao poslanik crnogorske skupštine, a nakon toga pred novinarima ponovio da „nije nikoga vrijeđao, niti je kome prijetio“.

Advokat Radulović ističe da je u tom slučaju bila neophodna reakcija nadležnih institucija.

- Kada nekulturni govor prelazi u nešto što predstavlja govor mržnje ili, eventualno, poziv na nasilje, onda nadležni organi moraju da reaguju, konkretno državno tužilaštvo. Vidjećemo kako će se političari odnijeti prema tom zahtjevu, ali bila bi loša poruka ako bi odbili da skinu imunitet Kovačeviću – istakao je sagovornik Pobjede.

Prema Ustavu Crne Gore, svaki poslanik ima imunitet na osnovu kojeg „ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije“.

- Protiv poslanika ne može se pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora – precizira se u članu 86 i dodaje da isti imunitet uživaju još predsjednik države, predsjednik i članovi Vlade, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik i sudije Ustavnog suda, te vrhovni državni tužilac.

Tri i po mjeseca nakon samog događaja, SDT je odlučilo da zatraži skidanje poslaničkog imuniteta Kovačeviću, kako bi za svoje riječi eventualno odgovarao pred sudom.

O tome će prvo odlučivati njegove kolege iz skupštinskih klupa koje su u Administrativnom odboru.

- Teško je prognozirati kako se ponašaju političari. Teško da se možemo nadati, niti ja očekujem da će mu skinuti imunitet – naveo je Radulović.

Dosadašnji slučajevi kada je traženo skidanje imuniteta, i prije i poslije 30. avgusta 2020. godine, mahom su završavali odlukama prema kojima su bez povlašćene pozicije ostajali poslanici opozicije, ali ne i vladajućih partija.

No, posebnu pažnju svakako privlače oni slučajevi gdje je riječ o neprimjerenim reakcijama funkcionera.

- Kovačević nije prvi, niti jedini ovakav slučaj. Političari u svojim govorima šalju poruke koje mogu da se tumače kao govor mržnje, a koje ni u kom slučaju ne mogu da imaju bilo čiju zaštitu. Zato je dobro što je VDT formiralo ovaj predmet i pokazalo namjeru da takve pojave više neće tolerisati – ističe Radulović.

Uz to, za predsjednika nikšićke opštine se vezuje još sličnih skandala, poput neprimjerene gestikulacije kojom je pratio intoniranje državne himne i izjava kojima je poricao genocid u Srebrenici. U oba slučaja, sudskog epiloga nije bilo.

- Nadam se da slučaj govora sa Grahova neće imati takav epilog i da će se jednom konačno prekinuti sa tom praksom koja je do sada postojala. A to je potpuna neodgovornost za izgovorenu riječ od strane političara, odnosno za neke izjave koje apsolutno predstavljaju govor mržnje pa čak i pozivanje na nasilje u nekim slučajevima – zaključuje Radulović.

On insistira na tome da bi i tužilaštvo i političari „trebalo da prekinu sa takvom praksom“, ali ostaje pri stavu da ne može ni pretpostaviti što će se dalje događati u ovom slučaju.

Čeka se termin zasijedanja Administrativnog odbora


Ukidanje imuniteta poslaniku crnogorskog parlamenta prati procedura koja počinje u kabinetu njegovog predsjednika, konkretno Andrije Mandića.

- Shodno članu 58 Poslovnika Skupštine Crne Gore, zahtjev za odobrenje da se pokrene krivični postupak i zahtjev za odobrenje da se odredi pritvor poslaniku nadležni organ dostavlja predsjedniku Skupštine. Predmetni zahtjev predsjednik Skupštine upućuje Administrativnom odboru – precizirali su za Pobjedu iz parlamentarne pres službe.

Na sjednici Administrativnog odbora, kojoj prisustvuje i poslanik, podnosilac obrazlaže svoj zahtjev za skidanje imuniteta.

- Po pravilu, Odbor je dužan da svoj izvještaj sa prijedlogom podnese na prvoj narednoj sjednici Skupštine, koja onda o tome odlučuje. Kada Skupština da odobrenje, protiv poslanika može da se pokrene krivični postupak, odnosno može da mu se odredi pritvor samo za krivično djelo za koje je dato odobrenje – naveli su iz te skupštinske službe.

To znači da nema jasno definisanih vremenskih okvira niti rokova do kada iz parlamenta treba da stigne odgovor o eventualnom skidanju imuniteta Marku Kovačeviću.

Predsjednica Administrativnog odbora u aktuelnom sazivu je poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović, koja ujedno određuje termine za zasijedanje ovog radnog tijela.

Ona je medijima juče rekla da će sjednica tog parlamentarnog radnog tijela biti održana u oktobru i da će o skidanju imuniteta Kovačeviću odlučiti većina.

Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja u ovoj godini, prema sadašnjim najavama, biće održana 9. oktobra na Cetinju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.