Od 74 autobusa tehnički pregled prošlo samo 7
Ilustracija

"Putnici bezbjedni"

Od 74 autobusa tehnički pregled prošlo samo 7

Od 74 autobusa kontrolni tehnički pregled tokom prvih 10 mjeseci tekuće godine prošlo je samo sedam. Međutim, uprkos tome, u Direktoratu za drumski saobraćaj i Udruženju prevoznika Crne Gore tvrde da u međumjesnom i međunarodnom javnom prevozu putnika učestvuju “relativno tehnički ispravna vozila i da su putnici bezbjedni”.

Iako brojke pokazuju da je kontrolni tehnički pregled prošlo svega sedam od 74 autobusa, iz Direktorata za drumski saobraćaj i Udruženja prevoznika poručuju da nema razloga za brigu i da su putnici bezbjedni. Naime, Inspekcija za drumski saobraćaj od januara do oktobara 2017. godine izvršila je 8.090 redovnih i 43 vanredne kontrole po prijavama prevoznika, putnika, autobuskih stanica, potrošača.

Od 74 autobusa, koliko je upućeno na kontrolni tehnički pregled od januara do oktobra ove godine, samo sedam je bilo tehnički ispravno, dok su 64 autobusa bila neispravna, odnosno nijesu zadovoljila kriterijume ispravnosti na kontrolnom tehničkom pregledu.

Interesantan je podatak da su tri prevoznika odbila kontrolu autobusa.

“U tri slučaja vozači autobusa, odnosno prevoznici, odbili su da postupe po nalogu inspektora za drumski saobraćaj da podvrgnu vozilo kontrolnom tehničkom pregledu i istima su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 1.500 eura pravnom licu i 150 eura odgovornom licu u pravnom licu”, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević.

Kod 41 autobusa, kako je objasnio, konstatovane su teže neispravnosti koje se odnose na uređaje za zaustavljanje, upravljanje, tahograf ili pneumatike, dok su kod 23 autobusa utvrđene “lakše neispravnosti”. Riječ je o neispravnim pokazivačima pravca, odnosno svjetlosnoj i zvučnoj signalizaciji.

“Zbog teže tehničke neispravnosti autobusa izdata su 82 prekršajna naloga domaćim prevoznicima u minimalnom novčanom iznosu od 500 eura pravnom licu i 100 eura odgovornom licu u pravnom licu, prevoznicima koji su odbili da podvrgnu vozilo kontrolnom tehničkom pregledu izdati su prekršajni nalozi u iznosu od 1.500 eura pravnom licu i 150 eura odgovornom licu u pravnom licu, dok za lakše tehničke neispravnosti prevoznici nijesu sankcionisani”, rekao je Milošević.

Veći broj autobusa je, ističe, poslije otklanjanja neispravnosti bio na ponovni tehnički pregled, nakon čega su mogli biti uključeni u saobraćaj.

“Sva vozila koja nijesu zadovoljila na kontrolnom tehničkom pregledu uklonjena su iz javnog prevoza do otklanjanja utvrđenih tehničkih neispravnosti, a ista su uključena u javni prevoz nakon izvršene popravke utvrđene tehničke neispravnosti, zapisnički konstatovane ponovljenim tehničkim pregledom”, naglasio je Milošević.

Iako prvi utisak o izvršenim kontrolnim tehničkim pregledima i utvrđenim nepravilnostima može biti zabrinjavajući, Milošević tvrdi da u međumjesnom i međunarodnom javnom prevozu putnika učestvuju relativno tehnički ispravna vozila.

“Imajući u vidu iznijete podatke o izvršenim kontrolnim tehničkim pregledima i utvrđenim neipravnostima prvi utisak može biti zabrinjavajući, ali ako uzmemo u obzirom da su neispravnosti kod većine vozila koja su i bila predmet kontrola (autobusi proizvedeni od 1985. do 2009. godine) otklonjene može se zaključiti da u međumjesnom i međunarodnom javnom prevozu putnika učestvuju relativno tehnički ispravna vozila”, ističe on.

Predmetne kontrole, naglašava, na određeni broj prevoznika imale su stimulativni karakter u smislu da su neka stara vozila rashodovali i obnovili vozni park novim vozilima.

“Kontrolom nijesu obuhvaćeni svi autobusi sa kojima se obavlja javni prevoz, jer je samo u posljednje tri godine kupljeno oko četrdesetak novih autobusa, tako da utvrđeni broj neispravnosti kod kontrolisanih vozila nije pokazatelj realnog stanja voznog parka crnogorskih prevoznika”, istakao je Milošević i dodao da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nastaviti sa ovakvim i sličnim akcijama i na taj način uticati na povećanje nivoa bezbjednosti putnika u javnom prevozu.

Sa zaključkom Miloševića saglasni su u Udruženju prevoznika Crne Gore.

“Sa punom sigurnošću mogu da poručim svim putnicima koji koriste usluge autobuskog prevoza da nemaju razloga za brigu i da i dalje nastave da koriste usluge naših prevoznika. Takođe, i ovom prilikom apelujem prvenstveno na prevoznike, a i na nadležne organe, pa i putnike, da svi daju doprinos kako bi se povećao kvalitet prevoza putnika i samim tim bezbjednost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Dugogodišnja tradicija, kvalitet vozila i voznog osoblja članova Udruženja prevoznika Crne Gore garancija su pružanja bezbjedne, pouzdane i kvalitetne usluge”, poručio je predsjednik Udruženja Veselin Salamadija za Dnevne novine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.