Digitalizacija transformiše javnu upravu i doprinosi borbi protiv korupcije
Suzana Pribilović

Pribilović otvorila XII Nacionalnu antikorupcijsku konferenciju

Digitalizacija transformiše javnu upravu i doprinosi borbi protiv korupcije

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović danas je otvorila XII Nacionalnu antikorupcijsku konferenciju u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Iako je riječ o temi koja je često prisutna u javnosti, uvijek je inspirativna jer borba protiv korupcije predstavlja važnu kariku razvoja i demokratizacije našeg društva. Ovo je tema koja je imperativ za Crnu Goru i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove.

Shodno tome u potpunosti smo posvećeni reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava, koja predstavlja i srž pregovaračkog procesa Crne Gore s Evropskom unijom. U prethodnom periodu, ostvareni su opipljivi rezultati u ovoj oblasti, što je konstatovano i u nedavno objavljenom Radnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori", kazala je Pribilović.

Ona je istakla da se o korupciji može govoriti iz više uglova.

"Kao ministarka javne uprave doživljavam je kao svako odstupanje od načela jednakosti u odnosu javnih službenika prema građanima i privredi. Ova složena društvena pojava, zaslužuje kompleksan i udružen mehanizam borbe, jer samo tako moguće je ukloniti iz sistema. 

Zato u Vladi Crne Gore,  posvećeno radimo da adekvatno odgovaramo na ove izazove. U tom pravcu, naše reformske aktivnosti baziraju se na principu dobrog upravljanja, koji predstavlja evropski koncept i standard za upravljanje javnim sektorom, čiji neizostavni element je vladavina prava. Tako je Crna Gora u posljednjem Izvještaju EBRD-a o tranzicionom procesu zemalja Zapadnog Balkana najbolje rangirana u regionu, sa visokom ocjenom 5,1 za oblast unapređenja upravljanja, koji se, prije svega, ogleda u oblasti sprovođenja vladavine prava, kontrole korupcije, efikasnosti vlade i regulatornog kvaliteta", navela je Pribilović dodajući da ti rezultati ohrabruju, ali i dodatno "obavezuju da budemo još bolji".

Smatra da je dostignut veći nivo u kvalitetu pružanja javnih usluga, naročito u posljednje dvije godine, jer je reforma javne uprave zauzela posebno mjesto na listi vladinih prioriteta.

"Ne samo, jer je jedna od  ključnih stavki u procesu proširenja EU, već zato što je to održivi put ka povećanju životnog standarda stanovništva.

Svakako, ovaj proces zahtijeva vrijeme, ali svjesni činjenice da samo uz takvu upravu možemo obezbijediti ekonomski rast i finansijsku stabilnost, posvećeni smo intenzivnim reformama", kazala je ministarka.

Dodala je da je stvoren novi institucionalni mehanizam koordinacije javne uprave, sa posebnim akcentom na reformu javne uprave, kroz formiranje Ministarstva javne uprave.

"Zaokružili smo zakonodavni i institucionalni okvir za saradnju sa NVO, stvorili sve preduslove za nesmetanu primjenu novog Zakona o upravnom postupku, ubrzali proces reforme javne uprave, pripremili niz zakona u oblasti lokalne samouprave, usvojen je novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima i novi Zakon o državnoj upravi".

Poseban akcenat  je stavila na oblast elektronske uprave, jer upravo tu vide i najveći prostor za borbu protiv korupcije.

"Digitalizacija transformiše javnu upravu, utičući na brzinu i razmjenu informacija u cilju brže komunikacije i analize podataka, što značajno može doprinjeti polju borbe protiv korupcije, gdje su informacione i komunikacione tehnologije otvorile nova vrata za sprječavanje, otkrivanje i sankcionisanje korupcije.

Upravo ovakav vid interakcije građana i privrede, sa državnom odnosno lokalnom administracijom, smatra se jednim od važnih antikoruptivnih mehanizama, što potvrđuju mnogobrojne studije i istraživanja. Basel Institute on Governance, ne-profitna organizacija koja se bavi istraživanjem uticaja e-uprave, sprovela je 2017. godine on-line istraživanje među kompanijama, sa ciljem da utvrdi u kojoj mjeri kompanije koriste e-usluge i digitalna rješenja koja pruža javna uprava, te da utvrdi učinak tih alata na korupciju. Istraživanje pokazuju da oko 60% kompanija smatra da e-usluge smanjuju korupciju.

Institucije u Crnoj Gori su korišćenjem nekih ICT alata, poput on-line prijave na portalu e-uprave,  sajtu Agencije za sprječavanje korupcije i dr. omogućile građanima da putem interneta ili slanjem na e-mail adresu prijave korupciju", saopštila je Pribilović.

Podsjetila je da je u prethodnom periodu rađeno na jačanju servisa eUprave.

"Pa ih danas imamo na portalu eUprave 564, a posebno sam zadovoljna što smo ove godine u saradnji sa Ministarstvom finansija uspostavili registar biznis licenci. Cilj je povećanje transparentnosti i pojednostavljenje postupka licenciranja, te dobijanja informacija na jednom mjestu.

U tom smislu,  i u narednom periodu zacrtali smo kao prioritet Vlade Crne Gore uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija.

Ovim još jednom potvrđujemo opredjeljenost da u realnom roku u ovoj oblasti dostignemo evropske standarde koji će omogućiti sigurniju, slobodniju i bogatiju budućnost naših građana", istakla je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.