07. 11. 2016 - 09:39
Kalkulacije: Kako Novak u Londonu može povratiti tron?
907
Shares
Kalkulacije: Kako Novak u Londonu može povratiti tron?

OPCIJA JE MNOGO

Kalkulacije: Kako Novak u Londonu može povratiti tron?

07. 11. 2016 - 09:39
0
Shares

Novak Đoković izgubio je prvo mjesto na svijetu, ali ima priliku da ga povrati već na ATP završnom turniru u Londonu.

Na novoj ATP listi srbijanski teniser zaostaje za Andy Murrayom 405 bodova, a u glavnom gradu Engleske u igri je 1.500 bodova – toliko dobija igrač koji bez poraza dođe do trofeja.

Za svaki trijumf u grupnoj fazi dobija se po 200 bodova, pobjeda u polufinalu vrijedi 400, a u meču za trofej 500 bodova.

Uz dobar rezultat u Londonu, mnogo je realnije da se Novak vrati na prvo mjesto već 28. novembra, kada se pravi konačna lista za 2016. godinu – onda je realna Murrayjeva prednost samo 130 bodova, pošto će mu se tada oduzeti 275 bodova koje nije uspio da odbrani kao osvajač Davis kupa.

U tom svjetlu, Đoković za prvo mjesto na kraju godine u Londonu mora "samo" da ostvari bolji rezultat od Britanca – za barem jednu pobjedu više u grupi.

Ali hajde da vidimo kako Novak može da se vrati na prvu poziciju već poslije Londona.

Teoretski, Nole bi samo sa sve tri pobjede u grupi mogao da se vrati na prijesto već na listi 21. novembra, ali pod uslovom da Murray izgubi sva tri meča, što je malo vjerovatno za čovjeka koji nema poraz od Njujorka, a u međuvremenu je osvojio turnire u Pekingu, Šangaju, Beču i Parizu.

Ako se Đoković plasira u finale s dvije pobede u grupi, osvojio bi 800 bodova i onda bi bio prvi jedino ako Škot ostvari samo jednu pobjedu.

Ako se Đoković plasira u finale sa sve tri pobjede u grupi, osvojio bi 1.000 bodova i u tom slučaju bi bio prvi ako Murray ostvari do dva trijumfa u grupi i ispadne u polufinalu.

Ako Đoković osvoji titulu bez izgubljenog meča, osvojio bi 1.500 bodova i u tom slučaju bio bi prvi čak i ako se Murray plasira u finale bez poraza.

Ako Đoković osvoji titulu s jednim porazom u grupi, kao što je učinio prošle godine, osvojio bi 1.300 bodova i onda bi bio prvi ako Murray ispadne u polufinalu poslije sve tri pobjede u grupi ili ako izgubi u finalu uz do dvije pobede u grupi.

Razne stvari događale su se na Masters finalu, pa tako i da igrač s jednom pobjedom u grupi osvoji titulu. U tom slučaju Đoković bi osvojio 1.100 bodova i bio bi prvi ako bi Murray ispao u polufinalu poslije sve tri pobede u grupi ili ako se plasira u finale sa samo jednim trijumfom u grupi.

Masters finale u Londonu održava se i O2 Areni od 13. do 20. novembra, a do tada nam ostaje da kalkulišemo.

(Sport.ba/SportKlub)

Učitaj još novosti