Radovi na vijaduktu u Rogamima završeni, saobraćaj nakon izgradnje pristupnih puteva
Arhiva, foto: Bemax

Radovi na vijaduktu u Rogamima završeni, saobraćaj nakon izgradnje pristupnih puteva

Radovi na vijaduktu u Rogamima završeni su prethodne sedmice, kazali su Dnevnim novinama iz kompanije Bemax, koja je izvođač radova na tom projektu.

Predviđena rekonstrukcija raskrsnice za Rogame je izvršena na način da se poboljša ugao ukrštanja koji je trenutno veoma nepovoljan, pa je na mjestu raskrsnice projektovan vijadukt.

Ipak, na vijaduktu saobraćaj neće biti pušten dok ne budu završeni i radovi na pristupnim saobraćajnicama.

“Radovi na vijaduktu Rogami su gotovo završeni, ali s obzirom da su radovi na izgradnji vijadukta Rogami sastavni dio radova na rekonstrukciji regionalnog puta Cerovo -Rogami, dionica Rogami -Spuž, kada se budu izveli radovi na pristupnoj saobraćajnici uspostaviće se i saobraćaj na vijaduktu”, kazali su iz kompanije Bemax.

Na dionici koja se rekonstruiše još uvijek nijesu riješeni svi imovinsko pravni odnosi, što se očekuje da bude završeno uskoro, kako su nedavno poručili iz lokalne uprave.

U prethodnom periodu su započeti radovi na iskolčavanju i krčenju trase na prvih tri kilometara, što je i preduslov, kako kažu iz Bemaxa, za početak građevinskih radova.

“Na potezu od tri kilometra riješeni su skoro svi imovinsko pravni odnosi, izuzev za par parcela manjih kvadratura. Od investitora imamo informaciju da su postupci za rješavanje eksproprijacije za te parcele u toku, kao i za preostalu dionicu puta, odnosno oko dva kilometra saobraćajnice. Nakon rješavanja svih imovinsko pravnih odnosa radovi na izgradnji predmetne dionice, dužine pet kilometara, biće završeni u roku od šest mjeseci”, navode iz Bemaxa.

Vijadukt je dio regulacije raskrsnice na ovoj lokaciji, kojim se postiže sigurniji i bezbjedniji saobraćaj.

Projektovanim rješenjem planiranog vijadukta, raskrsnica će biti proširena zajedno sa saobraćajnim trakama i poluprečnikom krivine i predstavljaće trajno rješenje odvijanja saobraćaja na ovoj lokaciji.

Dužina vijadukta, mjereno po niveleti je 50 metara.

Njegova širina varira, kako bi pratila širine saobraćajnih traka, i kreće se od 14,64 metara na početku i sužava se na 6,97 metara.

Vrijednost potpisanog ugovora za radove na ovom projektu je 3.082.826 eura.

Finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta.

Za rekonstrukciju pomenute dionice angažovana je kompanija Bemax, koja je imala obavezu da radove završi u roku od šest mjeseci. Međutim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, taj rok biće i te kako probijen.

Dužina kompletne dionice koja će biti rekonstruisana je pet kilometara, od skretanja za Rogame do ZIKS-a u Spužu.

Širina kolovozne trake iznosiće tri metra, dok je širina ivične trake 0,3 metra. To znači da je ukupna širina kolovoza 6,6 metara.

Na trasi je projektovan trotoar sa desne strane i dug pet kilometara (cijelom dužinom puta), a sa lijeve strane u dužini od jednog kilometra, širine 1,5 metara.

Širina bankine je jedan metar, dok je širina rigola 0,75 metara. Usvojena je širina berme od pola metra.

Ograničenje brzine motornih vozila na novoizgrađenoj cesti biće 60 kilometara na sat.

“Postojeća geometrija u situacionom planu rekonstruisana je u okviru postojećeg gabarita primjenom geometrijskih elemenata za računsku brzinu 60 km/h, osim u zoni raskrsnica, gdje će biti 50 km/h”, kazali su ranije iz Uprave za saobraćaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.