Predložene izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata

Vlada CG

Predložene izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata

Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poslala Skupštini na razmatranje.

"Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji obaveza iz Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Lješnica - Bioče“ Opština Bijelo Polje i donijela Odluku o produženju roka koncesije i prihvatila Aneks 3 Ugovora o koncesiji. Ocijenivši zahtjev koncesionara DOO „Montenegroput“ za produženje opravdanim, Vlada je odlučila da se rok trajanja koncesije produžava za polovinu roka utvrđenog Ugovorom i trajaće do 7. oktobra 2025. godine", saopšteno je iz Vlade.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori 2018 - 2022, za 2019. godinu.

Analizom ostvarenih strateških ciljeva, mjera i aktivnosti je konstatovano da je od ukupno 188 aktivnosti, 167 uspješno realizovano ili se realizuje u kontinuitetu, dok 21 aktivnost nije realizovana (nedostatak finansijskih sredstava, odlaganje realizacije iz objektivnih razloga, neophodnosti završetka prethodno započetih aktivnosti), što predstavlja 88,83 odsto ispunjenosti ukupno planiranih aktivnosti predviđenih za 2019. godinu.

"U pogledu utroška finansijskih sredstava, istaknuto je da je od ukupno planiranih 249.433.102,90 eura realizovano ukupno 259.740.436,08 eura, što predstavlja veći utrošak od 10.307.333,18 eura, do kojeg je došlo zbog povećanog plasmana povoljnih finansijskih sredstava za pružanje podrške crnogorskoj privredi, bolje iskorišćenosti EU fondova i donatorskih sredstava", naveli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za period 2016 - 2020 za sprovođenje Strategije razvoja energetike do 2030. godine, za 2019. godinu.

U Izvještaju je navedeno da se Sveobuhvatnom analizom dostavljenih podataka može zaključiti da se u okviru izvještajnog perioda sproveo veliki broj aktivnosti koje su doprinjele ostvarenju zacrtanih ciljeva Crne Gore u oblasti energetike: povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, povećanje korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i privlačenje investicija i razvijanje tržišne konkurencije.

"U dijelu povećanja sigurnosti snabdijevanja energijom se intezivno radilo na unapređenju cjelokupnog sistema, posebno kroz realizaciju projekata izgradnje i rekonstrukcije primarne i sekundarne distributivne elektroenergetske mreže. Pored ovoga, ističe se da su pozitivni efekti koje ostvareni uvođenjem savremenog sistema za mjerenje na smanjenje gubitaka na elektrodistributivnoj mreži CEDIS-a. U pogledu povećanja korišćenja obnovljivih izvora realizovano je više projekata od kojih su najznačajniji završetak izgradnje dvije vjetroelektrane ukupne instalisane snage od 118 MW, kao i otvaranje novog poglavlja u smislu investiranja u obnovljive izvore energije na temelju tržišnih principa sa finansijsko održivim kriterijumima", kazali su iz Vlade.

Usvojen je Izvještaj o sprovođenju Plana realizacije Strategije razvoja sporta u Crnoj Gori (2018-2021) za 2019. godinu. Prikaz realizacije definisanih mjera i aktivnosti upućuje na zaključak da je u izvještajnom periodu najveći broj aktivnosti realizovan - 40, 2 aktivnosti su u toku, dok 7 mjera nije realizovano.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za mlade (2017- 2021) za 2019. godinu. Izvještaj pokazuje da je u ovom periodu ukupan procenat realizovanih aktivnosti planiranih Akcionim planom 95 odsto – 76 aktivnosti, pri čemu je 90 odsto ili 72 aktivnosti potpuno realizovano i 5 odsto ili 4 aktivnosti djelimično realizovano . Ukupno 5 odsto, odnosno 4 aktivnosti nijesu realizovane. Za implementaciju aktivnosti u izvještajnom periodu utrošeno je preko 1.000.000,00 eura budžetskih sredstava iznose. Jedan dio aktivnosti je realizovan zahvaljujući donatorskim sredstvima međunarodnih organizacija.

Donijet je i Plan realizacije Strategije razvoja sporta u Crnoj Gori (2018-2021) za period 2020-2021. godina.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovodjenje Programa Kreativna Crne Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, za 2020. godinu i usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 2019. godinu. Program je koncipiran kao interesektorska platforma kojom su planirane različite aktivnosti u funkciji afirmacije i valorizacije državnog i kulturnog identiteta Crne Gore i prezentacije njenog multikulturnog konteksta, uz razvoj linija podrške za kreativni sektor. Program je dizajniran kroz tri osnovne grupe projektnih aktivnosti:

- Umjetničke, kulturološke i izdavačke projekte koje će Ministarstvo kulture inicirati kroz godišnje programe saradnje sa nacionalnim kulturnim i obrazovnim institucijama i drugim državnim organima. Projekti će biti koncipirani u različitim modelima produkcije i distribucije sadržaja;

- Godišnje projektne konkurse za 2018, 2019 i 2020. godinu za sektor kreativnih industrija u funkciji produkcije sadržaja koji referišu na inovativne oblike prezentacije identiteta i prezentaciju Države, uz primjenu savremenog dizajna i multimedije, kao i za naučno-istraživačke projekte u polju crnogorske kulturne istorije, crnogorskih studija kulture, istorije i teorije umjetnosti Crne Gore;

- MontenegroArtLines Visitor Program – program umjetničkih rezidencija inostranih umjetnika koji svojim boravkom stvaraju arhiv pogleda drugog na Crnu Goru.
Aktivnosti planirane za 2020. godinu, finansiraće se iz Budžeta Ministarstva kulture sa Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” u iznosu od 250.000,00 eura.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.