Bošković: Žele da pokore CG beogradskom i moskovskom režimu
Predrag Bošković

Bošković: Žele da pokore CG beogradskom i moskovskom režimu

Ono što se dešava i način na koji se Crna Gora želi pokoriti beogradskom i moskovskom režimu je perfidna igra skrivena ispod skuta SPC, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković tokom rasprave u Skupštini.

"Svi pokušaji od 2006. na ovamo sa istom matricom, malo drugačijom logistikom, korišćenja drugih proksija u Crnoj Gori, prije svega političkih partija su se pokazali kao jadni i osuđeni na poraz",rekao je Bošković tokom rasprave o Predlogu zakona o vojno - obavještajnim poslovima.

Prethodno je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da se nekome žuri da se što prije izglasa zakon kako bi se formirala "još jedna udbaška struktura bliska DPS, prirepak ANB" u susret značajnim događajima koji slijede u Crnoj Gori.

"Režim ne oskudijeva u špijunima i službama koji treba da štite zločinački režim i njgovog vođu", rekao je Vučurović.

Reagujući na te ocjene, Bošković je kazao da se ponavlja scenario kao i 2016. godina samo na drugi način. 

"Da bi se opravdala uložena sredstva u disciplinovanje Crne Gore da slijepo slijedi naloge sa drugih adresa onda je u ovom periodu igra zaigrana sa drugim proksijem u Crnoj Gori koji pod plaštom ikona i svetaca pokušava taj isti scenario koji se ponavljao 2016. da sada sprovede na potpuno drugačiji način", dodao je on.

Navodi i da su građani to to prozreli.

"I 30. avgusta će znati prije svega da izaberu zbog sebe i svojih porodica ono što je najbolje i što ih vodi u civizilovano društvo2, rekao je Bošković, dodajući da se današnja polemika ne tiče Predloga zakona, već se kako je rekao vodi politička kampanja.

Bošković  je, govoreći u Skupštini Predlog zakona o vojno obavještajnim poslovima o kojem Skupština danas raspravlja, kazao da je ovaj akt rezultat reforme sektora odbrane i bezbjednosti, i dio je već širokog normativnog okvira koji je unaprijeđen u prethodnom periodu, a obuhvata Strategiju nacionalne bezbjednosti, Strategiju odbrane Crne Gore, Dugoročni plan razvoja odbrane, Zakon o Vojsci CG, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka koji je, takođe, danas na dnevnom redu Skupštine.

"Kao pouzdan i odgovoran saveznik, Crna Gora se obavezala da svoje sposobnosti razvija i za doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. Stoga su jasna vizija razvoja sistema odbrane, definisanje potrebnih vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao preduslov za uspješnu realizaciju namjenskih misija i zadataka Vojske i punu integraciju u NATO", rekao je Bošković u Skupštini. 

Kako bi se u potpunosti integrisali i bili kompatibilni sa NATO metodama i sredstima rada u oblasti vojno-obavještajnih poslova, pristupilo se izradi ovog zakona, dodao je on. 

"Ono što je cilj ovog propisa je da na potpun i jedinstven način uredi oblast vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova, kako bi se otklonile sve mogućnosti za eventualno prekoračenje ovlašćenja i obezbijedila kontrola, unutrašnja i institucionalna od strane Vlade, Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i Skupštine u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane", istakao je Bošković. 

Osim navedenog, dodaje Bošković, predloženo zakonsko rješenje je uslovljeno i drugačijim tumačenjem pojma odbrane, koje je nekad tradicionalno upućivalo na vojne snage, oružje, konvencionalno ratovanje, a u današnje vrijeme se poima kao daleko širi koncept odbrane u kojem su savremeni rizici i prijetnje izmijenile ulogu i značaj obavještajnih službi, kojima je potreba za informacijama i znanjem postala jedna od najvažnijih obilježja.

"Kao što se vjerovatno i sjećate, prilikom raspravljanja o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, krajem 2018. godine, polemiku je izazvala odredba da se tajno prkupljanje podataka primjenom posebnih sredstava i metoda može primijeniti prema licima zaposlenim u Ministarstvu i licima u službi u Vojsci Crne Gore, kao i njima povezanim licima. Kako su sa određenih adresa stizala različita tumačenja i aluzije na ̏povezana lica ̏, Predlogom zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima je dodatno pojašnjeno da su to lica koja učestvuju u aktivnostima koje nalažu primjenu tajnog prikupljanja podataka. Samo učestvovanje može se manifestovati kroz činjenje, propuštanje određene radnje ili pomaganje u sprovođenju aktivnosti",istakao je Bošković. 

Poslanik SDP Ranko Krivokapić kazao je da mu je trebalo puno muke da se ustanovi da se naši oficiri ne školuju samo u Beogradu.

"Puno muke mi je trebalo i jedna sjednica Savjeta za odbranu da bi se to usvojilo kao zaključak. Do tada su učili kako da ne buduza Crnu Goru a Crna Gora ih je slala na obuku u Beograd, posle nezavisnosti. Taj stepen suicida koji je Crna Gora do skoro praktikovala je takođe za izučavanje. Slati svoje oficire u zemlju u koju ih uče da niste nezavisna zemlja, da niste Crnogorci, da niste građanska zemlja. Taj politički suicid je trajao jako dugo, pogledajte kad smo prestali slati pitomce na akademiju u Beograd pa će vam biti jasno", rekao je Krivokapić.

Dodao je da ovaj zakon vidi kao važan korak u građenju svoje vojske.

"Vojske lojalne državi, a ne DPS, jer se niko ne zaklinje DPS. Bez dobrih zakona toga neće ni biti ",rekao je Krivokapić. 

Poslanik Miodrag Lekić kazao je da odnos prema NATO, treba prošiti prema EU koja ima sistem odbrane. 

"Prije mjesec dana su četiri ministra odbrane iz zemalja EU uputili inicijativu za vojnu saradnju. Osam zemalja je prihvatilo. Zanima me da li je ministra Bošković dobio ovaj poziv i šta će sa njim uraditi",rekao je Lekić. 

On je kazao i da je važno zakonom urediti vojna pitanja, da ne bismo došli u situaciju da ministarka odbrane, ne zna šta se sprema u zemlji.

"2016. godine ministarka odbrane rekla je da je o pokušaju državnog udara saznala iz novina", rekao je Lekić. 

Milun Zogović iz DF kazao je da imamo ekspanziju obavještajno bezbjednosnog sektora, što, kako tvrdi, znači da svi represivni aprati smatraju da se sve može rešavati praćenjem uhođenjem i primjenom sile.

"Vojska se jedino bavi time ko od pripadnika vojske prisustvuje molebanima i litijama. Vi ste iz vojske uskratili pripadnicima Vojske osnovna prava i slobode. Načelnik Vojske  je rekao da u vojsci nema mjesta za onoga ko brani crkvu", rekao je Zogović. 

On je pitao Boškovića da li ga je iko pozvao na odgovornost zato što je kako tvrdi "širio paniku tvitujući da je Vojska Srbije na granici sa Crnom Gorom".

Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.