U protekle 4 godine u jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova uloženo oko 43 miliona eura

Ministarstvo zdravlja prihvatilo sve preporuke DRI

U protekle 4 godine u jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova uloženo oko 43 miliona eura

Za očekivati je bilo da samo dan nakon objavljivanja Izvještaja na portalu Državne revizorske institucije isti završi u politizovanim tekstovima i uz senzacionalističke naslove. Za očekivati je bilo i da njegov sadržaj komentarišu nekompetentni i neupućeni pojedinci, izvlačeći iz konteksta djelove teksta, te dajući sebi za pravo da sami izvode zaključke, daju ocjene i preporuke. Jer kako to obično biva u Crnoj Gori, uspjeh se teško prašta, često omalovažava i po pravilu ignoriše. A uspjeh zdravstvenog sistema je, podsjećamo, povjerenje koje u kontinuitetu iskazuju građani, postavljajući ga visoko na pijedestal institucija kojima najviše vjeruju.

To je saopšteno iz Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni sistem kako se dodaje u saopštenju, predstavlja jedan od stubova svake države, a ulaganje u zdravstveni sistem Crne Gore jeste i biće prioritet javne politike Vlade.

"U prilog tome svjedoči i činjenica da je samo u protekle 4 godine u jačanje insfrastrukturnih i tehnoloških kapaciteta zdravstvenih ustanova uloženo oko 43 miliona eura.

Sistem planiranja kapitalnih projekata u zdravstvu ima svoje slabosti i nedostatke. Uvijek može bolje i efikasnije, čemu donosioci odluka u kontinuitetu i teže. Upravo tome i služe ove i slične revizije- da se prepoznaju propusti u procedurama kod svih subjekata revizije i istaknu problemi u organizaciji, a sve kako bi se isti unaprijedio, učinio jačim i održivim. Tako Ministarstvo zdravlja vidi ulogu Državne revizorske institucije i sadržaj Izvještaja „Efikasnost upravljanja projektima  izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja“", saopšteno je.

Upravo iz tog razloga je Ministarstvo zdravlja kako se dodaje i prihvatilo sve preporuke Državne revizorske institucije date u ovom izvještaju i vjeruju da će  primjena ovog dokumenta biti na obostrano zadovoljstvo i u interesu svih subjekata u sistemu zdravstva, a za dobrobit korisnika njegovih usluga.

"Međutim, zbog objektivnog informisanja javnosti, a prvenstveno zbog ukazanog povjerenja građana i zaposlenih u zdravstvenim istitucijama, koji su u proteklom periodu dali nemjerljiv doprinos napretku zdravstvenog sistema, želimo istaći i pojasniti sledeće:

Prosječna starost 168 objekata u javnom zdravstvenom sistemu u 2020. godini iznosi 47 godina, od kojih su pojedini zdravstveni objekti sagrađeni čak i prije 70 godina. U proteklih 30 godina u unapređenje infrastrukturnih kapaciteta uloženo je svega oko 69 miliona eura. Starost i postojeće stanje objekata, kao i činjenica da zdravstveni sistem Crne Gore mora pratiti korak sa savremenim zdravstvenim sistemima evropskih država, dovoljno govore o neophodnosti poboljšanja postojećih i izgradnje novih, modernih infrastrukturnih kapaciteta. U takvim okolnostima, realizacija svih projekata predloženih od strane zdravstvenih ustanova za Ministarstvo zdravlja bila je prioritet broj 1.

Iako nijesu svi predloženi projekti bili prepoznati strateškim dokumentima zdravstva, ali jesu Jedinstvenom listom infrastrukturnih projekata, zaključcima Vlade i dokumentima državnih organa i lokalnih uprava. Iako se nijesu svi projekti uklapali u okvire koji su propisani podzakonskim aktima, odnosno nijesu svi ispunjavali formalno definisane osnovne i dopunske uslove, oni svakako jesu bili suštinska potreba i kapitalna investicija za lokalne domove zdravlja, opšte i specijalne bolnice, kao i Klinički centar. U konačnom, nijesu svi imali spremnu tehničku dokumentaciju, ali su u protekle 4 godine sazrijevali od ideja do revidovanih glavnih projekata", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

To je kako dodaju upravo i jedan od razloga za promjenu procijenjene vrijednosti nekih od predloženih projekata iz godine u godinu, odnosno u trenutku kandidovanja projekta za kapitalni budžet, procjena potrebnih sredstava je rađena na osnovu trenutno raspoložive tehničke dokumentacije.

"Tako je prvobitna procjena vrijednosti izgradnje objekta Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju rađena na osnovu podataka iz idejnog rješenja i ista je iznosila 4,4 miliona eura. Nakon izrade glavnog projekta 2019. godine, vrijednost objekta klinika procijenjena je na 8,2 miliona eura i isti je, pored izgradnje obuhvatio i opremanje objekta medicinskom opremom i namještajem, kao i vrijednost PDV-a. Slična je situacija i sa Klinikom za mentalno zdravlje", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pa ipak, ističu da za pojedine projekte koji su predloženi od strane zdravstvenih ustanova nije postojala projektna dokumentacija.

"Stoga je za kapitalni budžet kandidovana njihova priprema. Budući da je forma zahtijevala navođenje vrijednosti projekta, usled nedostatka stručnog kadra za oblast građevine u zdravstvenim ustanovama i ministarstvu zdravlja, procjena vrijednosti projekata se radila na bazi postojeće pozitivne prakse, odnosno prethodnog iskustva, koje se vrlo često moralo tražiti u zemljama okruženja koje su realizovale slične projekte iz oblasti zdravstva.

Nažalost, izgradnja složenih zdravstvenih objekata (kao što su bolnice) je vrlo rijetka, a ako tome dodamo i činjenicu da izgrađeni objekat mora ispunjavati i druge parametre (isti ili približno isti gabariti i broj postelja), onda je vrlo teško bilo uraditi adekvatnu procjenu potrebnih sredstava", saopšteno je.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je ovaj problem i prepoznat od strane Državne revizorske institucije i data je preporuka Upravi javnih radova da vrši poslove izrade i kontrole tehničke dokumentacije (sprovođenje postupaka javnih nabavki) za potrebe organa i subjekata javnog sektora koji ne raspolažu kapacitetima za vršenje istih.

"Na ovaj način značajno će se unaprijediti segment pripreme predloga kapitalnih projekata u Ministarstvu zdravlja, a uz poštovanje i drugih predloženih mjera od strane Državne revizorske institucije i značajno će se unaprijediti i ubrzati cjelokupan proces izgradnje objekata zdravlja", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.