Crna Gora visoko iznad prosjeka u rasvjetljavanju krivičnih djela
Velimir Rakočević

Značajni rezultati policije

Crna Gora visoko iznad prosjeka u rasvjetljavanju krivičnih djela

Smatra se da su veoma uspješne u suprotstavljanju kriminalitetu one države koje imaju više od 50 odsto rasvijetljenih teških krivičnih djela. U slučaju Crne Gore taj procenat je čak 81,6 odsto što je, kako je istaknuto na godišnjoj konferenciji Uprave policije, skoro devet odsto više nego u protekloj godini.

Kriminolog Velimir Rakočević navodi da taj rezultat zaslužuje maksimalno poštovanje.

“Kao neko ko se ovom problematikom intenzivno bavi u dužem vremenskom periodu odgovorno tvrdim, na osnovu dostupnih informacija, da ovako visok procenat rasvijetljenosti najtežih krivičnih djela ima vrlo mali broj država u Evropi i svijetu”, istakao je Rakočević za Pobjedu.

Uprava policije za godinu postigla je značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i učestvovala u brojnim međunarodnim akcijama gdje je prepoznata kao pouzdan partner, što je saopšteno na godišnjoj konferenciji.

Rakočević smatra da je formiranje sektora za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije bitno doprinijelo povećanju uspješnosti i efikasnosti u radu policije u oblasti suzbijanja najtežih krivičnih djela.

“U okviru ovog sektora izuzetne rezultate postiže Specijalno policijsko odjeljenje koje se bavi istragama krivičnih djela u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, a to su delikti organizovanog kriminaliteta, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina kao i odsjeci za suzbijanje teških krivičnih djela i borbu protiv krijumčarenja droga”, kazao je Rakočević.

Baveći se neposredno policijskim poslovima još od osamdesetih godina prošlog vijeka, Rakočević je konstatovao da nikada ranije nijesmo imali tako značajnu koncentraciju stručnih potencijala u službi zaštite društva od kriminaliteta kao što je to danas.

“Na ključnim pozicijama u policiji nalaze se policijski službenici sa visokim nivoom kompetencija, odnosno znanjima i vještinama neophodnim za djelotvorno obavljanje policijskih poslova što je dovelo do postizanja impresivnih rezultata. Upravo ta sinteza visokostručnog znanja i iskustva pokazala je da se može ostvariti ključni cilj da svi krivci budu privedeni pravdi, a da niko nevin ne bude osuđen”, kazao je on za Pobjedu.

Naglasio je da je prevencija naročito važna kada se radi o organizovanom kriminalitetu, a najznačajniju ulogu imaju operativci.

Pojasnio je da je za svakog operativca od posebne važnosti poznavanje indicija koje predstavljaju okolnosti povezane sa krivičnim djelom.

“Takođe je važno da imaju saznajnu vrijednost za kriminalističko istraživanje, naročito metodologiju rada sa indicijama koje se pojavljuju prije, za vrijeme i nakon izvršenog zločina. Osim toga za kriminalistu je posebno važno da savlada kriminalistička pravila u provjeravanju kriminalističkih verzija, kao i da ima saznanja o novim mogućnostima planiranja kriminalističke djelatnosti kao što je kriminal profiling itd. Upravo kombinacija operativno taktičkih i istražnih radnji omogućava uspješnu realizaciju kriminalističke obrade i prelazak u fazu tužilačke istrage”,  objasnio je on.

Naglašava da je crnogorska policija najznačajniji iskorak ostvarila u postizanju najboljih standarda u oblasti obavještajnog i operativnog rada što je rezultiralo povećanjem stope rasvijetljenosti najtežih krivičnih djela.

“Uspostavljen je model kriminalističko obavještajne djelatnosti vođen kriminalističko obavještajnim informacijama (Intelligence Led Policing – ILP), što je u skladu sa Evropskim kriminalističko obavještajnim modelom (The European Criminal Intelligence Model – ECIM)”, kazao je Rakočević.

Dodaje da tradicionalni policijski rad u oblasti suprotstavljanja kriminalitetu koji je koristio reaktivni pristup nije dao rezultate u oblasti suzbijanja najtežih formi kriminaliteta, a posebno organizovanog, jer se vezivao samo za aktivnosti nakon izvršenog krivičnog djela.

“Policijska djelatnost u Crnoj Gori zasniva se na ovom savremenom proaktivnom modelu koji primjenjuje princip da obavještajna informacija generiše vođenje istrage putem postepene implementacije metoda rada policije vođenog obavještajnim informacijama kao permanentnom djelatnošću. Upravo primjena metodologije rada bazirana na prikupljanju, procjeni, analizi i korišćenju obavještajnih analitičkih informacija dovela je do ostvarenja značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminaliteta u našoj državi”, rekao je Rakočević.

Direktno priznanje sa najvažnije adrese – Evropske unije, svjedoči o visokom vrednovanju rada crnogorske policije koja je prepoznata u dokumentu iz juna ove godine za poglavlja 23 i 24, kao pouzdan i kredibilan subjekt u oblasti bezbjednosti na internacionalnom nivou.

“U odnosu na poglavlje 24 istaknuto je da je konsolidovan inicijalni bilans rezultata u domenu borbe protiv trgovine ljudima i unaprijeđena interna organizacija i koordinacija agencija za sprovođenje zakona zbog čega je povećan broj lišenja slobode učinilaca krivičnih djela i njihovog krivičnog gonjenja. O uspješnosti i efikasnosti u radu policije najbolje govori dio izvještaja u kome se navodi: ,,Aktivno učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji još jednom je rezultiralo uspješnim operacijama protiv crnogorskih kriminalnih grupa u zemlji i inostranstvu koje obuhvataju i istaknute slučajeve“, podsjetio je Rakočević.

Dodaje da crnogorskoj policiji stižu priznanja od najvažnjih strukovnih organizacija kao što su Interpol, Europol, SELEC i druge.

“Da bi zadobila povjerenje naša policija se morala pridržavati kodeksa profesionalnog ponašanja i demonstrirati profesionalizam i integritet. Na početku III milenijuma više nego ikada ranije pokazalo se da međunarodna policijska i pravosudna saradnja predstavlja uslov opstanka ljudskog društva. Crnogorska policija je putem saradnje na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom nivou pokazala da je partner dostojan poštovanja što je prepoznato od strane svih relevantnih subjekata, zbog čega je ona nezaobilazni činilac u međunarodnoj borbi protiv svih bezbjednosnih izazova. To je i dodatni podsticaj da dosljedno i energično nastavi sa profesionalnim aktivnostima u cilju zaštite najviših vrijednosti savremenog društva”, kazao je Rakočević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, dokaz maksimalnog povjerenja u našu policiju su brojne zajedničke aktivnosti koje je crnogorska policija u saradnji sa partnerskim službama realizovala u prethodnom periodu.

“Pripadnici naše policije participiraju u vrlo važnim operacijama na međunarodnom nivou sa izuzetkom osnivanja zajedničkih istražnih timova i prikupljanja dokaza u takvim timovima što će biti moguće kada naša država postane punopravna članica EU”, smatra Rakočević.

Crnogorska forenzika jedna od vodećih u svijetu

Forenzički centar u Danilovgradu jedan je od vodećih u svijetu – kazao je kriminolog Velimir Rakočević.

On je pojasnio da kriminalistička tehnika ili forenzika proučava i primjenjuje metode i sredstva iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka pomoću kojih se pronalaze, obezbjeđuju i tumače tragovi i predmeti krivičnih djela u cilju identifikacije učinioca, žrtve i drugih osoba.

“U ovom dijelu naučnog razvoja policije možemo sa sigurnošću reći da smo odavno u EU, imajući u vidu da Forenzički centar UP predstavlja jednu od vodećih forenzičkih institucija u Evropi i svijetu”, kazao je Rakočević.

Dodaje da kriminalistička pravila nalažu da se nakon saznanja za izvršeno krivično djelo izvrši obezbjeđenje mjesta zločina u užem i širem smislu i da se izvrši uviđaj u skladu sa najvišim standardima forenzike.

“Nakon prikupljenih materijalnih dokaza sa lica mjesta slijedi njihova ekspertiza, dok policija u operativnom dijelu primjenjuje metode operativnog i obavještajnog kombinovanja radi dolaženja do kriminalistički relevantnih informacija”, rekao je Rakočević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.