DRI: Ministarstvo kulture prikazalo pogrešne tokove novca, radili i van okvira zakona
Ministarstvo kulture

Uslovno mišljenje

DRI: Ministarstvo kulture prikazalo pogrešne tokove novca, radili i van okvira zakona

DRI je dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj i pravilnost poslovanja Ministarstva kulture za prošlu godinu. Ovom Vladinom resoru je DRI ostavila rok od 30 dana da joj dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka, a šest mjeseci da ih izvijesti o realizaciji preporuka.

U izvještaju koji su sačinili senatori dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević se navodi da izvještaj Ministarstva kulture nije u svim materijalnim aspektima pripremljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

"U izvještaju o novčanim tokovima III pogrešno su prikazane tri pozicije i to: ostala lična primanja, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru i kapitalni izdaci. Utvrđeno je da su prikazani izdaci na način koji nije u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, i to na poziciji - Ostala lična primanja prikazani su izdaci koji su isplaćivani po osnovu isplate doživotnih mjesečnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima u iznosu od 404.257 eura. Ministarstvo kulture je izdatke po osnovu isplate doživotnih mjesečnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima trebalo da u izvještaju prikaže na poziciji -Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru", navodi se u izvještaju državne revizije.

Na poziciji Kapitalni izdaci, u izvještaju o novčanim tokovima III, prikazani su izdaci koji su isplaćivani javnim ustanovama i opštinama po osnovu finansiranja i sufinansiranja projekata iz oblasti kulture – za zaštitu kulturnih dobara u iznosu od 199.239 eura.

"Ministarstvo kulture je izdatke za sufinansiranje i finansiranje projekata koji su isplaćivani javnim ustanovama i opštinama i predstavljaju plaćanja bez odgovarajućeg činjenja protivusluge trebalo da u izvještaju prikaže na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru", naveli su državni revizori.

Takođe se konstatuje da u evidenciji osnovnih sredstava koju vodi Ministarstvo nema podataka o poslovnim zgradama i prostorijama koje Ministarstvo koristi, što nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i uredbi.

Zato, kako je preporučila DRI, Ministarstvo kulture treba da vodi knjigovodstvenu posebnu evidenciju nepokretnih stvari koje koristi, na osnovu vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije, u skladu sa propisima o računovodstvu, jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i opština i razvrstavanju imovine po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije.

DRI je konstatovala da je Ministarstvo kulture u ostale naknade evidentiralo izdatke od 4.047 eura koji se odnose na isplatu članovima komisija koji nijesu zaposleni u Ministarstvu, što nije u skladu sa Pravilnikom.

"Ministarstvo kulture je uplatilo 1.169 eura Sindikatu kulture na osnovu međusobnog sporazuma a za potrebe obezbjeđivanja uslova za rad, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora. Novac je isplaćen iz sredstava raspoređenih na računu Konsultanske usluge, projekti i studije, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu za 2019", konstatovala je revizija.

Takođe je konstatovano da Ministarstvo kulture sredstva za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje samostalnih umjetnika isplaćuje na osnovu obračuna koji dostavljaju područne jedinice Poreske uprave.

"Revizijom je utvrđeno da se obaveze za doprinose neredovno plaćaju, pa se troškovi uvećavaju za obračunatu kamatu", navedeno je između ostalog u izvještaju.

Revizijom su utvrđene značajne neusklađenosti poslovanja sa zakonom o državnoj imovini i o obligacionim odnosima.

Ministarstvo kulture: Budžet za 2021. planiran u skladu sa preporukama

Iz Ministarstva kulture su juče saopštili da su već u postupku pripreme budžeta za narednu godinu planirali izdatke u skladu sa preporukama DRI.

"To će omogućiti njihovu evidenciju na odgovarajućim kontima. Na ovaj način preporuke će biti u potpunosti realizovane u ostavljenom roku od šest mjeseci", kazali su iz Ministarstva obrazloživši da je to urađeno uvažavajući preporuke DRI, a cijeneći značajnim obezbjeđivanje kontinuiteta u unapređenju sistema upravljanja javnim finansijama.

Postupak finansijske revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva kulture za 2019. obuhvatio je, podsjećaju, ukupnu materijalnost za finansijske izvještaje kao cjelinu u iznosu od 97.605 eura, što je 1,37 odsto ukupnih izdataka koji su iznosili 7.124.483 eura.

"Tokom revizije, u cilju unapređenja sistema upravljanja javnim finansijama, od strane vršioca i subjekta revizije zajednički je konstatovana potreba za implementacijom preporuka od niza nadležnih državnih organa, u dijelu planiranja budžeta i upravljanja imovinom", kazali su iz ovog Vladinog resora.

Napominju da su utvrđene nepreciznosti u izvještaju o novčanim tokovima rezultat dugogodišnje ustaljene prakse kod planiranja i knjiženja, te da nije utvrđen nijedan slučaj neodgovornog odnosa prema javnim sredstvima.

"Riječ je o nepreciznom knjiženju isplata doživotnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima koje su kao izdatak evidentirane na poziciji Ostala lična primanja, kako je i bilo planirano godišnjim Zakonom o budžetu, umjesto na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru kako i glasi preporuka DRI. Takođe, (su)finansiranje projekata u dijelu zaštite kulturnih dobara, koje je Ministarstvo kulture obezbjeđivalo za opštine i druge javne institucije, knjiženo je kao izdatak na planiranu budžetsku poziciju Kapitalnih izdataka, a trebalo je na poziciju Transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru", pojasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture, kako su najavili, već narednih dana revizorskom timu predstaviće plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce, aktivnosti i rokove, a sve u cilju ispunjenja preporuka i dodatnog unapređenja upravljanja javnim finansijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.