CGO: 10 službenika Skupštine CG uoči izbora prihodovalo 17.900 eura i to za tri dana
Daliborka Uljarević, Foto: CGO

CGO: 10 službenika Skupštine CG uoči izbora prihodovalo 17.900 eura i to za tri dana

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio je od Državne izborne komisija (DIK), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ugovore o djelu, koje je DIK zaključio sa službenicima Skupštine Crne Gore, a koji, tvrde iz CGO, otvaraju nesumnjivo novu aferu u vezi sa radom ove institucije.

"Ugovori o djelu zaključeni su sa ukupno 10 službenika, kako se navodi, radi provjere potpisa podrške predatih od strane izbornih lista u susret parlamentarnim izborima održanih 30.8.2020. godine", naveli su iz CGO-a i dodali da se njima uglavnom predviđaju obaveze u dijelu unosa, kontrole i uparivanja podataka koji se odnose na predate potpise podrške, dok se dio ugovora odnosi i na poslove numerisanja predatih lista, administracija, zatim izradu i održavanje web sajta, a u konačnom i na poslove koordinisanja, rada na aplikativnom rješenju i izvještavanja.

CGO je pojasnio da je uvidom u dostavljene ugovore, ali i u Sporazum o stručno tehničkoj saradnji na koji se DIK poziva u tim ugovorima, očito da se ni u jednom dijelu ne predviđaju bilo kakve obaveze za službenike Skupštine koje bi se odnosile na način obrade ličnih podataka građana i građanki. 

"To su i kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) bili obavezni notirati kada su, shodno inicijativi CGO-a izvršili nadzor u DIK-u, i utvrdili da navodno ne postoje nikakve nepravilnosti u njihovom radu", naglašava se u saopštenju.

Pojašnjavaju da shodno propisima i praksi u oblasti zaštite ličnih podataka, službenici Skupštine u ugovorima su morali imati precizno definisane obaveze u vezi sa čuvanjem, obradom i uništavanjem ličnih podataka, kako bi se moglo reći da je provjera potpisa vršena na zakonit način.

"Potpuno je neshvatljivo kako je tako nešto kontrolorima AZLP-a moglo promaći. Dalje, AZLP je u svom zapisniku navela da je 11 službenika bilo angažovano na ovim poslovima, a DIK je dostavio CGO-u dokumentaciju za 10, pa i to dovodi u utvrđeno činjenično stanje od strane AZLP-a", naglašavaju iz CGO-a.

Izričiti su da to sve učvršćuje sumnje u nezavisnost i nepristrasnost AZLP-a, koji ovakim površnim pristupom više štiti državne organe i odgovorna lica u njima, nego građane i građanke Crne Gore, što im je dužnost.

Ugovorima o djelu predviđaju se i naknade za službenike Skupštine.

"Tako su službenici Skupštine Vasilije Popović, Petar Mijović, Petar Vujović, Jovana Petrušić, Martin Popović i Lazar Jakić prihodovali po 1500 eura, službenica Hajdana Boričić 700 eura, službenica Ana Krstović 2000, a službenici Srđan Tomović i Vuko Perišić po 3000 eura, odnosno 3200 eura. Ukupno je 10 službenika Skupštine Crne Gore uoči izbora prihodovalo 17.900 eura i to za tri dana, sudeći po ugovorima koji su zaključeni 13.8.2020. a imajući u vidu činjenicu da su DIK-u već 16.8.2020. upućeni posljednji izvještaji o provjeri potpisa. Ti iznosi u značajnom nadmašuju prosječne mjesečne zarade u Crnoj Gori, a vjerujemo i njihove (više)mjesečne zarade u Skupštini Crne Gore", kazali su u saopštenju..

Iz CGO-a poručuju da nije poznato ni po kojem osnovu je jedan dio službenika prihodovao 700 eura, a drugi dio 1500 eura, jer se radi o istovjetnim ugovorima u dijelu obima posla i obaveza.

Takođe, nije im poznato kako kažu ni to na koji način se ugovorom zaključenim za Srđanom Tomovićem predviđa obaveza izrade web sajta, a imajući u vidu da taj sajt, na istom domenu postoji još od predsjedničkih izbora iz 2018. godine.

Na zvaničnim listama službenika i namještenika Skupštine Crne Gore iz jula i septembra 2020. godine, ne nalazi se ime Srđana Tomovića, što otvara pitanje da li to lice uopšte radi u Skupštini, zbog čega su pozvali novo rukovodstvo Skupštine Crne Gore da provjeri osnov ovog angažmana.

Dalje dodaju da im je nejasna stručnost angažovanih radi provjere potpisa podrške, jer se ne radi samo o licima iz IT sektora već i onima iz  Odsjeka za protokol ili Odsjeka za fonografiju i štampanje zapisa, a čiji opisi redovnih poslova ne odgovaraju onom opisu poslova koje su obavljali u DIK-u.

"Tako je na poslovima obrade potpisa podrške bilo angažovano lice koje u službi Skupštine, između ostalog, ima obavezu praćenja rada sjednica, vođenja evidencija i statistika o broju javljanja poslanika i njihovoj minutaži, ili lice koje u opisu svojih dužnosti obavlja poslove koji se odnose na pripremu sala, salona i drugih prostorija prilikom posjeta domaćih i stranih delegacije", poručuje se u saopštenju.

"Ugovorima, koje ispred DIK-a potpisuju predsjednik Aleksa Ivanović i sekretar Veljo Čađenović, otvara se pitanje još jednog posla koji je dat pod netransparentnim okolnostima privilegovanim licima a plaćen novcem poreskih obveznika, što to bi moralo biti predmet interesovanja nadležnih organa", istakli su iz CGO-a i dodali da će oni shodno prikupljenoj dokumentaciji dostaviti dopunu ranije predate krivične prijave nadležnom Tužilaštvu u vezi sa softverskom podrškom u DIK-u.

CGO je na kraju izrazio nadu da svaka naredna aktivnost usmjerena na praćenje rada DIK-a, neće nužno voditi ka tome da se zahtijeva uključenje drugih organa koji vrše kontrolu ili istražne radnje, kako je to do sada kako poručuju, na žalost, bio slučaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.