Spajanje MUPa i UP nije dobro rješenje

"Testiranje modela kada policija mora biti operativna i efikasna nije dobar put"

Nije dobro rješenje ponovo spajati Upravu policije i Ministarstvo unutrasnjih poslova što predviđa Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima o kojem je završena javna rasprava, kažu sagovornici Nove M. Svi stručnjaci i ozbiljni međunarodni partneri jedinstveni su u ocjeni da je nepotrebno da se naše institucije zamaraju sa institucionalnim promjenam. Neophodno je da se, kažu, ojača kontrolna funckija MUP-a a Uprava policije ostane samostalna.

Ukoliko novi Zakon o unutrašnjim poslovima dobije zeleno svijetlo u Parlamentu Uprava policije ponovo će postati sastavni dio  Ministarstva unutrasnjih poslova.

Prema riječima bivše pregovaračice za poglavlja 23 i 24 Marijane Laković Drašković to nije dobro rješenje upravo zbog funcionalnosti i ekikasnosti Uprave policije. 

"Sama činjenica da se Uprava policije ponovo pripaja MUP u, uvjerena sam da će dovesti do skretanja puta sa redovnog posla na jedan duži period bavljenja “samima sobom” odnosno organizacionim pitanjima, što je jako loše, s obzirom na zahtjevan proces EU integracija, koji podrazumijeva pojačane aktivnosti kada je borba protiv organizovanog kriminala u pitanju, zatim pranja novca, visoke korupcije i drugih ne manje znaćajnih oblasti.", kaže ona.

Sa ocjenom da spajanje Uprave policije i MUP-a nije dobro rješenje slaže i nekadašnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković. Dodaje da su svi međunarodni partneri i stručnjaci saglasni u ocjeni da je nepotrebno da se naše institucije zamaraju sa određenim institucionalnim promjenama.

"S toga ja zagovaram upravo pristup  - policija treba da zadrži svoj samostalni status a sa druge strane da treba, i gotovo sam među rijetkima  takvog pristupa da treba ojačati kontrolne i nadzorne funckije ministarstva unutrašnjih poslova.  Ono što smo do sada vidjeli prosto nije bilo dobro iskustvo i rekao bih, Ministarstvo unutraššnjih poslova, govorim o ranijem mandatu nije imalo dovoljno inicijativa, nije imalo dovoljno  kondicije, nije imao dovoljno kapaciteta da se nosi sa tom kontrolnim ostvarenjem kontrolne i nadzorne funkcije. To ovoga puta, baš kroz donošenje novog zakona, treba prepoznati, treba ojačati , unaprijediti taj kvalitet . Mislim da je to dovoljna promjena koja u tom domenu mogla da se ostvari.", kaže Zeković za Novu M.

Upravo zbog ovakvog rješenja trpjeće rezultati u toj oblasti, napominje on

"Uvjeren sam i to govore sve ozbiljne analize da će se odraziti negativno i na efikasnost i na rezultate i što je mnogo važno na operativnu nezavisnost  policije koja je neophodna da je servis da je mora imati iako se u zakonu više puta provlači i ističe ta operativna nezavisnost. Čim ona postane dio nekog drugog organa neminovno će doći do politizacije  i nepotrebne politizacije..odnosno birokratizacije a to se odrazava i na usporenost same policije".

Laković Drašković napominje da su aktuelnoj vlasti „puna usta” priče o depolitizaciji državne uprave, pa bi bio razumljiviji bio predlog da Uprava policije bude potpuno samostalan državni organ, a ne dio ministastva, na čijem je čelu po pravilu politička ličnost.

"Novom modalitetu direktorata u MUP nije prethodila analiza a koliko je meni poznato taj model ne prepoznaju demokratije čija pozitivna iskustva bi trebalo da usvajamo. Dakle, testiranje modela u situaciji kada policija mora biti operativna i efikasna mislim da nije dobar put. Loše, a ne dobre pakse nekih od ministarstava iz prethodne Vlade izgleda da usvaja i ovo ministarstvo, a to je oglušavanje kada je riječ o izvještajima međunarodnih institucija i organizacija.", kaže ona.

I iz međunarodnih organizacija su nas upozoravali da su se institucionalne promjene prečesto dešavale te da ta praksa nije dobra za institucionalni razvoj policije, kaže Laković Drašković. 

"Konačno bih ukazala da bi preskakanje obaveznog koraka u proceduri donošenja zakona, a to je slanje Predloga Zakona na davanje mišljenja EK usporilo, a ne ubrzalo njegovo donošenje, jer bi se moguće kasnije pojavile nedostatnosti koje bi se morale otklanjati i na taj način usporio proces izrade kvalitetnog zakonskog teksta.".

Zeković ima primjedbe i na odredbe zakona koje se odnose na izbor direktora Uprave policije. Smatra da bi kriterijumi za izbor prvog čovjeka policije trebalo da budu znatno stroži: 

"U tom smislu je i moj predlog bio da radno iskustvo za direktora Uprave polcije 15 godina i da ima 8 godina umjesto predvienih sada 5.  Kada je riječ o rukovodećim funckijama bilo u policiji bilo u ANB-u  ili ukoliko se radi o osobama iz državno tužilačke organizacije ili sudske vlasti.Na taj način imaćemo kvalitetno znanje koje je potrebno i bićemo sigurni da osoba koja se bira za direktora policije ima sve potrebne vještine da se nosi  sa tim iskustvom",  zaključio je Zeković.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.