Đurović: Vladavina prava ključna za pridruživanje EU
Gordana Đurović

Đurović: Vladavina prava ključna za pridruživanje EU

Nova metodologija u pregovorima sa EU koja je predstavljena u Briselu, znači i jača posvećenost reformama u oblasti vladavine prava, kaže u razgovoru za Novu M bivša ministarka evropskih integracija i predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović. Novom metodologijom predvidjene su i korektivne mjere. Ukoliko se primijene to bi se, kaže Đurović, negotivno odrazilo na nas evropski put i dinamiku pregovaranja.

Donošenje nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU treći je pokušaj Evropske komisije da skrene pažnju na značaj vladavine prava i poglavlja 23 i 24 , kaže u razgovoru za Novu M  bivša ministarka evropskih integracija i predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović.  Iz EK su jasni, podsjeća Djurovic. Ukoliko nijesu ispunjena mjerila za oblast vladavine prava, nema ništa ni od zatvaranja poglavlja.

"To znači da mi moramo iz ovih mjerila koja su nam definisana 2013. izabrati ono što je uža grupa prioriteta, a svi mi znamo šta je to, nekih dvadesetak stvari i da se napravi jedan prioritetni mali plan po kojem će se ocjenjivati Crna Gora u napretku u tim oblastima, i tek kad se zaista to mjerljivo dokaže da je u redu, Crna Gora može očekivati da napreduje na putu integracija. To istovremeno znači da se posvetimo tim reformama, da ne idemo u nazad, da se razgovara o svim aspektima reformi, i da se ekipira pregovaračka struktura, koja je jednim dijelom sada nepopunjena", navela je Đurović

Crna Gora, podsjeća Đurović, od kako je otvorila proces stabilizacije pridruživanja pa i kasnije nikada nije bila blokirana u procesu evropskih integracija. Ukoliko se dogodi da postoji neki problem u pregovorima, postoji mogucnost aktiviranja korektivnih mjera, previdja nova metodologija:

"I to bi bilo prvi put zvanično da se Crnoj Gori kaže da je zaustavljena zato što se reforme ne odvijaju na pravi način, i da se moramo tome posvetiti. Šta bi mogla Evropska komisija da uradi? Mogla bi da zamrzne pregovore, to je najdrastičnija mjera. Mogla bi privremeno da zamrzne pregovore, odnosno da obustavi pregovaranje, znači da umjesto međuvladinih konferencija imamo neke međunarodne konsultacije", naglašava Đurović.

U svakom slučaju set korektivnih mjera je veoma značajan, i potencijalno bi se negativno odrazio na podršku integracija i uopšte na samu dinamiku, dodaje Đurović. 

"Mislim da ovu novu inoviranu metodologiju sa naznakom da će se sa zemljama naše regije raspravljati u aprilu na sastanku ministara, treba shvatiti ozbiljno, i svakako moramo pažljivo osluškivati koji je to sad dinamičan dio akcionog plana 23. i 24. koji su to ključni prioriteti, kojima se zaista moramo posvetiti, uključujući i jačanje institucija i mjerljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazala je Đurović.

U poslednjem izvjestaju o napretku konstatovano je da je CG postigla napredak u oblasti vladavine prava te da nam predstoji jos dosta posla. Sa tom ocjenom je saglasna i Djurovic.   Moraju se kaže, ojačati administrativni kapaciteti institucija, postici mjerljivi rezultati u oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Osvrnula se i na predlozene tuzilacke zakone: 

"Evropska komisija je poslala poruka najnoviju vezanu za tužilaštvo, nije fokus na izmjeni insitucije, nego da bi fokus trebao da bude na jačanju postojeće institucije, u koju smo već dosta uložili. Ali naravno to je i stvar političkog dogovora i snage u parlamentu, međutim to je stvar dogovora i sa Evropskom komisijom i Vencijanskom komisjom, tako da vidjećemo. U svakom slučaju, ne možemo ništa raditi tu radikalno i bez dijaloga", poručila je Đurović.

Đurović se osvrnula i na tzv. kovid pasoše o kojima je i te kako bilo riječi poslednjih dana. Za očekivati je, kaže, da kako se dinamika vakcinacije bude povećavala da će EU pooštriti te kriterijume, pokušavajući da valorizuju pretežno vakcinisani prostor

"Prema tome, što više vakcina u Crnu Goru, što više dijaloga sa Evropskom komisijom, da nam se pomogne na svaki mogući način, i da se računa na to da je Crna Gora turistička destinacija koja mora da uradi sve da se dobro pripremi za ovu turističku sezonu, koja uvezuje čitav bruto domaći proizvod da tako kažem naše zemlje, jer posredno, vrlo mali dio ne dotiče se dolaska turista, a najveći dio umnogome zavisi od turizma i putovanja", izričita je Đurović.

U svakom slučaju riječ je o ozbiljnoj stvari kojoj se zaista moramo posvetiti i zajedno tražiti put ka socijalnoj koheziji i prepoznavanju da je javno zdravlje zajednički interes, zaključila je Đurović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.