Krivokapić: Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar; Plaćam svoj telefon, da nema procjene bezbjednosti išao bih pješke do posla

Premijerski sat

Krivokapić: Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar; Plaćam svoj telefon, da nema procjene bezbjednosti išao bih pješke do posla

Neko želi da ovu Vladu prikaže lošom pred međunarodnom zajednicom. Ko je to, i to će vrijeme kazati, kazao je premijer Zdravko Krivokapić tokom Premijerskog sata. On je poručio da ova Vlada ne bi trajala da nema naroda i da je ovo pravi dokaz direktne demokratije.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao premijera kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje Leposavića, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila, a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

"Ja i poslanici Socijaldemokrata ćemo glasati za njegovo razrješenje, kad god to dođe na red", kazao je Brajović i pitao premijera je li i on bio jedan od onih iz Vlade koji je Leposaviću čestitao na stavovima o Srebrenici. 

Brajović je dodao i da je Leposavić dao značajan doprinos Zakonu oslobodi vjeroispovijesti.

"Još da odradi ovaj temeljni ugovor, i on može da ide kao junak najkonzervativnijih pristalica i vaših birača", dodao je on. 

Krivokapić je, u odgovoru, zamolio Brajovića da se ne bavi malicioznim pretpostavkama. Kazao je i da su otvorena pitanja na koja treba odgovoriti kada se bude raspravljalo o smjeni Leposavića.

"Nijesam dvoličan, uputio sam zahtjev jasno i precizno. Ja nijesam kalkulator i ne interesuje me da li će neko zbog toga u Parlamentu tražiti povjerenje Vladi. Ja imam posao i mimo ovoga, ja sam ovaj posao prihvatio kao najveću žrtvu, znam da vi to tako ne doživljavate, ali to je vaš problem", rekao je predsjednik Vlade. 

Krivokapić je dodao i da su imali 30 godina da naprave Zakon o parlamentu.

"Neko želi da ovu Vladu prikaže lošom pred međunarodnom zajednicom. Ko je to, i to će vrijeme kazati. Ova Vlada ne bi trajala da nema naroda. Ovo je pravi dokaz direktne demokratije, jer bi dosad našli modus kako da ostvarite većinu kao ranije u Nikšiću ili u Budvi. Napokon je Crna Gora oslobođena, a vi u tom oslobođenju treba da saučestvujete", kazao je on. 

Premijer je istakao da nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar.

"Bila je praksa da smo imali ministre koji su razriješeni, a neko drugi je koordinirao radom tog resora. Da li mogu da se dese razne varijante, sve je moguće, ali ipak treba da znamo da sve ovo vodi narod", naveo je Krivokapić.

51144074221d427f283f7c

Poslanica "Crno na bijelo” Božena Jelušić pitala je Krivokapića da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

"Kada bismo demotivisali prodore po dubini, vjerovatno bi bilo više zanimanja da se pomogne u socijalnoj sferi", kazala je, između ostalog, Jelušić.

Istakla je da od Vlade očekuje da svakog dana kažu koju su uredbu na štetu građana ukinuli, te da očekuje da se ukine uredba o stanovima.

"Da se preispitaju i ostali oblici privilegija. Mislim da je moguće kresanje brojnih privilegija", poručila je ona. 

Premijer, Zdravko Krivokapić, kazao je da nije dovoljno izmijeniti jedan zakon, te da se u Crnoj Gori često ukidanjem jednog zakona, ugrožava drugi. On je, u odgovoru poslanici Jelušić, kazao da u martu imamo 137 osoba koje primaju nadoknadu po prestanku funkciju, i taj izdatak na mjesečnom nivou iznosi 181.313 eura u neto iznosu, a u bruto 293.619 eura.

"Koliko se država siromaši, toliko se neko bogati. Upravo zbog toga želimo da napravimo uravnoteženje u tom dijelu. Nemamo potpunu sliku koliko to automobila imamo u vlasništvu države. Ista situacija je sa državnom imovinom", kazao je Krivokapić.

Kazao je da garantuje da niko u ovoj Vladi neće biti tretiran kao funkcioner i mimo bilo kojeg drugog građanina.

"Ako želi da rešava stambena pitanja, to će rešavati bez privilegija i povlastica", rekao je predsjednik Vlade. 

Krivokapić je poručio da je mjera patriotizma "vratiti pare".

"Ja plaćam svoj telefon, da nema procjene bezbjednosti išao bih pješke do posla, ali to ne mogu zbog vaših komita. Radim najmanje 16 sati, radim i subotom i nedjeljom, ali ne tražim bilo kakvu materijalnu nadoknadu, već mi treba da zajedno preporodimo Crnu Goru", kazao je Krivokapić.

"Nađite mi u prethodnoj Vladi nekoga ko se odrekao plate koja je možda četiri ili pet puta veća nego sadašnja i postao ministar. Nađite mi državnog sekretara koji se odrekao svoje plate, koje nijesu tako male, jer su bili dobri advokati... Toga bi bilo još više, da ne šaljete poruke, takvog karaktera, koje kažu - mi se brzo vraćamo na vlast", dodao je premijer. 

Premijerski sat

Poslanik DPS-a, Danijel Živković, saopštio je da nije dobio odgovor od ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, o ugovoru sa SPC. 

I poslanik GP URA, Miloš Konatar, reagovao je proceduralno povodom prijetnji potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću iz određenih kriminalnih krugova - kako je kazao, potrebno je iz parlamenta poslati poruku u cilju borbe protiv organizovanog kriminala.

 

Pitanja poslanika:

U ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, pitanje Krivokapiću postaviće poslanik Dragutin Papović, kji će pitati premijera da li će poštovati član 110 Ustava i prihvatiti činjenicu da je Vladi na čijem je čelu prestao mandat.

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postaviće poslanik i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

On će pitati premijera da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Vladimira Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice od prije 26 godina, parlamentarna većina 27. saziva Skupštine može računati na zajednički rad u 42. Vladi.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitaće Krivokapića da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od tog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje.

U ime SNP-a poslanica Danijela Đurović pitaće premijera šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja sa Hrvatskom.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović, pitaće Krivokapića da li će Vlada na čijem je čelu podržati inicijativu te stranke da energetski sektor Crne Gore bude sa nultom emisijom C02 do 2030. godine.

Time bi, kako navodi Radulović, Crna Gora, proizvodeći "zelenu energiju", postala jedna od vodećih država u najznačajnijem projektu transformacije Evropske unije (EU), i na tim osnovama i sa te pozicije ostvarila najveće benefite i dinamičan i dugoročan privredni i ekonomski rast i razvoj.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitaće premijera kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje Leposavića, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila, a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, pitaće premijera da li je Vlada na čijem je čelu odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pitaće premijera zašto je Vlada odbila predloge zakona SDP-a o smanjenju opterećenja po osnovu rada, kao i o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi.

Konjević će pitati Krivokapića i šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentarišu kritike Američke privredne komore da donose odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.