Reagovanje 10 nvo: Djeca trenutno bezbjedna i srećna pored svoje majke, zabrinuti zbog njene satanizacije
Foto:Screenshot

Reagovanje 10 nvo: Djeca trenutno bezbjedna i srećna pored svoje majke, zabrinuti zbog njene satanizacije

Nakon slučaja porodice Bošković iz Podgorice, i snimaka sa društvenih mreža gdje djeca vrište i plaču dok oca privode a majka uz asistenciju nadležnih službi pokušava da ih preuzme oglasilo se deset nevladinih organizacija. Saopštili su da je postupak za izmjenu odluke o povjeravanju maloljetne djece majci u toku, i da su djeca trenutno bezbjedna i srećna pored svoje majke. Iskazale su zabrinutost zbog nezainteresovanosti za činjenice o dugoj hronologiji nasilja i javne satanizacije žene , jer, mavode, sve što kaže biva upotrijebljeno protiv nje, dok se svaki postupak muškarca - oca opravdava bez preispitivanja činjenica.

Javnost se opravdano masovno solidarisala sa djecom koja su bila izložena traumatičnom postupku  izvršenja sudske odluke. I mi smo. Pozdravljamo reakcije nadležnih institucija da se utvrdi odgovornost pojedinaca za propuste koji su se desili i očekujemo da se ovakav scenario nikada više neće ponoviti ni jednom djetetu u Crnoj Gori - navodi se u zajedničkom reagovanju nvo.

Izrazili su zabrinutost zbog bizarne zloupotrebe slučaja na društvenim mrežama kao i tokom svih prethodnih događaja koji su, umjesto skretanja pažnje javosti na postupanje nadležnih organa,  poprimili oblik podrške ocu koji je, kako su ocijenili,  svoju djecu postavio kao „štit“ kako bi izbjegao zakonske konsekvence zbog nepostupanja u skladu sa sudskim odlukama, i potpunu satanizaciju majke koja se već 3 godine bori da makar vidi svoju djecu.

"Ova dešavanja i pojave vjerododstojno reflektuju poražavajući položaj žena žrtava nasilja i stepen predrasuda i diskriminacije koji je prisutan u crnogorskom društvu. Stoga ne čudi obrazac ponašanja dijela javnosti kome svjedočimo – gdje se žena  javno satanizuje i sve što kaže biva upotrijebljeno protiv nje, dok se svaki postupak muškarca - oca opravdava bez preispitivanja činjenica. Posebno zabrinjava upravo ta nezainteresovanost za činjenice o dugoj hronologiji nasilja i zloupotrebi od strane  oca koja je potvrđena i kroz institucionalne ishode.  Žalimo što na zloupotrebu slučaja, zbog povjerljivosti informacija ne možemo iznijeti cijelu istinu u javnost, osim da je postupak za izmjenu odluke o povjeravanju maloljetne djece majci u toku, i da su djeca trenutno bezbjedna i srećna pored svoje majke", naveli su iz ovih organizacija.

Ističu da  ovo nije pojedinačan i rijedak slučaj kada se izvršenje, tj. preuzimanje djece od strane oca mora sprovesti uz intervenciju policije i centra za socijalni rad.

Ono što se, kako kažu, u kontinuitetu dešava jeste da otac instruira djecu da plaču i vrište ubjeđujući ih da će „tata zbog majke'' (a ne zbog svog ponašanja) da ode u zatvor, nakon čega nadležni organi a često i majke odustaju od postupka kako djecu ne bi dodatno traumatizovali.

"Posljedica ovakvih događaja je da majke često, godinama ne mogu da vide svoju djecu, čak i onda kada su one zakonski staratelji.  Bez namjere da zastupamo ponašanje nadležnih službi, moramo skrenuti pažnju da ovaj događaj, na ovaj način prezentovan javnosti, može snažno uticati i na druge pojedince koji će zlouptrijebiti svoju djecu kako bi izbjegli izrečene sankcije", naglasili su.

Osim zbog bizarne zloupotrebe slučaja i poruka kojima se, ocijenili su,  na neprofesionalan i neetički način govori i javno presuđuje ženama žrtvama nasilja, izražavaju zabrinutost što se „isti postupak“ na društvenim mrežama vodi i prema organizacijama koje se profesionalno bave ovom tematikom, gdje je pojedincima činjenica da pružamo podršku ženama sa iskustvom nasilja dovoljna, da ne štede na neutemeljenim optužbama i uvredama svakakve vrste.

"Na kraju, ali ništa manje značajno, zabrinjavaju navodi, tj. tvrdnje predstavnika grupe građana,  koji su „štiteći interese oca“  razgovarali sa državnim sekretarom Jankom Odovićem koji im je kako navode „dao punu podršku“. S tim u vezi, pozivamo državnog sekretara Janka Odovića da  obavijesti javnost da li su ovi navodi  istiniti i da li je dao podršku da se amnestira Tomaš Bošković", naveli su.

Ako su navodi tačni, upitali su su: “Da li ova država podržava rodno zasnovano nasilje?“, „Da li ova država podržava nekog ko krši zakone i odluke sudova Crne Gore?“ i „Da li ova država podržava stav da je interes djece oduzeti im pravo da imaju majku, samo zato što je tako odlučio njihov otac?“

"Vjerujemo da će odgovarati svi koji su povrijedili  pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života. Vjerujemo da Crna Gora ima kapacitete da zaštiti interese djece i da neće dozvoliti da primjenu javnih politika vode neinformisani, nedovoljno osviješćeni i zlonamjerni pojedinci", navodi se u zajedničkom reagovanju koje potpisuju Sigurna ženska kuća Podgorica, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Crnogorski ženski lobi, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj, IKRE Rožaje, Prima, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje, Centar za romske inicijative Nikšić i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.