Knežević: Krivokapić tražio model da eliminiše Mandića i mene ne samo iz Vlade nego i političkog života
Milan Knežević

"Premijer je u ozbiljnom sukobu sa istinom"

Knežević: Krivokapić tražio model da eliminiše Mandića i mene ne samo iz Vlade nego i političkog života

Paralelno sa aktivnostima Stevana Simijanovića, i Zdravko Krivokapić je imao svoje, koje su išle u pravcu da Andrija Mandić i ja na Apelacionom sudu budemo presuđeni zatvorskim kaznama kako bi zaustavio naš ulazak u Vladu. Prema mojim saznanjima, obavljao je razgovore na nekoliko adresa i zahtijevao da se nađe model tzv. nedostojnosti, ne bi li našao sramno opravdanje eliminisanja nas dvojice ne samo iz Vlade, nego i iz političkog života – kazao je u intervjuu Pobjedi Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije, jedan od lidera Demokratskog fronta, poslanik i šef Odbora za bezbjednost i odbranu.

Knežević je rekao da pitanje nepovjerenja Vladi treba da pokrene Zdravko Krivokapić, pošto je, kako je istakao, čak i njemu jasno da odavno više nije premijer. Poručio je i da su Demokrate u sukobu ne samo sa DF-om, nego sa svim činiocima parlamentarne većine.

Upitan je kako komentariše to što Skupština nije zasijedala u subotu, iako je podnijet zahtjev više partija parlamentarne većine za sazivanje sjednice na kojoj bi se birao Tužilački savjet.

Knežević navodi da se radi o klasičnoj zloupotrebi službenog položaja i opstrukciji predsjednika Skupštine Alekse Bečića koji je kršeći Poslovnik i inicijativu dvadeset sedam poslanika za održavanje sjednice 31. jula zaustavio ne samo izbor članova Tužilačkog savjeta, već i izbor predsjednika DIK-a, ukidanje imuniteta Petru Ivanoviću i davanje mišljenja za izbor direktora policije.

"DF je nedavno iskazao spremnost da se privremeno vrati u Skupštinu kako bi izglasali članove Tužilačkog savjeta i stvorili pretpostavke za početak reformi u tužilaštvu i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. I posljednjem političkom laiku u Crnoj Gori je jasno ko je i zbog čega kočnica u reformi tužilaštva i suštinske borbe protiv kriminalnih struktura koje još upravljaju državom. DF je dokazao da nas niko ne može uplašiti i da smo spremni podnijeti najveću žrtvu kako bi realizovali očekivanja naroda koji nam daje podršku", poručio je Knežević.

Demokrate su saopštile da se prijedlog za izbor članova Tužilačkog savjeta može razmatrati na plenumu samo kada "prođe“ matični odbor, odnosno kada se postigne dogovor među članovima parlamentarne većine, ali, kako su naveli, tog dogovora nema. Pozvali su kolege, među kojima je i DF, "da se ne igraju trikovima i ne ulaze u zonu velike nekorektnosti“. Optužili su Front da želi partijski obojiti TS.

Knežević je upitan da sve to prokomentariše i da li to predstavlja novu krizu unutar parlamentarne većine.

"Ako pažljivije pročitate reagovanje Demokrata, jasno ćete uočiti da su oni optužili svih trideset dva poslanika parlamentarne većine koji su tražili da se sjednica Skupštine održi 31. jula. Znači, nije ovo ni sukob, ni nesporazum na relaciji DF i Demokrate, već se radi o sukobu Demokrata sa svim činiocima parlamentarne većine. Odgovorno tvrdim da je u navodno usaglašenim rješenjima za članove Tužilačkog savjeta više onih koji su glasali za Demokrate i koji su njihov izbor nego što to pokušavaju imputirati DF-u", kazao je Knežević.

Ono što svakako dodaje neće prihvatiti jeste da Demokrate njihove predloge predstave kao predloge DF-a i još ih kako dodaju optuže za politizaciju u slučaju Nikole Bulatovića.

"Izgleda da je jedini grijeh Nikole Bulatovića to što je bio advokat Andrije Mandića u montiranom sudskom procesu poznatom kao državni udar, dok je nekim drugim kandidatima građenje karijere za vrijeme Đukanovića i Markovića donijelo "pet bambija“ i vaučer za sve buduće tužilačke seminare od Miločera do Kopaonika. Još neću da vjerujem da bi Nikola Bulatović bio prihvatljiv za Demokrate da smo Andrija Mandić i ja završili u zatvoru, jer bi se izgleda jedino tako po njihovim mjerilima dokazao da je nestranački kandidat", naglašava Knežević.

Upitan je kako gleda na preporuku ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera da je potreban širi konsenzus o članovima Tužilačkog savjeta i da ih ne treba birati prije ljetnje pauze?

Takođe novinari su Kneževića upitali i zbog čega su insistirali da to ipak bude prije ljetnje pauze, iako su preporuke Evrope drugačije?

"Njemački ambasador se obratio onima koji moraju da ga slušaju i još jednom potvrdio naše stavove da je Crna Gora ambasadorska kolonija u kojoj će njeni najviši državni zvaničnici treće sekretare u ambasadama još malo pitati za dozvolu da idu na tuširanje. Što se tiče DF-a, nama nijedna ambasada neće, niti može, naređivati da nacionalni interes, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, podredimo njihovom doživljaju kohabitacije sa kriminalnim strukturama bivšeg režima. Zato bih njemačkom ambasadoru dobronamjerno poručio da se pokuša staviti u poziciju kancelarke Merkel kad bi joj se obratili ruski ili kineski ambasador i tražili od nje da ne izabere Tužilački savjet jer se njima žuri na godišnji odmor", izričit je Knežević.

Novinare je zanimalo zašto DF pokrene pitanje nepovjerenja Vladi, na šta je i sam Krivokapić više puta pozivao?

"Pitanje nepovjerenja Vladi treba da pokrene Zdravko Krivokapić, a pošto je čak i njemu jasno da odavno više nije premijer, ostaje mu samo da se roštilja u sopstvenim besmislicama i manijama veličine. Sa psihološkog aspekta, donekle i razumijem Krivokapića jer se začudio što ga je snašlo, ali sa državničkog, već sad vidim da ćemo morati da zovemo varioce iz Bijele da ga razvare od fotelje u koju smo ga posadili na nagovor crkve", kazao je Knežević.

Komentarisao je i smjenu Marine Jočić koja je kadar DF-a sa mjesta predsjednice UO Nacionalnih parkova Crne Gore?

Poručio je da je sramna smjena Marine Jočić dodatno potvrdila da su u DF-u slobodni ljudi i da neće ćutati i tancovati po "mjeri“ Krivokapića.

"Za razliku od Zdravka Krivokapića, naša Marina Jočić je hapšena tri puta od Đukanovićevog režima i bila uslovno osuđena. A sad je Krivokapić smjenjuje zato što je čitava crnogorska javnost saznala da je dva dana pred sastanak pod Ostrogom, Zdravko Krivokapić zajedno sa Dakom Davidovićem za kojeg tvrdi da ga nikad nije sreo u životu, odnio buket holandskih lala i Rafaelo kugle Draginji Vuksanović-Stanković, i poljubivši je u ruku dogovarao s njom kako da izbace lidere DF-a iz Vlade. I sad je Marina kriva što Zdravko i Daka, koji se inače ne poznaju, celivaju u ruku Draginju Vuksanović-Stanković, ikonu komitskog pokreta. A onda nakon rukoljuba Draginje uđu u crkvu i samo klikću "Aksios!“, dodao je Knežević u intervjuu.

Komentarisao je to što premijer Krivokapić ponovo nije došao na saslušanje Odbora za bezbjednost i odbranu? Upitan je šta će preduzeti u situaciji u kojoj premijer ne poštuje Odbor kojim predsjedavate, kao ni parlament?

Zdravko Krivokapić kako ističe lider DF-a ima ozbiljan sukob sa istinom dok je u punom saglasju sa lažima. Nije on pobjegao od Odbora već kako ističe od samog sebe, ali pitanje je dana kad će sam sebe stići.

Kad god Odbor bude izglasao kontrolno saslušanje premijera, biće pozvan kazao je Knežević odgovarajući na pitanje da li će on biti opet pozvan.

Ne može ističe on toliko bježati od Odbora koliko ga mogu pozivati.

Komentarisao je kao predsjednik Odbora, saznanja da li se spremalo hapšenje Krivokapića ako potpiše Temeljni ugovor?

"Nemam nikakvih saznanja da se Krivokapiću spremalo hapšenje i to je samo još jedna od njegovih karakterističnih izmišljotina kojima je prevario SPC i patrijarha Porfirija. Zato Krivokapić ne smije da ode ni u tužilaštvo, ni da dođe na Odbor. Ali to je već opšte mjesto kad je on u pitanju ili što bi istopomenuti rekao "mjera svih stvari“, jasan je Knežević.

Rekao je da je lažni diplomata Simijanović imao cilj da izbaci DF iz Vlade. Posljednje informacije su da se sastajao i sa v. d. direktorom policije Zoranom Brđaninom. Upitan je ima li još novih saznaja o Simijanoviću?

"Paralelno sa aktivnostima Stevana Simijanovića i Zdravko Krivokapić je imao svoje, koje su išle u pravcu da Andrija Mandić i ja na Apelacionom sudu budemo presuđeni zatvorskim kaznama kako bi zaustavio naš ulazak u Vladu. Prema mojim saznanjima obavljao je razgovore na nekoliko adresa i zahtijevao da se nađe model tzv. nedostojnosti ne bi li našao sramno opravdanje eliminisanja nas dvojice ne samo iz Vlade, nego i iz političkog života", pojasnio je Knežević.

Želeći da ih dodaje na pravdi Boga pošalje u zatvor, Zdravko Krivokapić je stao u red sa Milom Đukanovićem i Zoranom Pažinom, zato mu je kako dodaje poručio 31. oktobra prošle godine, "a to činim i sad, da će svaki pokušaj našeg slanja u zatvor kako bi Krivokapić obezbijedio pun mandat, imati nesagledive posljedice po njega, a ono što je sasvim sigurno, više ne bi bio premijer ni jednog jedinog dana, makar izljubio u ruke sve ambasadore u Podgorici".

Na rukovodećim pozicijama više kadrova DPS-a nego DF-a

DF je, po sporazumu vladajuće većine, dobio 264 funkcije u javnim preduzećima. Krivokapić je ranije rekao da su „dobili sve što ste tražili“.

Kneževića su podsjetili da je oštro kritikovao prethodnu vlast zbog partijskog zapošljavanja, te je upitan zašto sada to rade?

"DF je kao i ostali subjekti parlamentarne većine shodno političkoj snazi dobio one rukovodeće pozicije koje mu po dogovoru pripadaju. I nije tačno da smo dobili sve što smo tražili, naprotiv, čak nam je oduzeto ono što smo dobili. U svim evropskim demokratskim državama kad dođe do smjene vlasti na rukovodeće pozicije dolaze kadrovi stranaka koje su pobijedile na izborima. Izgleda samo u Crnoj Gori na rukovodećim mjestima treba da ostanu kadrovi DPS-a, a da oni koji su se trideset godina borili protiv Đukanovićevog režima čak budu okrivljeni za revanšizam jer su postali članovi UO Pogrebnih usluga i Azila za napuštene životinje", pojašnjava Knežević.

Odgovorno tvrdi da je nakon skoro godinu od izborne pobjede više kadrova DPS-a na rukovodećim pozicijama nego DF-a, i pozvao sve koji misle drugačije da ga javno demantuju.

"Upravo činjenica da razmišljamo o organizaciji protesta u septembru govori najbolje o tome da li nam je stalo do funkcija, jer bi svi drugi ćutali i čuvali svoje pozicije, dok DF nema problem da se pobuni protiv izdaje izborne volje onih koji su nas glasali 30. avgusta", zaključio je Knežević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.