Usvojen Program za inovacije 2021-2024

Usvojen Program za inovacije 2021-2024

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program za inovacije 2021-2024.

Prepoznajući značaj inovacija u ekonomskom razvoju zemlje i jačanju konkurentosti, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja konstantno rade na unapređenju i stimulisanju inovacija kroz zakonske i strateške okvire, saopšteno je iz Vlade.

Cilj Programa za inovacije je da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu, a koje će olakšati inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji će biti dostupni i usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije: od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište - navodi se u saopštenju.

Predloženi Program sadrži osam programskih linija Ministarstva ekonomskog razvoja, koje će se sprovoditi po osnovu javnih konkursa, a to su:PROGRAMSKA LINIJA PREDAKCELERACIJE STARTAPOVA; PROGRAMSKA LINIJA PODRŠKE RANOJ FAZI RAZVOJA STARTAPOVA; PROGRAMSKA LINIJA PODRŠKE KLASTERSKIM ORGANIZACIJAMA U S3 OBLASTIMA; PROGRAMSKA LINIJA PODRŠKE EUREKA PROJEKTIMA; PROGRAMSKA LINIJA ZA STIMULISANJE ZAŠTITE I RAZVOJA PRONALASKA; PROGRAMSKA LINIJA ZA PODSTICANJE INOVACIONE KULTURE; PROGRAMSKA LINIJA ZA REALIZACIJU EDUKATIVNIH PROGRAMA U S3 OBLASTIMA; i PROGRAMSKA LINIJA ZA PODRŠKU UČEŠĆU U EU OKVIRNOM PROGRAMU ZA ISTRAŽIVANJA I INOVACIJE „HORIZONT EVROPA“ – STUB III INOVATIVNA EVROPA.

Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je i prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startap projekata, za koji je opredijelilo sredstva u iznosu od 200.000 eura, sa vrijednošću podrške do 20.000 eura po projektu.

Raspisivanje konkursa očekuje se, prema najavi, odmah nakon finalizacije podzakonskih akata za oblast inovacione djelatnosti, od kojih su dva ključna (Registar inovacione djelatnosti i finansiranje inovacionih programa i projekata) već objavljena u Službenom listu Crne Gore, dok je pravilnik koji se odnosi na evaluaciju inovativnih programa i projekata u završnoj proceduri usaglašavanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.

Razvoj inovacione zajednice podržava se kroz finansijsku pomoć za programe edukacije i obuke, organizaciju događaja, takmičenja, seminara, meetupova, zaštite intelektualne svojine i sl. Takođe, posebna podrška obezbijeđena je za učešće u EUREKA programu, a nakon 2021. godine biće otvorena posebna linija podrške i za Okvirni program za istraživanja i inovacije „Horizont Evropa“. Iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u 2021. godini iznosi 160.000 eura - stoji u saopštenju Vlade.

Program za inovacije 2021-2024 sadrži i Informaciju o programskom okviru Fonda za inovacije Crne Gore, koji se odnosi, prije svega, na krupnije linije podrške inovacijama za preduzeća (grantovi) i saradnji aktera u sistemu inovacija (kolaborativni grantovi), kao i linije podrške za „dokaz koncepta“, inovacione vaučere, prenos tehnologije i zelene poslove. U cilju sprovođenja inovacione politike obezbjeđivanjem i usmjeravanjem finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora, Fond će posebnim programom utvrditi instrumente podrške i način korišćenja ovih sredstava.

Ovaj Program, kao i podsticajne mjere ali i brojne druge novine i reformske aktivnosti u oblasti inovacija, kao i programi podrške Ministarstva ekonomskog razvoja biće prezentovani inovativnoj zajednici na događaju koji je planiran za 30. Septembar 2021.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.