Evo ko su nove ministarke u novoj Vladi Albanije
FOTO: VLADA ALBANIJE

Evo ko su nove ministarke u novoj Vladi Albanije

Socijalistička partija na čelu s Edijem Ramom pobijedila je na izborima koji su u Albaniji održani krajem aprila. Nakon toga je uslijedilo višemjesečno sastavljanje Vlade. Nakon formiranja Vlade od 17 ministara, čak 12 pozicija su dobile žene.

¨Borba protiv polne diskriminacije i porodičnog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobijena.¨ rekao je Rama.

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada sastojat će se od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države, piše tportal.hr.

Da je Albanija odlučna u svom nastojanju da što prije uđe u Evropsku uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću polova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u istoriju.

Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Kontinentalni prosjek

Prema istraživačkoj službi Evropskog parlamenta, sam Evropski parlament trenutno ima 38,9 posto ženskog članstva, dok je kontinentalni prosjek 30,5 posto, prenosi News EU. Na izborima je Ramova stranka osvojila 74 zastupnička mjesta te se potvrđivanje Vlade očekivalo, no važna je i podrška zastupnika koji nisu Ramove sorte. A ko su ministarke?

Olta Xhaçka – vanjska politika i europska posla

 

w873

 

Olta Xhaçka ministarka je za vanjsku politiku i evropska posla. Završila je diplomski studije Političkih znanosti i međunarodnih odnosa te poslijediplomske studije javne uprave na Univerzitetu Clark u Massachusettsu, SAD. Rođena je u Tirani i ima 42 godine. Od septembra 2017. do januara 2021. obavljala je dužnost ministarke obrane i pridaje joj se u zaslugu modernizacija obrambenih snaga. Predsjednica je Foruma žena socijalista, a njeno područje interesa su spona ravnopravnost, zaštita maloljetnica i socijalna pitanja.

Delina Ibrahimaj – finansije i ekonomija

 

w8731

 

Delina Ibrahimaj čelna je osoba Ministarstva finansija i ekonomije, ima 38 godina. Stekla je zvanje bakalara za Menadžment i međunarodnu ekonomiju, magistar je Znanosti generalnog menadžmenta na Univerzitetu “Luigi Bocconi” u Milanu. U Rimu je polazila doktorske studije te postala doktorica bankarstva i finansija. Tokom svoje karijere radila je na nizu uvođenju niza antikorupcijskih mjera. Od 2016. do 2019. radi kao generalna direktorica zavoda za statistiku, a do 2021. kao generalna direktorica za poreze.

Belinda Balluku – infrastruktura i energija

 

w8732

 

Belinda Balluku nastavlja obavljati dužnost ministarke infrastrukture i energije, poziciju na kojoj se nalazi od 2019 godine. Diplomirala je Ekonomski razvoj na Harvard Kennedy School. Stekla je i diplomu iz Menadžmenta u Miamiju. Osim toga, 1999. je studirala pravo na Atenskom tehnološkom institutu u Grčkoj. Ova 47-godišnjakinja je specijalizirana za zračnu sigurnost, telekomunikacije, ljudske resurse, lokalnu samoupravu i vođenju društvenih institucija.

Evis Kushi – obrazovanje, sport i mladi

 

w8733

 

Evis Kushi ima 46 godina i rođena je u Elbasanu, a u novoj Vladi bit će ministarka obrazovanja, sporta i mladih. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerzitetu u Tirani, a doktorirala u Engleskoj, na Univerzitetu Staffordshire. Doktorirala je na području ekonomije i turizma. Profesorica je na tiranskom Poljoprivrednom fakultetu. Do trenutka kada je imenovana za ministarku bila je zamjenica predsjednika parlamenta Grupa Socijalističke partije.Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Elva Margariti – kultura

 

w8734

 

Elva Margariti nastavlja na dosadašnjoj poziciji ministarke kulture, a njen se rad posebno istaknuo za vrijeme potresa 2019. godine. Magistar je arhitekture proizašla sa Univerziteta u Firenzi, u Italiji, a njeno područje interesa su projektovanje, prekvalifikacije te revitalizacija izgrađenog okoliša i bioarhitektura. Usavršavala se u Šangaju. Ima 41 godinu.

Milva Ekonomi – životni standard

 

w8735

 

Milva Ekonomi je nova ministarka za standarde i usluge. Završila je visoko obrazovanje na Poljoprivrednom fakultetu, a ima i MBA sa Univerziteta u Tirani. Usavršavala se u području ekonomske i socijalne statistike te menadžmenta u Zavodu za statistiku rada u SAD-u, u Eurostatu sa sjedištem u Luksemburgu te u talijanskom Istatu. U januaru 2020. postaje predsjednica Odbora za ekonomiju i finansije, a od dembra 2020. do preuzimanja svoje pozicije u novoj Vladi, obavljala je dužnost ministarje agrikulture i ruralnog razvoja.

Ogerta Manastirliu – zdravlje i društvena dobit

 

w8736

 

Ogerta Manastirliu, nova ministarka zdravlja i društvene dobrobiti, ima 43 godine, a nosi titulu doktorice u području analitičke hemije. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tirani, gdje je jedno vrijeme i predavala kao gostujući predavač. Članica je Izvršnog odbora Socijalističke partije. Radila je kao stručnjak za upravljanje i koordinaciju socijalne politike i ljudskih resursa za različite nacionalne i međunarodne organizacije, poput UNFPA-e, Fondacije Friedrich Ebert. Od 2017. djeluje kao zamjenica predstavnika okruga Tirane u albanskom parlamentu.

Mirela Kumbaro Furxhi – turizam 

 

w8737

 

Mirela Kumbaro Furxhi obavljat će dužnost ministarke turizma. Dosad je radila kao profesorica lingvistike i interkulturalnih studija. Završila je preddiplomski studij na Univerzitetu u Tirani, na Fakultetu istorije i filologije. Nastavila je svoje obrazovanje u Parizu, u Francuskoj, te se vratila u Tiranu. U prošla dva mandata Ramove Vlade, bila je ministarka kulture, a 2017. joj je francusko ministarstvo kulture dodijelilo titulu “Počasne časnice u umjetnosti i kulturi” za poseban doprinos albansko-francuskoj saradnji.

Bora Muzhaqi – mladi i djeca

 

dccRZa3400x400

 

Bora Muzhaqi odsad će biti ministarka za mlade i djecu. Do preuzimanja nove uloge bila je savjetnica državnog ministra za zaštitu poduzetništva i članica Povjerenstva za regulaciju i nadzor. Bila je porezni savjetnik za EY i PwC, analitičar kompenzacija u Odjelu za ljudske resurse pri Citibanku u Londonu te afatičarka za integraciju u EU pri Ministarstvu obrane. Diplomirala je u Londonskoj Školi za ekonomiju i političku nauku. Tečno govori 4 strana jezika – engleski, italijanski, njemački i turski.

Edona Bilali – zaštita poduzetništva

 

873x4001

 

Edona Bilali nova je ministarka za zaštitu poduzetništva. Sa svoje 32 godine stekla je diplomu Poslovna administracije pri Univerzitetu u Tirani, završila je stručni iz marketinga na Univerzitetu u Tirani, i stekla licencu trenera od Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja. Kandidatkinja je za doktorske studije na Univerzitetu primijenjenih nauka u Austriji. Predavala je na fakultetima u Tirani i Durrësu. Profilirala se kao poslovni trener, stručnjakinja za ljudske resurse i stručnjakinja za nabavu pri Ministarstvu finansija.

Elisa Spiropali – odnosi s parlamentom

 

w8738

 

Elisa Spiropali u Ramovoj će vladi nastaviti biti ministarka za odnose s parlamentom, kao što je bila od 2019. godine. Ova 38-godišnjakinja nakon dvije godine srednje škole u Tirani odlazi na školovanje u Kanadu, kao jedna od 5 najboljih srednjoškolaca u Albaniji. Diplomirala je na području ekonomije i politike, a obrazovanje je nastavila u Sussexu, u Velikoj Britaniji, na području Europske ekonomske politike. Njena specijalnost su efikasnost u upravljanju, borba protiv neformalnosti i visoka izvedba u izvršavanju zadataka.

Frida Krifca – agrikultura i ruralni razvoj

 

w8739

 

Frida Krifca nova je ministarka agrokulture i ruralnog razvoja. Prije toga provela je četiri godine kao generalna direktorica u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj. Studirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tirani, a magistrirala poslovnu administraciju na Fakultetu za poslovnu administraciju na Univerzitetu Akron, Ohio.

 

Osim 12 navedenih ministarki, Vladu će činiti i premijer Edi Rama, Arben Ahmetaj – potpredsjednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.