Najmanji broj vrsta prisutan u kanalisanom dijelu rijeke Zete
Ilustracija

Rezultati istraživanja sprovedenih na rijeci Zeti

Najmanji broj vrsta prisutan u kanalisanom dijelu rijeke Zete

NVO Green Home sprovela je istraživanje makrozoobentosa (fauna dna) u Gornjem toku rijeke Zete.

To je kak je saopšteno iz te NVO, prvo šire istraživanje vodenih beskičmenjaka koje je imalo za cilj da se utvrdi na koji način različiti hidromorfološki uslovi utiču na ovu grupu organizama. Istraživanje je sprovedeno u periodu jul-avgust, kada je vršeno uzorkovanje a nakon toga uslijedilo je određivanje vrsta i obrada podataka.

"Istraživanje je sprovedeno na više lokaliteta duž gornjeg toka rijeke Zete, (izvor, gornji tok, srednji tok, kanal, Slivlje, Budoške bare – močvarno stanište). Kvalitativno najbogatija fauna nađena je na lokalitetu Budoške bare ukupno 46 vrsta, dok je najmanja brojnost vrsta (22 vrste) karakteristična za kanalisani dio rijeke Zete.

Broj vrsta na istraženim lokalitetima je u korelaciji sa tipom staništa, te stalnošću i intezitetom antropogenog uticaja, pa, kako smo i očekivali, najmanji broj vrsta imamo upravo u kanalisanom dijelu rijeke Zete", navodi se u saopštenju.

Istraživanje je kako se navodi iz NVO Green Home obuhvatilo i analizu fizičko-hemijskih parametara: temperaturu i pH vrijednost.

"Dobijeni podaci ukazuju da temperatura raste dužinom toka. Najveći porast temperature, čak 4-6° zabilježen je u kanalisanom dijelu gdje je nađen manji broj vrsta i manji broj jedinki u odnosu na lokalitete sa stabilnom temperaturom. pH vrijednost dužinom cijelog toka nije uticala na strukturu zajednica", saopšteno je.

Najveći korisnik voda gornjeg toka rijeke Zete je EPCG za potrebe HE Perućica.

"Rad HE Perućica, ustvari diktira vodni režim koji je direktno povezan za opstankom živog svijeta ovog područja. Istraživanja su pokazala da upravo kanalisanje rijeke, isušivanje kanala i rezervoara, prekid toka, ali i otpadne vode dovode do nestanka prirodnog staništa, promjene u sastavu i strukturi zajednice i u konačnom do nestanka vrsta.

U cilju unapređenja stanja neophodno je da sa korisnicima (u prvom redu EPCG) utvrditi način korišćenja vodnog resursa, koji osim što je resurs za proizvodnju električne energije predstavlja dom mnogim vrstama koje su direktno zavisne od vode a koje itekako imaju svoju ulogu u prirodi. Takođe, s obzirom na značajno manji broj vrsta u kanalisanom dijelu rijeke, mišljenja smo da je potrebno da  EPCG kao najveći korisnik vodnog resursa,  sprovede mjere unapređenja stanja ovog područja na osnovu prethodno utvrđenih mjera koje treba da budu definisane od strane nadležne državne institucije", zaključuju iz NVO Green Home.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.