Šehović: U februaru će biti izglasan pad Krivokapićeve Vlade i izbor nove
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate

"Uskoro rasplet političke krize"

Šehović: U februaru će biti izglasan pad Krivokapićeve Vlade i izbor nove

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore Damir Šehović kazao je u intervjuu za Pobjedu da je došlo vrijeme za raščišćavanje političke situacije u državi. Dodao je da očekuje pad Krivokapićeve Vlade na vanrednoj sjednici parlamenta u februaru.

"Vjerujem da je pitanje dana kada će se inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi ponovo naći u skupštinskoj proceduri. Prilično sam siguran da će dobiti podršku parlamenta na vanrednoj sjednici koja će se tim povodom zatražiti, pa nije isključeno da već tokom februara izglasamo nepovjerenje aktuelnoj, ali i dobijemo novu vladu", rekao je Šehović za Pobjedu.

Potpredsjednik SD-a je istovremeno najavio neku vrstu regrupisanja na političkoj sceni i bliže programske saradnje građanski orjentisanih partija.

"Da bi se to desilo, da bi programski srodni politički subjekti sarađivali, sve partije moraju najzad da shvate da zaštita sitnih, partikularnih interesa više nije opcija, te da se svi skupa moramo mijenjati. I vlast i opozicija. Ta promjena ne znači bilo čiju kapitulaciju, već priznanje grešaka, kojih je, bez sumnje, bilo na obje strane, te zrelost da prepoznate potrebe građana i novog vremena koje živimo", rekao je Šehović.

I pored najava, nema opozicione inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Novinare je zanimalo kad Šehović očekuje da bi mogla biti reaktivirana, da li već u narednim danima?

"Odluka o privremenom povlačenju inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi bila je mudra i opravdana. Jer, koliko je važno za državu da inicijativa bude usvojena, jednako su, stabilnosti radi, važni i uslovi u kojima će se to desiti, kao i šta će se nakon izvjesnog pada Vlade dešavati", pojasnio je on.

Dodaje da ako imamo Vladu koju od 81 poslanika bukvalno podržava svega nekolicina, koji staju u jednocifreni broj, ozbiljni političari ne smiju dozvoliti da se ta činjenica zamagli populističkom pričom o navodnoj korupciji ili pak mantrom o "kupljenim“ poslanicima. Zato je poručuje potrebno dodatno kratko vrijeme da se čitav proces kvalitetnije pripremi i bolje iskomunicira.

Nije naglašava poenta samo srušiti Vladu "koja to odavno suštinski nije, nego i definisati jasan redosljed političkih poteza nakon toga, kako bi država što prije izašla iz političkog i institucionalnog ćorsokaka u kojem tavori više od godinu, i konačno se zaputila evropskim, evroatlantskim i građanskim putem, sa koga je, nažalost, skrenula".

"Dodatnih nekoliko nedjelja je bilo očigledno potrebno da bismo stvorili pretpostavke za zajedničko efektuiranje onoga što se mjesecima čini tako očiglednim: hitnu smjenu Vlade zbog nekompetentnosti i nespremnosti da se nosi sa odgovornošću koju vođenje države podrazumijeva. Međutim, nema nikakve dileme da je došlo vrijeme za raščišćavanje političke situacije u državi. Vjerujem da je pitanje dana kada će se inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi ponovo naći u skupštinskoj proceduri. Prilično sam siguran da će dobiti podršku parlamenta na vanrednoj sjednici koja će se tim povodom zatražiti, pa nije isključeno da već tokom februara izglasamo nepovjerenje aktuelnoj, ali i dobijemo novu vladu", najavio je Šehović.

Rekao je da se pregovori o rješavanju političke krize vode na nekoliko nivoa. Novinare je zanimalo kakav očekujete rasplet?

"Rasplet mora ići u jedinom mogućem pravcu: nekoj vrsti pregrupisanja na političkoj sceni i bliže programske saradnje građanski orjentisanih partija. I zajedničkoj spoznaji da je postizanje najšireg mogućeg evropskog konsenzusa, baš kao i društvena kohezija u vremenu veoma izraženih podjela po raznim osnovama, apsolutni prioritet ukoliko želimo da idemo naprijed u budućnost, a ne nazad u prošlost. A vjerujem da ubjedljiva većina naših građana baš to želi", istakao je Šehović.

Preduslov pojašnjava za takav razvoj događaja je da se promijeni pristup, da se izađe iz dosadašnjih političkih okvira, da se otvore prostor za drugačiju političku dinamiku, da se ostavi politička sujeta po strani, ali i da konačno kako navodi prestanu da se samozavaravaju da je moguća saradnja sa onima koji su okupljeni oko prevaziđene, retrogradne, destruktivne ideološke matrice! Jer je kazao je presjek "našeg ubjedljivo većinskog - građanskog i evropskog; i njihovog - nazadnog i suštinski antievropskog sistema vrijednosti, prazan skup! I tačka".

"Svaka takva neprincipijelna saradnja će se kao bumerang na srednji i dugi rok vratiti ne samo onima koji se u tu avanturu upuštaju, nego što je najgore - društvu u cjelini. Čemu, nažalost, posljednjih 12 mjeseci svjedočimo.

Naravno, da bi se to desilo, da bi programski srodni politički subjekti sarađivali, sve partije moraju najzad da shvate da zaštita sitnih, partikularnih interesa više nije opcija, te da se svi skupa moramo mijenjati. I vlast i opozicija. Ta promjena ne znači bilo čiju kapitulaciju, već priznanje grešaka, kojih je, bez sumnje, bilo na obje strane, te zrelost da prepoznate potrebe građana i novog vremena koje živimo.

Građani od nas u opoziciji očekuju da imamo dovoljno samosvijesti da priznamo sopstvene loše poteze, te potrebne mudrosti da ne insistiramo na ponašanju, pojedinim kadrovskim rješenjima i pristupu politici generalno, koji nas je i odveo u opoziciju. Mudriji su davno kazali da je ludost ponavljati istu stvar i očekivati drugačije rezultate. Od nas se očekuje reforma. Temeljna i iskrena. Na nama je da pokažemo da smo dorasli tim očekivanjima", kazao je Šehović.

Novinare je zanimalo koliko je realno da Vlada bude oborena imajući u vidu podršku parlamenta za budžet, ali i ključni zakon u programu "Evropa sad“ za koji je glasalo 10 poslanika opozicije?

"Odlazak ove vlade nema veze sa nekoliko zakonskih rješenja koja su se našla na dnevnom redu Skupštine, a za koje su se Socijaldemokrate godinama unazad zalagale, doduše u drugačijem obliku i dinamici primjene.

Apsolutno smo uvjereni, jednako kao i MMF, odnosno dobar dio stručne javnosti, da je povećanje minimalne zarade, kao i kompletan program "Evropa sad“, trebalo sprovesti fazno. Tako se ne bi desilo da se zbog nedovoljne promišljenosti koja je demonstrirana, žurbe da se navrat-nanos, bez ozbiljnih ekonomskih analiza i potpunijeg sagledavanja efekata predloženih mjera, te vještačkog povećanja zarada u tolikom obimu koje nije rezultat veće produktivnosti, zaposleni iz najranjivijih mikro i malih preduzeća koja pripadaju nisko profitabilnim djelatnostima otpuštaju, a sama preduzeća gase, jer nijesu u stanju da izdrže takve iznenadne namete. Ipak, na nivou principa, ne želimo da budemo protiv nečeg za šta smo se, iako u bitno drugačijoj formi, zalagali. Ali i javno nebrojeno puta upozoravali na moguće negativne posljedice neprihvatanja naših dobronamjernih sugestija za korekciju predloženih rješenja", istakao je Šehović.

Novinare je zanimalo zašto je SD glasala za izmjene zakona o povećanju minimalne zarade, da li je sa tim preuzela odgovornost za implementiranje programa "Evropa sad“?

"Bilo bi politički neprincipijelno, licemjerno i oportunistički, da SD kao jedini razlog za opredjeljivanje za neko rješenje uzimaju činjenicu da li je to predložila ova vlada ili ne. Naravno, u obrnutim situacijama bilo je upravo tako, pa su naši prijedlozi, poput onog o neoporezivom dijelu zarade, nižem poreskom opterećenju poslodavaca i nižoj stopi PDV-a za ugostiteljstvo odbijani, da bi se svega par mjeseci kasnije našli u prijedlozima te iste vlade, ili konstituenata parlamentarne većine.

Aktuelna vlada pak, šta god uradila, a radila je gotovo sve pogrešno, mora da padne prije svega zbog konstrukcione greške koje je čine u političkom smislu defektnom: sastavljena je, odnosno ima podršku od ekstremista sa isključivim i davno prevaziđenim svjetonazorima. Koji kao takvi predstavljaju prijetnju po građanski karakter države, kao naše temeljne vrijednosti. Sve ostalo je samo razlog više", poručio je Šehović.

Kongres SD-a okretanje novog lista i podvlačenje crte

SD očekuje Kongres i šta Šehović očekuje od njega. Novinare Pobjede je zanimalo da li SD očekuje kadrovska, ali i dijelom programska obnova?

"Kongres koji nas očekuje 30. januara će i u suštinskoj i u simboličkoj ravni označiti okretanje novog lista u partiji i podvlačenje crte, zahvaljujući čemu će se otvoriti prostor za nove, mlađe ljude, a opet sa dovoljno političkog iskustva, koji su svjesni važnosti političkog trenutka spremni da ponesu svoj dio odgovornosti i predvode drugu najjaču opozicionu (za sada) stranku u aktuelnom sazivu parlamenta. Ali i da budu pravi promoteri naprednog sistema vrijednosti, zagovornici dijaloga, kompromisa i programske saradnje, odnosno spremni da vrše emancipatorsku ulogu koja političkoj grupaciji koja pripada savremenoj a ne demagoškoj partiji lijevog centra, zajedno sa još jednim nevelikim brojem političkih subjekata, zaista i pripada.

Posebno smo ponosni na ovaj kongres, jer se suštinski kadrovski, programski i organizacioni iskoraci i promjene dešavaju upravo na inicijativu predsjednika Ivana Brajovića i drugih iskusnijih kolega. Time smo, rekao bih, pokazali značajan demokratski kapacitet unutar same partije i potencijal za pozitivnu promjenu.

Kada uzmemo u obzir da ćemo građansku profilaciju i bijeg od fundamentalizma i ekstrema bilo koje vrste nastaviti da ugrađujemo u same temelje SD-a, vjerujem da ćemo nastaviti i da nalazimo sagovornike u svima koji su u prioritete stavili: kvalitet života i prihvatanje različitog, a eliminisali isključivost, radikalizam i mržnju", zaključio je Šehović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.