ASK: Neopravdano razrješenje Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

ASK: Neopravdano razrješenje Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije

Načelo vladavine prava je temelj funkcionisanja demokratske pravne države i, kako se to navodi u pravnoj teoriji, podrazumijeva zahtjev za prâvom ograničenom i odgovornom političkom vlašću koja svojim djelovanjem ostvaruje i štiti najširi korpus ljudskih prava i sloboda, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije povodom smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Dodaju da je u tom pravcu, posebno važna i delikatna uloga nosilaca najviših funkcija izvršne vlasti, koji imaju pojačanu javnu odgovornost da ličnim primjerom i zakonitim postupanjem doprinose snaženju vladavine prava i integriteta javne uprave.

"Povodom informacije da je Vlada Crne Gore razriješila predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Agencija za sprječavanje korupcije koristi priliku da još jednom ukaže na nalaze iz Mišljenja na Odluku o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou („Službeni list CG“ br. 125/20 i br. 11/21), od 19. aprila 2021. godine, posebno imajući u vidu kompleksnost i osjetljivost pitanja koje taj Savjet određuje kao svoju nadležnost.

U pomenutom mišljenju navodi se da je Odluka o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou donijeta suprotno odredbi člana 12 Uredbe Vlade Crne Gore, a da članovi 3, 5, 6, 7 i 9 predmetne Odluke mogu dovesti do potencijalnih rizika od ugrožavanja javnog interesa zbog nedovoljne preciznosti, te uočenog nedostatka transparentnosti i širokih diskrecionih ovlašćenja u pojedinim procedurama, čime je stvoren prostor za različite zloupotrebe", navode iz ASK.

Konkretno, pojašnjavaju da kada je u pitanju član 5 Odluke koji se odnosi na sastav Nacionalnog savjeta, Agencija je ukazala da njime nije definisana jasna struktura Savjeta kroz određivanje broja njegovih članova, te kriterijumi po kojima će se vršiti njihov izbor, odnosno razrješenje. Time su dodaju iz ASK, ostavljena široka dikreciona ovlašćenja predlagaču da paušalno utvrđuje broj članova Savjeta, kao i da imenuje i razrješava njegove članove proizvoljno, u nedostatku kriterijuma.

"Kako se u članu 5 stav 2 Odluke navodi da je potpredsjednik Vlade, po pravilu, predsjednik Savjeta, što je ujedno i jedini „okvirni“ kriterijum za izbor člana Savjeta, Agencija smatra neopravdanim korišćenje zakonske mogućnosti izuzetka koji je ostavljen u ovom članu, te razrješenja predsjednika Savjeta iako obavlja funkciju potpredsjednika Vlade", saopšteno je.

Agencija je apelovala na nosioce najviših funkcija izvršne vlasti da svoje djelovanje zasnivaju na poštovanju prava, ukazujući da proizvoljnost i nepotpuni kriterijumi u normi, te druge nepreciznosti koje mogu dovesti do koruptivnog rizika neminovno narušavaju integritet, etičnost i transparentnost, uzrokuju različite zloupotrebe i štete po javni interes, i otvaraju prostor za pojavu nekog od oblika koruptivnog ponašanja.

"Samim tim, ovakvi postupci duboko zadiru i u vladavinu prava i ugrožavaju povjerenje građana u rad javne uprave", poručuju iz ASK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.