Đukanović u Prištini

"Vrijeme je da Evropa ponovi poruku da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mjesto u EU"

Vjerujemo da je vrijeme da Evropa veoma jasno ponovi svoju izvornu poruku, a ta poruka je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mjesto u EU i da će to mjesto zauzeti onom brzinom kojom budu u stanju da realizuju reforme i da usvoje standarde koji će ih učiniti organskim dijelom savremene evropske organizacije, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon razgovora sa kosovskom koleginicom. Poručio je da će Crna Gora podržati članstvo Kosova u SE. Kosovska predsjednica je Đukanoviću zahvalila na doprinosu u priznavanju nezavisnosti i istakla da dvije zemlje dijele zajedničku i jasnu viziju naše evroatlanske budućnosti

Predsjednik Đukanović, pored toga što se dokazao kao bitan saveznik Republike Kosovo, takođe je i posvećen prijatelj našeg naroda na čemu želim i da mu se danas ponovo zahvalim. Kosovski narod veoma cijeni Vaš bitan doprinos u priznanju naše nezavisnosti i posvećenost zajedničkom radu u borbi protiv zlonamjernih i štetnih uticaja u našem regionu od strane drugih faktora - kazala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu.

Ocjenjujući posjetu crnogorskog kolege istorijskom istakla je da kao dvije demokratske i slobodoljubive države jeste "bitno da stojimo rame uz rame pred ruskom agresijom i destabilizujućim tendencijama ruskih satelita ovdje u našem regionu".

"Diskutovali smo o našoj nepokolebljivoj posvećenosti održivom miru i stabilnosti u našem regionu, o bitnosti napretka naše ekonomske saradnje ali i o našoj zajedničkoj budućnosti u evroatlanskim strukturama. Ponosni smo na naše dobre odnose kao dvije nezavisne i suverene države koji postaju još posebniji zbog međuljudskih odnosa ali i kao rezultat angažovanja albanske zajednice u Crnoj Gori ali i crnogorske zajednice koja živi na Kosovu, koje su stvorile nove mostove koje povezuju naše dvije zemlje. Sa Crnom Gorom takođe dijelimo fantastičnu saradnju u nizu oblasti, gdje posebno želim da istaknem turizam i činjenicu da naši građani istorijski provode ljetnji odmor na lijepim plažama počev od Ulcinja duž čitave prelijepe crnogorske obale, ali takođe i izuzetan doprinos Crne Gore davne ‘99 godine otvarajući vrata i srca mnogim građanima iz Republike Kosovo koji su tamo odsjeli kao izbjeglice, koji su pronašli tamo zaštitu i utočište u najtežim vremenima", kazala je kosovska predsjednica.

Osmaniizjavafoto

Crna Gora i Kosovo dijele, kako je kazala, zajedničku i jasnu viziju naše evroatlanske budućnosti, te je sa Đukanovićem dogovorila produbljenje saradnja u cilju još veće stabilnosti regiona. Istakli su i veliku važnost autenčične regionalne saradnje promovišući načela jednakosti i sveobuhvatnosti, a pogotovu saradnju u okviru berlinskog procesa.

"Ističući bitnosti jačanja međunarodne pozicije Kosova danas sam zatražila podršku Crne Gore za učlanjenje Kosova u SE kao i u ostale organizacije. Kao što znate, od posebne važnosti, pogotovu u trenutnoj situaciji u Evropi, jeste NATO a posebno za Kosovo je bitno Parnerstvo za mir kao prvi korak u pravcu učlanjenja u NATO. Crna Gora je jasan primjer kako je učlanjenje u NATO poslužilo samo jačanju bezbjednosti našeg regiona, s toga bi i na učlanjenje Kosova trebalo gledati iz ove prizme, doprinosa većem stabilitetu i bezbjednosti na čitavom ZB", kazala je ona.

Ubijeđena je da će ova posjeta odjeknuti jačanjem dvostrane saradnje prema ispunjenju zajedničkih ciljeva.

"Neka ova posjeta posluži kao dokaz našeg nepokolebljivog angažovanja za mir, bezbjednost i prosperitet na ZB. Naše dvije zemlje imaju ključnu ulogu i srž su za zaustavljanje zlokobnih namjera Rusije koje teže da unište naša zajednička dostignuća na našem evroatlanskom putu", navela je.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da su odnosi između Crne Gore i Kosova uzorni, odnosi otvorenosti, odnosi prijateljstva jedne vrlo razvijene i povjerljive međudržavne saradnje, odnosi koji su takvi, jer su zasnovani na identičnim strateškim ciljevima dvije države, a to je usvajanje evropskog sistema vrijednosti i pripadnost evropskim i evroatlantskim integracijama.

Posjetio je ocijenio kao priliku da se učvrstipovjerenje i identifikuju nove prostori za unapređivanje međudržavne saradnje te  dobra poruku svima u susjedstvu, u regionu "da su ovakvi odnosi mogući na Zapadnom Balkanu, da treba da ih prihvatimo kao zajedničku tekovinu i da ih i dalje razvijamo, da učvršćujemo povjerenje i stabilnost u našem regionu i na taj način otvaramo perspektivu dogledno evropskoj budućnosti i dinamičnom ekonomskom i demokratskom razvoju svake od naših zemalja i regionu u cjelini".

Pozdravio je činjenicu da je Kosovo okrenuto istim strateškim ciljevima kao i Crna Gora i u tome, kako j rekao, prepoznajemo mogućnost ne samo da jedni druge podržavamo, nego da kroz razmjenu iskustava jedni drugima pomažemo da uspješnije savladavamo izazove na tom putu i da u doglednoj budućnosti dostignemo taj cilj.

"Crna Gora je već članica NATO-a, znam da Kosovo teži ka tom cilju i jedni i drugi težimo članstvu u EU i vjerujem da na tom planu imamo šta jedni drugima da ponudimo i da će to biti jedno od važnih polja naše buduće saradnje. Takođe, pažljivo pratimo i razvoj događaja na rješavanju ključnog problema kojim se Kosovo bavi u ovom vremenu, to je problem normalizacije odnosa sa Srbijom. Ono što je logično Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost i umijeće da političkim putem rješava sva otvorena pitanja sa susjedima, podržavamo dakle politički dijalog koji postoji između Prištine i Beograda i vjerujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će obezbijediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da se odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove povjerenja i putem dobrog razvoja. Dakle, vjerujemo da je veoma važno da se bude istrajan u tom političkom procesu, jer to nije samo pitanje koje se tiče Kosova i Srbije, pitanje koje se tiče stabilnosti regiona i zbog toga kao sused i Kosova i Srbije pokazujemo visoku zainteresovanost da se taj dijalog nastavi i da u doglednoj budućnosti rezultira jednim održivim sporazumom", rekao je Đukanović.

ukanoviizjavafoto

Kazao je da ima dobre vijesti kada je Crna Gora u pitanju.

"Uprkos izvjesnim problemima tokom posljednjih godinu i po – dvije dana, dakle izazvanim prije svega malignim uticajima sa inostranih adresa čiji je cilj bio da obeshrabre Crnu Goru na njenom evropskom putu. Crna Gora je stabilno na evropskom i evroatlantskom putu. Crna Gora je pokazala funkcionalnost svoje parlamentarne demokratije. Dakle, pokazala je i tada kada je došlo do promjene vlasti nakon tridesetogodišnjeg kontinuiteta jedne vladajuće koalicije, a i tada kada je trebalo nakon samo godine i četiri mjeseca smijeniti Vladu koja nije bila u stanju da odgovori izazovima sa kojima se Crna Gora suočavala. Dakle, promijeniti Vladu u jednoj vrlo demokratskoj parlamentarnoj proceduri, dakle, što vjerujem može služiti na čast demokratskoj kulturi Crne Gore. Crna Gora je i tokom tog perioda pokazala nepokolebljivost u svojoj pripadnosti NATO-u i nepokolebljivost u putu dostizanja evropskog cilja. Sada imamo novu Vladu koja je za svoj prioritet odabrala deblokadu pregovaračkog procesa sa EU i dostizanje moguće dinamike u pregovaračkom procesu i to me ohrabruje da će Crna Gora sačuvati svoju lidersku poziciju u pregovaračkom procesu, u odnosu na sve ostale zemlje aspirante i da je realna projekcija da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU", naveo je Đukanović.

Kolege predsjednici su se složili da je  najbolji mogući izbor za sve zemlje našeg regiona evropski sistem vrijednosti pripadnost EU i NATO-u ali i da je to i interes EU.

"Vjerujemo da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična geopolitička investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost. Vjerujemo da je nažalost jedna ozbiljna tragedija koja još uvijek traje u Ukrajini bila povod da se prenemo svi u Evropi i da shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru vlastite budućnosti Ukrajine na udaru nego je na udaru i evropska bezbjednost i evropski sistem vrijednosti i da bi iz tog iskustva morali izvući nauk kada je u pitanju Evropa u cjelini, ali prevashodno kada je u pitanju budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Đukanovič.

Uvjereni su i da je vrijeme da se prestane sa kolebanjima oko perspektive politike proširenja i politike ujedinjenja Evrope.

"Vjerujemo da je vrijeme da se prestane sa različitim porukama sa različitih evropskih adresa. Vjerujemo da je vrijeme da Evropa veoma jasno ponovi svoju izvornu poruku, a ta poruka je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mjesto u EU i da će to mjesto zauzeti onom brzinom kojom budu u stanju da realizuju reforme i da usvoje standarde koji će ih učiniti organskim dijelom savremene evropske organizacije. Očekujemo da bi u ovom vremenu i u narednom vremenu mogli imati da kažem obnovljenu riješenost Evrope da nastavi sa politikom proširenja, i da će to značiti jasnu i dogledniju perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana i vjerujem dakle da će i Kosovo i Crna Gora tu šansu na pravi način razumjeti i iskoristiti i ostvariti ono što su zajednički strateški interesi", rekao je Đukanović.

Podsjetio je da je Crna Gora država koja je u oktobru 2008. godine priznala nezavisnost Kosova i nakon toga je potpuno jasan i njen stav prema intenciji Kosova da postane dio evropskih i širih organizacija i integracija.

"Razumijemo da je blagodet ne samo za Kosovo, nego rekao bih za region i za Evropu svako novo članstvo u Savjetu Evrope imajući u vidu značaj koji ta organizija ima. Riječ je o najstarijoj evropskoj političkoj organizaciji, nekoj vrsti predvorja za EU. Dakle, organizaciji koja je posebno posvećena pitanjima ljudskih prava, pitanjima demokratije, pitanjima vladavine prava. Mi smo kao najmlađa članica Savjeta Evrope veoma dobro iskoristili svoju pripadnost u Savjetu Evrope i mislim da smo mnoge reforme uspješno organizovali i da su nam te reforme pomogle da napredujemo na putu evropske integracije. Prema tom ja mislim da je to korist za sve i korist za Evropu u cjelini. Na taj način razumijemo i aplikaciju Kosova za članstvo u Savjet Evrope i onda je valjda potpuno logično i prirodno da podržavamo tu intenciju i nastavićemo zapravo da radimo ono što smo radili i u prethodnom periodu razumijevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država bude dio savremenih, političkih, ekonomskih i demokratskih integracija", rekao je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.