Abazović: Bez efikasne javne uprave nećemo stići do EU;  Dukaj: Najveći izazov profesionalizaciji javne uprave je njena depolitizacija

Obilježen Međunarodni dan javne uprave

Abazović: Bez efikasne javne uprave nećemo stići do EU; Dukaj: Najveći izazov profesionalizaciji javne uprave je njena depolitizacija

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar javne uprave Maraš Dukaj ocijenili su večeras da je profesionalizacija javne uprave jedan od najvažnijih uslova za ulazak u Evropsku uniju i ostale reforme.

„Bez efikasne javne uprave ne možemo dostići svoj strateški cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji. Hvala vam što ste uprkos skromnim platama odlučili da se žrtvujete za državu. Cilj je da vjerujemo u svoj rad i da se on zasniva  na Ustavu  i zakonu i da naš rezultat bude bolji i kvalitetniji “, kazao je premijer večeras svečanom prijemu upriličenom u Vili „Gorica“ povodom Međunarodnog dana javne uprave.

Ministar Dukaj je kazao je da je najveći izazov u profesionalizaciji javne uprave njena depolitizacija.

„Najveći izazov u daljoj profesionalizaciji javne uprave, i u njenoj većoj efikasnosti, biće udaljavanje dnevne politike iz specijalizovanih službi i servisa u državnoj upravi i lokalnim samoupravama. Na ovom pitanju moramo postići opšti društveni konsenzus. U suprotnom nam ostale reforme neće dati željene rezultate“, ocijenio je ministar Dukaj na svečanosti.

Ministar je, govoreći o aktivnostima svog resora rekao da Ministarstva javne uprave radi ambiciozno na nekoliko strateških pravaca.

„Jedan od prioriteta je unapređenje stanja u oblasti digitalizacije. To je jedan od ključnih elementa reforme javne uprave u razvijenim zemljama. Crna Gora, nažalost, na ovom planu zaostaje iza Zapadne Evrope pa i nekih zemalja u okruženju. Savremena e-uprava poboljšava efikasnost i dostupnost javnih usluga, olakšava administrativne procedure i postupke, povećava povjerenje građana i njihovo učešće u kreiranju javnih politika i obezbjeđuje značajne uštede za građane, privredu i samu državu“, kazao je ministar.

Naglasio je da Ministarstvo, na normativnom planu, radi na izmjenama i dopunama više zakona među kojima su: Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o NVO i Zakon o državnim službenicima i namještenicima te da priprema Zakon o Vladi – propis koji do sada nije postojao u pravnom sistemu Crne Gore.

„Ovaj zakon će normativno urediti položaj Vlade u sistemu, kao i odnose sa drugim državnim organima. Na taj način će se neupitno ojačati institucije, a time i povjerenje građana u njihov rad“, kazao je  Dukaj.

Ministar se zahvalio na podršci međunarodnim partnerima među kojima su Delegacija EU u Crnoj Gori, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Inicijativa Evropske komisije i OECD-a za poboljšanje upravljanja i vladanja – SIGMA i Regionalna škola javne uprave.

Na svečanosti su uručene nagrade najboljim službenicima čime je, po riječima ministra, pokazano da se njihov rad cijeni i da Ministarstvo javne uprave afirmiše napore državnih i lokalnih službenika u pravcu stvaranja administracije u koju se ima povjerenja.

„Međunarodni dan javne uprave je prilika da naglasim da navedene ciljeve možemo ostvariti samo sa kompetentnim, profesionalnim i posvećenim državnim službenicima i namještenicima koji su nosioci svih procesa ka prosperitetu naše Crne Gore“, kazao je večeras na svečanosti ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je poručila da su prioriteti svih građana i građanki bolja zdravstvena i socijalna zaštita, jednakost, ekonomska sigurnost, koje nije moguće ostvariti bez efikasnih i kvalitetnih usluga javne uprave.

Podsjetila je da UNDP, uz finansijsku podršku EU, daje podsticaj reformi i digitalizaciji, kao i da je već razvio niz elektronskih usluga, poput onih za lakši pristup kvalitetnom obrazovanju i olakšano pokretanje i vođenje biznis.

„Ovo će ne samo pojednostaviti tehničke i birokratske procese, već će značiti i veću transparentnost u javnom sektoru. Međutim, moramo biti fokusirani ne samo na tehnološki razvoj, već i na ljudsku stranu ove promjene. Institucije moraju biti primjer i podsticati radni ambijent za sve žene i muškarce, kreirajući uslove za jednake šanse u karijernom napredovanju. Samo uz postojanje otporne, motivisane i inkluzivne javne uprave, koja svoje uspjehe dijeli sa građanima kojima služi, bićemo snažniji kao društvo“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Direktorica Uprave za kadrove Jovana Nišavić je poručila da reforma javne uprave znači stvaranje profesionalne kulture koja doprinosi unapređenju kvaliteta života građana kroz pružene javne usluge i veću orjentisanost ka rezultatima.

Ona je istakla da službenik nije više samo „birokrata“ koji je ekspert za primjenu prava u njegovoj oblasti, već i profesionalni menadžer orjentisan na zadovoljenje potreba građana, a samo zadovoljan državni službenik može biti pokretač transformacije javne uprave u modernu i inkluzivnu upravu 21.vijeka.

Svečanosti je prisustvovalo više članova Vlade, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici opština i druge visoke zvanice.

Nagrađeni najbolji službenici u ministarstvima

Na inicijativu Ministarstva javne uprave nagrađeni su najbolji službenici u ministarstvima i upravama: za doprinos transparentnosti javne uprave Milena Nikčević iz Ministarstva javne uprave, Sonja Vojinović iz Uprave za kadrove i Tatjana Radenović iz Ministarstva javne uprave. Za doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave u 2021. godini nagrađene su Snežana Drobnjak iz Uprave za inspekcijske poslove i Milica Vučinić iz Ministarstva javne uprave. Za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga u 2021. godini nagradu su dobili Ana Labudović iz Ministarstva prosvjete i Predrag Šljukić iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.