23. 05. 2020 - 14:10
ČAK ČETIRI FRANCUSKA KLUBA NA RUBU BANKROTA U najgoroj...
907
Shares
ČAK ČETIRI FRANCUSKA KLUBA NA RUBU BANKROTA U najgoroj situaciji nekadašnji prvak Evrope i mnogima omiljeni tim

MARSEILLE U VRLO TEŠKOJ SITUACIJI

ČAK ČETIRI FRANCUSKA KLUBA NA RUBU BANKROTA U najgoroj situaciji nekadašnji prvak Evrope i mnogima omiljeni tim

Sport.ba
23. 05. 2020 - 14:10
0
Shares

Odluka francuskih vlasti o prekidu nacionalnog nogometnog prvenstva zbog epidemije koronavirusa donijela je ogromne financijske gubitke klubovima. Prema pisanju francuskih listova klubovi Ligue 1 su zabilježili čak 500 miliona eura gubitaka.

Najteža je situacija u redovima Marseillea, Bordeauxa, St Etiennea i Lillea koji se nalaze na rubu bankrota. Internetska stranica Mediapart navodi kako su samo tri prvoligaša ostvarila nekakvu dobit, dok je preostalih 17 u "crvenom". Među gubitnicima najteže je pogođen OM, koji je iskazao manjak od 206,3 miliona eura.

Najveći gubitak novca klubovi imaju od TV prava jer je Canal+ odbio isplatiti sav iznos jer se dobar dio sezone nije ni odigrao nakon što je prvenstvo prekinuto. Klubovi su ostali i bez prihoda od ulaznica, prodaje suvenira...

Francuska vlada je obećala pomoć od 200 miliona eura, međutim strahuje se kako to neće biti dovoljno da se pokriju troškovi.

Ligue de Football Professionnel (LFP) je odmah reagirala priopćenjem negiravši tvrdnje iznesene u istraživanju Mediaparta.

"Liga je uzela zajam koji mu je zajamčila država kako bi klubovima Ligue 1 i Ligue 2 platili protuvrijednost televizijskih prava koja su nakladnici odbili platiti nakon preuranjenog završetka sezone 2019/20. Cilj mu je poduprijeti aktivnost profesionalnog nogometa i poslove vezane uz njega, kao i financijsku situaciju klubova i njihove novčane tijekove potrebne nakon konačnog prekida prvenstva nakon vladinih mjera", poručili su iz LFP-a.

Prošle sedmice Amiens je podigao tužbu Upravnom sudu zahtijevajući da se poništi odluka o prekidu natjecanja u Ligue 1 uz tvrdnju kako je odluka vodstva lige "nepravedna i neosnovana".

"Smatramo da je ta odluka suprotna pravednosti u sportu. Riječ je o sankcijskoj odluci Lige. Ova je odluka nepoštena i protiv ove odluke primorani smo na borbu, pred sudom", kazao je predsjednik kluba Bernard Joannin.

Sudsku borbu najavio je i dugogodišnji predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas kazavši kako će tražiti "desetke miliona eura odštete jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone."

"Samo su Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Gibraltar i Francuska odlučile zaustaviti prvenstva, premda je nekim zemljama situacija s koronavirusaom bila i teža. Međutim, oni pronalaze rješenja", kazao je predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas za L'Equipe.

"Francuska je svjetski nogometni prvak, ali ova epizoda nas podsjeća da ona nije nogometna zemlja. Nogomet u Francuskoj je mnogo manje važan nego kod naša četiri velika susjeda, Engleza, Španjolaca, Talijana i Nijemaca", smatra direktor agencije News Tank Football Dominique Courdier.

Učitaj još novosti