09. 07. 2020 - 08:57
Šta Cristiano Ronaldo i Nikola Tesla imaju zajedničko? Mnogo...
907
Shares
Šta Cristiano Ronaldo i Nikola Tesla imaju zajedničko? Mnogo više nego što mislite

Šta Cristiano Ronaldo i Nikola Tesla imaju zajedničko? Mnogo više nego što mislite

09. 07. 2020 - 08:57
0
Shares

Najbolji sportisti svijeta moraju da rade svakodnevno kako bi bili u top formi da bi na terenu pokazali ono za šta su plaćeni.

Jedna od najvažnijih stvari za svakog sportistu je dobar san, a Cristiano Ronaldo koristi sličnu formu kakvu je koristio i Nikola Tesla.

Naime, Nick Littlehales je lični trener Portugalca, a angažovan je još u doba kada je Ronaldo igrao za Real, a kada ga je trenirao Carlo Ancelotti.

“Stajao sam na ivici terena za trening, pričao s osobljem Reala, kad je dotrčao Ronaldo. Trenirao je cijeli dan i čovjek bi očekivao da nakon toga otrči u svlačionicu na tuširanje. On je pitao o čemu smo razgovarali. Zanimalo ga je šta se događa jer je uvijek ulagao u sebe. Radeći s njim uočio sam da ga ni najmanje ne zanimaju uobičajene dijete niti kopiranje drugih. Jedino što ga zanima je: da li to funkcioniše na njemu?”

Littlehales mu je pripremio raspored spavanja koji savjetuje svima: spavanje u fetalnom položaju, u čistoj posteljini, ugašenog telefona, TV-a i svih ekrana najmanje već sat i po prije odlaska na spavanje. Osim toga, preporučuje spavanje na madracu od pametne pjene debljine 10 centimetara i spavanje – pet puta po 90 minuta.

On ističe da tradicionalnih osam sati zdravog neprekidnog sna ne predstavlja preporučljivu formulu, već smatra da takav ritam narušava prirodni ritam.

Prema takvoj formuli, smatra on, kancelarijski službenik bio bi najneproduktivniji između 13 i 15 sati. Što se sportista tiče, biti savršeno fit u 15 sati svake subote vrlo je važno. Tako i za njegovog glavnog klijenta Ronalda, prenosi “lepaisrećna”.

Vrlo zanimljivo, sličnu formulu za savršen san svojevremeno je primjenjivao i Nikola Tesla. Kod njega je doduše riječ o asketskoj verziji – četiri puta po 45 minuta. Tesla je poseban slučaj i pronašao je individualnu formulu koja najbolje pristaje upravo njemu.

Učitaj još novosti