Član američke kovid komisije otkrio: Koronavirus je biotehničkog porijekla, krivi su za smrt miliona ljudi
Ilustracija

Član američke kovid komisije otkrio: Koronavirus je biotehničkog porijekla, krivi su za smrt miliona ljudi

Član kovid komisije vodećeg medicinskog časopisa Lanset prof. Džefri Saks upozorava da postoji opasno istraživanje virusa, koje se sprovodi van očiju javnosti.

On ističe da je "prilično uvjeren da je kovid-19 izašao iz biotehničke laboratorije Sjedinjenih Američkih Država".

On smatra da postoje jasni dokazi da su američki Nacionalni institut zdravlja, kao i mnogi članovi naučne zajednice, sputavali sprovođenje ozbiljne istrage porekla kovida-19 i odvraćali pažnju od hipoteze da je moguće da su riskantna istraživanja podržana od strane SAD-a dovela do miliona smrti.

Kroz svoja istraživanja kao predsjednik komisije, profesor Saks je došao do zaključka da postoje veoma opasna biotehnička istraživanja koja se skrivaju od javnosti, a da je veliki dio ovih istraživanja podržavala Amerika, kao i da je vrlo moguće da je SARS-kov-2, virus odgovoran za kovid-19, nastao opasnim istraživanjem virusa koje je pošlo po zlu.

Ukoliko je ta hipoteza tačna, implikacije bi bile veoma potresne, jer bi to značilo da članovi naučne zajednice snose odgovornost za globalnu katastrofu.

Saks je pozvao na nezavisnu istragu porijekla virusa kao koautor članka u stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD.

Dva opravdanja

U intervjuu za "Current affairs" profesor Saks objašnjava kako je, kao predsjednik komisije za kovid medicinskog časopisa, došao do zaključka da su moćni akteri onemogućavali sprovođenje prave istrage.

Ističe i zašto je važno otkriti porijeklo kovida.

"Postoji veoma opasno istraživanje uz malo odgovornosti, a javnost ima pravo da za to zna, jer smo mi oni čiji se životi rizikuju bez naše saglasnosti" .

Saks ističe da postoji mnogo razloga da vjerujemo da su sprovođena istraživanja koje su se bavila ovom grupom virusa u okviru kojih je pokušana modifikacija na način koji bi ih potencijalno učinio smrtonosnijim.

"Postoje objavljene studije o tome. Postoje i intervjui. Postoje i predlozi istraživanja. Ali Nacionalni institut ne progovara. Ne postavlja pitanja. A ni naučnici nikada nisu pitali. Od prvog dana, držali su ovu alternativu podalje od svojih pogleda. A kada diskutuju o alternativi, ne diskutuju o istraživačkom programu, već o manje bitnim stvarima o laboratoriji, a ne kakvo je stvarno istraživanje bilo u toku".

On naglašava da ne poziva na zaključak, već na istragu.

"Konačno, nakon dvije i po godine, vrijeme je da se prizna da je moguće da je virus izašao iz laboratorije i da postoje podaci koje moramo da znamo".

Saks precizira da je postojalo više tipova eksperimenata u kojima je manipulisano genima opasnih virusa. To je podiglo uzbunu i 2014. godine je uveden moratorijum na ovaj tip istraživanja.

"Ali zastupnici ovog tipa istraživanja su nastavljali, aplicirali i konačno ukinuli moratorijum 2017. I govorili su kako je bitno sprovoditi ovakva istraživanja, jer, kako su tvrdili "postoje mnogi virusi. I ne znamo kada će postati visoko patogeni, i da moramo da razvijemo ljekove i vakcine protiv njih".

Međutim, istraživači nisu ciljali samo na to da testiraju viruse koje su sakupljali u prirodi, precizira Saks.

"Ciljali su na to da ih modifikuju i da testiraju svoje ljekove i vakcine i teorije protiv opasnih virusa. Možete da čujete snimljene naučnike, kako objašnjavaju kako nije dovoljno testirati samo jedan ili dva virusa i da moraju sve da testiraju. Onda su shvatili, da samo virus sličan SARS-u, ako nema određen dio gena, gotovo sigurno neće biti tako efektivan. Tako da su se prihvatili ideju. "Hajde da ga ubacimo. Za mene je to zapanjujuće".

Saks precizira da su na Institutu za virologiju u Vuhanu naučnici trenirani od strane američkih naučnika da koriste napredne bioinžinjerske metodologije, prenosi portal NSPM.

Pogotovo su naučnici u Sjevernoj Karolini, Teksasu bili u bliskom kontaktu sa Institutom za virologiju u Vuhanu, i bili su dio zajedničke istraživačke grupe. To je finansirala američka vlada, Nacionalni zdravstveni institut i jedinice Tonija Faučija, NIAID.

"To su bile godine grantova, predloga grantova. Ne znamo tačno šta se dogodilo. Ali imamo dovoljno razloga da znamo da treba da pitamo šta se tačno dogodilo. Zasigurno znamo da je od početka Nacionalni institut bježao od objašnjavanja šta je urađeno. Ne govore nam istinu, da su imali razloga da se boje da je ovo izašlo iz laboratorije. Kao i da do danas imaju razloga da na to sumnjaju, ali oni ne pričaju".

Saks ocjenjuje da postoje dva razloga zašto se akteri ponašaju na ovaj način.

"Implikacije su ogromne. Zamislite da je ovaj virus izašlo iz laboratorije. Imamo otprilike 18 miliona smrti širom svijeta uzrokovane ovim. To nije zvanična statistika. Ali to je procijenjena smrtnost od kovida. Implikacije toga – etičke, moralne, geopolitičke – su ogromne".

Saks navodi da postoji i druga stvar koja je jako bitna.

"Ono što mi je jasno je da postoji veliki broj opasnih istraživanja koje se sprovode kao dio programa biozaštite ili drugih stvari koje su nam nepoznate, koje nisu dobro kontrolisane. I to se dešava širom svijeta.

Vlade kažu: Ne gurajte nos u to. To je naša stvar, ne vaša. A zapravo je naša stvar. Naša je stvar da razumijemo šta se dešava. To ne treba da bude tajna. Ne vjerujemo vam".

Saks dodaje da treba postaviti pitanje: Na kojim drugim virusima radite? Šta bi trebalo da znamo? Jer bez obzira na to šta je istina o SARS-kov-2, ono što je jasno je da imamo toliko tehnoloških kapaciteta da projektujemo opasne patogene.

"Zato želim da znam šta se dešava. Želim da znam šta rade druge vlade, takođe, ne samo naša. Želim neku globalnu kontrolu nad ovim stvarima. Moramo dobiti prave odgovore, sada. Ne pogrešno usmjerenje koje se dešava od februara 2020. Dosta gluposti! Dosta je članaka Njujork tajmsa koji govore "to je, ovo je, bez detaljnog razmatranja veoma uvjerljivih laboratorijskih hipoteza", kategoričan je naučnik.

Saks objašnjava da je najinteresantnija stvar koju je dobio kao predsjednik Lansetovog komiteta, došla od tužbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama i procurelim navodima uzbunjivača iz unutrašnjosti američke vlade.

"I znate šta su oni uradili? Objavili su naslovnu stranu i obrisali 290 strana. Dali su nam naslovnu stranu i 290 praznih stranica! I to nije učinila neka korporacija. To je učinila američka vlada zadužena da nas održava zdravima".

Saks kaže da komisija ima mnogo podataka, koje trenutno ne otkriva.

"Ne želim da moram da se oslanjam na dosadašnje navode, mada oni mogu ponuditi mnogo informacija. Želim jasne, nezavisne naučne istrage i transparentnost. Jedan način da se ovo uradi bila bi dvostranačka istraga uz nadzor Kongresa koja bi imala moć sudskog poziva. Dajte nam laboratorijske nalaze, svoje zapise, svoje datoteke sa podacima o sojevima virusa".

Saks zaključuje da postoji mnogo pitanja na koja nam je potreban odgovor nezavisnih naučnika i da trenutno funkcionišemo u okruženju u kojem vlada radi da sakrije podatke koji su potrebni da se sprovede prava procena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.